Σάββατο, 2 Αυγούστου, 2025
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γαρίδες: Ποια είναι η διατροφική αξία τους

Newsroom από Newsroom
11/03/2019 13:55
σε ΔΙΑΤΡΟΦΗ
A A
52
SHARES
110
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Οι γαρίδες είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο αγαπημένα θαλασσινά και ιδίως τις ημέρες τις νηστείας τις καταναλώνουμε με μεγάλη συχνότητα.

Είναι μάλιστα αρκετά υγιεινές, καθώς παρέχουν αξιόλογες ποσότητες σημαντικών θρεπτικών συστατικών, όπως το ιώδιο, που δεν τα βρίσκουμε εύκολα σε άλλες τροφές. Κάποιοι βέβαια τις αποφεύγουν λόγω της χοληστερόλης που περιέχουν.

Στις παρακάτω ενότητες μπορείτε να δείτε αναλυτικά το διατροφικό προφίλ της γευστικής γαρίδας.

Φτωχές σε θερμίδες, πλούσιες σε θρεπτική αξία

Οι γαρίδες δεν παρέχουν πολλές θερμίδες. Συγκεκριμένα, μία μερίδα (85 γραμμαρίων) παρέχει μόλις 84, εκ των οποίων αυτές που προέρχονται από υδατάνθρακες είναι μηδενικές. Ποσοστό περίπου 90% των θερμίδων της γαρίδας προέρχονται από πρωτεΐνες, ενώ οι υπόλοιπες από λιπαρά. Μία μερίδα γαρίδες παρέχει συνολικά 18 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Επιπλέον, μία μερίδα γαρίδες προσφέρει πάνω από 20 βιταμίνες και μέταλλα, μεταξύ των οποίων ποσότητα 48% των ημερήσιων αναγκών μας σε σελήνιο, ένα μέταλλο που εξουδετερώνει τις φλεγμονές και προστατεύει την καρδιά.

Μία μερίδα γαρίδες δίνει επίσης:

Βιταμίνη Β12: 21% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (ΣΗΠ)
Σίδηρος: 15% της ΣΗΠ
Φώσφορος: 12% της ΣΗΠ
Νιασίνη (βιταμίνη Β3): 11% της ΣΗΠ
Ψευδάργυρος: 9% της ΣΗΠ
Μαγνήσιο: 7% της ΣΗΠ

Όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω, οι γαρίδες είναι μία από τις κορυφαίες πηγές ιωδίου, ενός μετάλλου με καθοριστικό ρόλο για τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και την υγεία του εγκεφάλου.

Όσο για τα λιπαρά τους, ανήκουν στην ομάδα των Ω3 και των Ω6 λιπαρών οξέων.

Γαρίδες & χοληστερόλη

Οι γαρίδες έχουν αποκτήσει «κακή φήμη» όσον αφορά την περιεκτικότητά τους σε χοληστερόλη. Μία μερίδα δίνει συνολικά 166 mg χοληστερόλης, ποσότητα σχεδόν 85% μεγαλύτερη από αυτή που απαντάται σε άλλα θαλασσινά ή ψάρια, όπως ο τόνος.

Πολλοί φοβούνται ότι καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε χοληστερόλη θα αυξηθούν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα τους και κατ’ επέκταση θα βάλουν σε κίνδυνο την καρδιαγγειακή τους υγεία. Ωστόσο, σύμφωνα με τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα (ενδεικτικά εδώ και εδώ), μόλις το 25% του πληθυσμού παρουσιάζει ευαισθησία στη χοληστερόλη που λαμβάνεται μέσω της διατροφής. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα επίπεδα της χοληστερόλης του αίματος επηρεάζονται σε μικρό μόνο βαθμό από τη διατροφή. Αυτό συμβαίνει επειδή η μεγαλύτερη ποσότητα χοληστερόλης που καταλήγει στο αίμα παράγεται από το συκώτι και όταν καταναλώνουμε τρόφιμα πλούσια στη συγκεκριμένη ουσία το συκώτι μειώνει τον ρυθμό παραγωγής της.

[irp posts=”179963″ name=”Διατροφή: Ολόκληρο το αυγό ή μόνο το ασπράδι;”]

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition (AJCN) η κατανάλωση 300 γραμμαρίων γαρίδας την ημέρα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της «καλής» HDL χοληστερόλης κατά 12% και μείωση των τριγλυκεριδίων κατά 13%. Μια άλλη μελέτη, στην επιθεώρηση Nutrition Research and Practice, έδειξε επίσης ότι η τακτική κατανάλωση θαλασσινών –συμπεριλαμβανομένων των γαρίδων– συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων και αρτηριακής πίεσης.

Οι γαρίδες καλή πηγή αντιοξειδωτικών

Ο κυριότερος τύπος αντιοξειδωτικών που παρέχουν οι γαρίδες είναι ένα καροτενοειδές που ονομάζεται ασταξανθίνη. Συγκεκριμένα, η ασταξανθίνη βρίσκεται στα φύκια που τρώνε οι γαρίδες κι έτσι φτάνει έμμεσα και σε εμάς.

