Καφές-Αντιμετώπιση στις νευρολογικές παθήσεις
Οι νευρολογικές παθήσεις αποτελούν γνώρισμα της σύγχρονης κοινωνίας μας η οποία «γερνά». Δυστυχώς, όλο και περισσότεροι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, εμφανίζουν συμπτώματα νευρολογικών διαταραχών, όπως η νόσος Alzheimer και η νόσος Parkinson και μάλιστα όλο και πιο «νωρίς» στην ζωή τους. Η αιτία του αυξανόμενου ποσοστού είναι πολυπαραγοντική και η θεραπεία υπό έρευνα.
Όμως, πολλοί θα έχουμε παρατηρήσει ότι για να «δουλέψει» ο εγκέφαλός μας πρέπει πρώτα να πιούμε καφέ! Μάλιστα, υπάρχουν πολλά δεδομένα, που αποδείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση καφέ συσχετίζεται με καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου, τόσο άμεσα, όσο μακροπρόθεσμα, προσφέροντας μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαταραχών του νευρικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου και της νόσου Alzheimer ή Parkinson. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο η κατανάλωση καφέ προστατεύει από την εμφάνιση αυτών των νοσημάτων παραμένει άγνωστος.
Όπως αναφέρει το diatrofi.gr μια πρωτότυπη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο «Nutritional Neuroscience Journal», προσπάθησε να εξετάσει την επίδραση του καφέ σε έναν φυσιολογικό παράγοντα, ο οποίος προστατεύει τα νευρικά κύτταρα, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διαταραχών το Alzheimer ή το Parkinson. Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, αποδεικνύοντας ότι ακόμα και μικρή ποσότητα καφέ αυξάνει την ποσότητα του προστατευτικού παράγοντα μέσα στα ανθρώπινα νευρικά κύτταρα.
[irp posts=”117882″ name=”Πορτοκάλι: Τα οφέλη του κατά των ασθενιών”]
Παρόλα αυτά, έχουμε ήδη στα χέρια μας ακόμα μια υπόδειξη ότι η μέτρια καθημερινή κατανάλωση καφέ, που αναφέρεται σε 2-4 κούπες ή ποτήρια στιγμιαίου καφέ ή 4-6 φλιτζανάκια ελληνικού καφέ, προσφέρει ασπίδα προστασίας έναντι νευρολογικών παθήσεων. Μάλιστα, όταν πρόκειται για έναν παραδοσιακό ελληνικό καφέ επωφελούμαστε διπλά, λόγω της καρδιοπραστατευτικής του επίδρασης και της υψηλής συγκέντρωσης σε αντιοξειδωτικά, ενώ η κατανάλωση στιγμιαίου καφέ, ζεστού νες ή κρύου φραπέ, προσφέρει απόλαυση καφέ με μεγαλύτερη διάρκεια κατανάλωσης και λιγότερη καφεΐνη ανά μερίδα σε σχέση με την ίδια ποσότητα καφέ φίλτρου (Καφές φίλτρου (~200ml): 115-175mg, Στιγμιαίος καφές (~200ml): 65-100mg). Επιπλέον, τόσο ο ελληνικός, όσο ο στιγμιαίος καφές είναι ένα 100% φυσικό προϊόν με αμελητέες θερμίδες και δεν περιέχει πρόσθετα σάκχαρα, εκτός αν προσθέσουμε εμείς.
Μπορεί λοιπόν ο μηχανισμός πίσω από την προστατευτική νευρολογική δράση του καφέ να παραμένει υπό έρευνα, εμείς όμως μπορούμε να επωφελούμαστε άμεσα από την καθημερινή κατανάλωση καφέ στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής, προστατεύοντας την εγκέφαλό μας από την εμφάνιση νευρολογικών παθήσεων με το πέρας του χρόνου.