ΚΑΟΥΡΑ: Εάν έχετε λάβει διάγνωση για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή σας ταλαιπωρούν πότε-πότε κρίσεις καούρας, το πρώτο βήμα για να αποφύγετε τις ενοχλήσεις είναι να αλλάξετε τη διατροφή σας.
Ορισμένα συστατικά σε τροφές και ροφήματα ή ποτά είναι πιο πιθανό να πυροδοτήσουν την παλινδρόμηση οξέων από το στομάχι προς τον οισοφάγο και κατ’ επέκταση το έντονο «κάψιμο» στο στήθος ή στο πίσω μέρος του λαιμού.
Καφές & τσάι: Η καφεΐνη που περιέχουν συνδέεται με την παλινδρόμηση οξέων από το στομάχι. Μην ξεχνάτε ότι καφεΐνη περιέχουν επίσης ορισμένα αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά.
Σοκολάτα: Προωθεί την απελευθέρωση σεροτονίνης από τα κύτταρα του εντέρου. Η επίδραση αυτή οδηγεί σε ατελή περιστολή του σφιγκτήρα του οισοφάγου, με αποτέλεσμα να είναι ευκολότερη η παλινδρόμηση οξέων.
Πικάντικα φαγητά: Εάν επιλέξετε να φάτε ένα καυτερό πιάτο, φροντίστε τουλάχιστον να μην ξαπλώσετε αμέσως μετά.
[irp posts=”180365″ name=”10 τροφές που καίνε το λίπος της κοιλιάς”]
Λεμόνια & πορτοκάλια: Το κιτρικό οξύ που περιέχουν τα εσπεριδοειδή μπορεί να πυροδοτήσει ή να εντείνει την καούρα.
Πίτσα: Σχεδόν όλα τα συστατικά της πίτσας είναι ακατάλληλα για τα άτομα που είναι επιρρεπή στις καούρες. Η σάλτσα ντομάτας είναι όξινη και το τυρί λιπαρό, ενώ το σκόρδο, το κρεμμύδι ή τα καυτερά αλλαντικά επιβαρύνουν τρομερά το στομάχι.
Μέντα: Χαλαρώνει τον κατώτερο σφιγκτήρα του οισοφάγου, διευκολύνοντας την παλινδρόμηση των οξέων, αναφέρει το onmed.gr.