Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναγνωρίσει επίσημα την παχυσαρκία ως νόσο από το 1997 και τη συμπεριέλαβε στη Διεθνή Ταξινόμηση Παθήσεων (International Classification of Diseases). Το 2011 η χώρα μας κατέκτησε τα πρωτεία στην παιδική παχυσαρκία, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παχυσαρκίας η Ελλάδα θα είναι έως το 2025 η πιο παχύσαρκη χώρα στην Ευρώπη, με το 36% των παιδιών να νοσεί.
Γιατί παχαίνουμε λοιπόν; Είναι απλώς η κακή επιλογή τροφών που προσθέτει κιλά ή επηρεάζει και η ψυχολογία; Πόσο επιβαρυντική είναι για το βάρος μας η οικονομική κρίση και πόσο αναγκαία είναι η άσκηση στην καθημερινότητα; Και τέλος ένα καίριο ερώτημα; Μπορούμε και πόσο εύκολα να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες;
«Οι άνθρωποι που επισκέπτονται το διαιτολόγο, ψάχνουν συνήθως να βρουν αιτίες έξω από τον εαυτό τους και, συχνά, εύκολες και μαγικές λύσεις. Όσο και να θέλουμε να αλλάξουμε αυτή τη νοοτροπία, η βιομηχανία της μόδας και του lifestyle επιμένει: “Χάσε 5 κιλά σε 2 εβδομάδες”, “η δίαιτα της [τάδε γνωστής περσόνας]”, “Τα 10 βήματα για το σώμα των ονείρων σου”. Με αυτόν τον τρόπο δυσκολεύονται να κατανοήσουν ότι το κλειδί για ένα υγιές σώμα και πνεύμα βρίσκεται μέσα τους, όχι κάπου έξω και πρέπει να ψάξουν να το βρουν» επισημαίνει.
[irp posts=”74283″ name=”Τι δεν πρέπει να πείτε ποτέ σε κάποιον που κάνει δίαιτα για να χάσει κιλά”]
Οι αιτίες που βοηθούν να αυξηθεί το βάρος μας είναι πολλές. Χαρακτηριστικά η διατροφολόγος αναφέρει:
Μειωμένη σωματική δραστηριότητα
Καθιστική ζωή/ εργασία
Άτακτα εργασιακά ωράρια
Υιοθέτηση λανθασμένων διατροφικών συνηθειών από την οικογένεια
Κατανάλωση μεγάλων μερίδων fast food
Διαφημίσεις τροφίμων
Άγχος
Συναισθηματική υπερφαγία
Γενετικοί παράγοντες
Φαρμακευτική αγωγή (πχ. κορτικοστεροειδή, αντικαταθλιπτικά, αντιεπιληπτικά)
Διάφορες ασθένειες με ορμονικό υπόβαθρο (πχ πολυκυστικές ωοθήκες, υποθυρεοειδισμός, σύνδρομο Cushing κα).
Υπάρχουν «θανατηφόροι» συνδυασμοί τροφών;
«Κακοί συνδυασμοί δεν υπάρχουν, επιστημονικά μιλώντας. Υπάρχουν κάποιοι συνδυασμοί που έχουν αποδειχθεί ότι οδηγούν σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα, είτε για την υγεία, είτε για την ευεξία, είτε για την ίδια μας τη ζωή» επισημαίνει η κ. Μανίκα.
Ποιοι είναι αυτοί;
Όσπρια μαζί με άγχος
Ζυμαρικά μαζί με συναισθηματική φόρτιση (στενοχώρια, μελαγχολία κτλ)
Ψάρι και κρέας μπροστά στην τηλεόραση
Φρούτα και λαχανικά χωρίς τη συνοδεία φυσικής δραστηριότητας
Μεσημεριανό ή/και σνακ στην εργασία σε στρεσογόνο περιβάλλον (διαβάζοντας τα emails, προσπαθώντας να προλάβουμε το deadline, μιλώντας στο τηλέφωνο)
Καφές μαζί με τσιγάρο (όχι, ο καφές από μόνος του δεν είναι θανατηφόρος).
Αμέσως μου έρχονται στο μυαλό τροφές που όλοι λέμε ότι είναι απαγορευτικές και παχυντικές και ταυτόχρονα κανείς μας δεν μπορεί να τους αντισταθεί. Γιατί ναι, μας αρέσει να είμαστε κομψοί και να χωράμε σε μέγεθος small, αλλά ταυτόχρονα δύσκολα λέμε όχι στη σοκολάτα, τις πατάτες, τα αναψυκτικά, το ψωμί ή το βούτυρο. Ζήτησα από την κ. Μανίκα να μας αντικαταστήσει αυτούς τους «εχθρούς» με τροφές που θα προσφέρουν στον οργανισμό χωρίς να τον επιβαρύνουν. Και ιδού η «μαγική» λίστα!
Πατάτες: καστανό ρύζι, γλυκοπατάτα, κινόα, πλιγούρι
Σοκολάτα: μαύρη σοκολάτα (70% κακάο) ή με στέβια
Αναψυκτικά: νερό, σόδα, χυμοί φρούτων ή, ακόμα καλύτερα, ολόκληρα φρούτα, χυμοί λαχανικών
Ψωμί: ψωμί με ζέα, πολύσπορο, ολικής άλεσης
Βούτυρο: φυτική μαργαρίνη
«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν καν ποιο είναι το μέγεθος του στομαχιού τους και παρόλ’ αυτά, αναρωτιούνται αν φταίνε οι «θανατηφόροι» ή οι «κακοί» συνδυασμοί τροφίμων που κάνουν και παχαίνουν. Το μέγεθος (της μερίδας) μετράει, το ξέρουμε πια, είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο. Το περιβάλλον στο οποίο τρώμε επίσης παίζει ρόλο. Κι αυτό είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο. Η συναισθηματική μας κατάσταση παίζει, ίσως, τον πιο σημαντικό ρόλο -γι’ αυτό και έχουν αναπτυχθεί, δυστυχώς, σε τέτοιο βαθμό οι διαταραχές τροφών (τόσο σε κλινικό επίπεδο όσο και στον μέσο “υγιή” πληθυσμό)» αναφέρει η κ. Μανίκα.