Η ασταξανθίνη προστατεύει από τις φλεγμονές επειδή εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τα κύτταρα.

Το εν λόγω καροτενοειδές έχει μελετηθεί εκτενώς για τον ρόλο του στην προστασία από ποικίλες χρόνιες ασθένειες. Ενδεικτικά, τα διαθέσιμα ερευνητικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι συμβάλλει στην υγεία των αρτηριών, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφράγματος, και παράλληλα αυξάνει τα επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερόλης. Επίσης, η ασταξανθίνη μπορεί να ωφελήσει τον εγκέφαλο, καθώς έχει παρατηρηθεί πως η αντιφλεγμονώδης δράση της αποτρέπει τις βλάβες που συχνά οδηγούν στην απώλεια μνήμης και σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ.

Αλλεργία στις γαρίδες

Τα θαλασσινά γενικώς και οι γαρίδες ειδικότερα θεωρούνται από τα πιο κοινά αλλεργιογόνα, μαζί με τα φιστίκια, το γάλα και τη σόγια.

Για την αλλεργία στις γαρίδες ευθύνεται μια πρωτεΐνη που ονομάζεται τροπομυοσίνη, ενώ άλλες πρωτεΐνες της γαρίδας που μπορεί επίσης να πυροδοτήσουν αλλεργική αντίδραση είναι η κινάση της αργινίνης και η αιμοκυανίνη.

Τα συμπτώματα που εκδηλώνονται σε περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης μετά την κατανάλωση γαρίδας ποικίλλουν από άτομο σε άτομο, όμως συνήθως περιλαμβάνουν το μούδιασμα του στόματος, τις γαστρεντερικές διαταραχές, τη ρινική συμφόρηση και τα δερματικά εξανθήματα. Δεν αποκλείεται επίσης το ενδεχόμενο αναφυλαξίας.

Η κατανάλωση του θαλασσινού αλλά και η έκθεση στους ατμούς που απελευθερώνονται όταν μαγειρεύεται πρέπει να αποφεύγονται από τα άτομα με διαπιστωμένη αλλεργία, αναφέρει το onmed.gr.

Ετικέτες: ΓΑΡΙΔΕΣδιατροφήΕΙΔΗΣΕΙΣτροφές

ΣχετικάΆρθρα

HOT NEWS

Alex Rasov

01/08/2025 | 23:45
HOT NEWS

Καλό μήνα! Για όσους ονειρεύονται ακόμα δίπλα στη θάλασσα… Julio Iglesias – Quijote !!

01/08/2025 | 00:15
HOT NEWS

ΟΡΕΣΤΗΣ ΧΑΛΚΙΑΣ – Τυχερό μου αστέρι

03/07/2025 | 00:13
HOT NEWS

ΚΛΕΙΔΩΣΑΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ! Έξτρα λεφτά αν έχετε τόση σύνταξη – Ποιοι χάνουν τα αναδρομικά, τι πρέπει να κάνουν τώρα και ποιοι βγαίνουν στα 60

28/06/2025 | 09:02
Load More
Επόμενο Άρθρο

Τζόκερ: Τίναξε την μπάνκα στον αέρα-Με 36 ευρώ πήρε 5,3 εκατ. ευρώ


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Πέθανε δημοσιογράφος – Συνάδελφοί της μιλούν στο tilegrafimanews.gr για την 52χρονη συντάκτρια που αγάπησε τον Βόλο

    365 shares
    Share 146 Tweet 91
  • Βγάζει τα πυρηνικά υποβρύχια ο Τραμπ μετά τις δηλώσεις Μεντβέντεφ: «Τα λόγια συχνά οδηγούν σε απρόβλεπτες συνέπειες»

    281 shares
    Share 112 Tweet 70
  • Σκηνές έντασης στην Κόρινθο: Παπαδιά κατηγορεί ιερέα για εξωσυζυγική σχέση – Απόπειρα επίθεσης με αυτοκίνητο

    271 shares
    Share 108 Tweet 68
  • ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ – Συνελήφθη η γυναίκα με το καροτσάκι: Το παιδί ήταν ήδη νεκρό;

    269 shares
    Share 108 Tweet 67
  • Κωνσταντινούπολη: Τριμερής Τουρκίας–Ιταλίας–Λιβύης με τουρκικά drones,και ρόλο-σκιώδη στην Ανατολική Μεσόγειο- Η Ελλάδα ΕΚΤΟΣ!

    264 shares
    Share 106 Tweet 66
  • 10.000 ευρώ για μετεγκατάσταση στον Έβρο + Α21 Επίδομα Παιδιού: Όλες οι αιτήσεις που άνοιξαν στις 31 Ιουλίου 2025

    190 shares
    Share 76 Tweet 48
  • Παλαιό Φάληρο: Ομολόγησε η γυναίκα για το νεκρό κοριτσάκι – Ισχυρίζεται ότι ήταν ατύχημα

    182 shares
    Share 73 Tweet 46
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • About Us
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι και προϋποθέσεις για την ανάρτηση σχολίων
  • Όροι χρήσης
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch