Τα πρώτα κράνα έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους και σίγουρα δε θα αφήσουμε την ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη. Στο μυαλό μας έρχεται αμέσως το περίφημο λικεράκι από κράνα, που αγαπάμε ιδιαίτερα εμείς στη Βόρεια Ελλάδα όχι μόνο για τη μοναδική του γεύση αλλά επειδή είναι και ένα εξαιρετικό «φάρμακο» για το χειμώνα που θα ακολουθήσει.
Με τους καρπούς της περίφημης αυτής υπερτροφής μπορούμε να κάνουμε επίσης μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, χυμό αλλά και να τους γευτούμε ωμούς. Εμάς μας αρέσουν σε όλες τις εκδοχές τους.
Να σημειώσουμε πως κράνα θα βρείτε και τον Σεπτέμβριο, που είναι κυρίως η εποχή τους (εξαρτάται από την ποικιλία και την περιοχή, τώρα κυκλοφορούν τα πρώιμα κράνα). Για να είμαστε ειλικρινείς, εμείς χρησιμοποιούμε άγρια κράνα και αν βρείτε, μη χάσετε την ευκαιρία.
Τι χρειαζόμαστε για το λικέρ
1 κιλό κράνα
1 κιλό ζάχαρη
3-4 κομμάτια γαρύφαλλο
2 ξυλάκια κανέλα
Γράπα ή βότκα ή κονιάκ
[irp posts=”143825″ name=”Αστακομακαρονάδα: Συνταγή από τον ´Ακη Πετρετζίκη”]
Εκτέλεση
Βάζουμε τη ζάχαρη με τα κράνα μας εναλλάξ σε αποστειρωμένο γυάλινο βάζο και στη συνέχεια το τοποθετούμε στον ήλιο. Καθημερινά το ανακινούμε καλά ώστε να λιώσει η ζάχαρη, να βγουν οι χυμοί των κράνων και να αποκτήσει ωραίο χρώμα.
Αυτό μπορεί να διαρκέσει μία εβδομάδα έως και δέκα μέρες. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη γράπα, τη βότκα ή το κονιάκ και το αφήνουμε στον ήλιο για περισσότερο από ένα μήνα. Το πρώτο διάστημα ανακινούμε και πάλι το βάζο.
Οταν είναι έτοιμο, στραγγίζουμε καλά και το τοποθετούμε σε ένα μπουκάλι.
Να σημειώσουμε πως προαιρετικά μπορείτε να βάλετε κανέλα και γαρίφαλα. Επίσης, όσον αφορά τη ζάχαρη, μπορείτε να βάλετε λιγότερη ή περισσότερη, ανάλογα με το γούστο σας.
Μια μικρή συμβουλή: τα κράνα να είναι ώριμα, όχι όμως παραγινωμένα, διότι στη δεύτερη περίπτωση θα λιώσουν και θα θολώσουν το λικέρ μας. Μετά την ολοκλήρωση του λικέρ μη πετάτε τα κράνα. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε στη ζαχαροπλαστική, για να νοστιμίσετε το γιαούρτι ή το παγωτό σας.
«Ενα ποτηράκι λικέρ κράνα την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα»…
Οπως αναφέραμε και παραπάνω, το λικέρ με κράνα παραδοσιακά, δε λείπει από κανένα σπίτι, κυρίως στη Β. Ελλάδα, καθώς αποτελεί και φάρμακο.
Πλην λοιπόν του κεράσματος πολλοί το χρησιμοποιούν για πόνους της κοιλιάς, πόνους περιόδου, στομαχικές κι εντερικές διαταραχές, ως χωνευτικό, κατά της διάρροιας, στην περίοδο της εγκυμοσύνης, ως τονωτικό τις ώρες εργασίας και μετά από αθλητικές δραστηριότητες, πόνους στη μέση, πέτρα στα νεφρά, γρίπη, πυρετό καθώς και θωράκιση του ανοσοποιητικού.
Ο θαυματουργός αυτός θάμνος είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά ενώ σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τα κράνα περιέχουν υψηλό επίπεδο φλαβανοειδών και ανθοκυάνης καθώς και βιταμίνη Α και C ενώ είναι πλούσια σε καροτίνη, πηκτίνη και τανίνη, καθώς έχουν μεταλλικά στοιχεία και υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο (Fe), γράφει το life-events.gr.
Στις θεραπευτικές ιδιότητες των κράνων συγκαταλέγονται η βελτίωση της όρασης και της μνήμης. Τα αντιοξειδωτικά θωρακίζουν τον οργανισμό και επιβραδύνουν τη γήρανση γιατί απομακρύνουν από τα κύτταρα, τις ελεύθερες ρίζες. Τα φλαβονοειδή έχουν αντιθρομβωτική δράση και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου πολλών χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος, το εγκεφαλικό και η στεφανιαία νόσος.
Βάλτε τα κράνα στη ζωή σας!!!