Δεν ξέρω κατά πόσο είσαι «ψαγμένη» στα fitness θέματα, αλλά δεν έχει σημασία γιατί έχεις εμένα να σε ενημερώνω. Τον τελευταίο καιρό λοιπόν γίνεται χαμός στα social media και σε διάφορα blogs με τη λεγόμενη .

Ο κόσμος έχει πάθει εμμονή και συνεχώς ενημερώνει τους διαδικτυακούς οπαδούς με φωτογραφίες από τις αλλαγές που επέφερε στο σώμα τους η συγκεκριμένη δίαιτα και πώς κατάφεραν να χάσουν κιλά ακολουθώντας το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Όχι, αυτά τα άτομα δεν ανήκουν στη δημοσιότητα. Είναι απλοί και καθημερινοί άνθρωποι που δοκιμάζουν νέα πράγματα για να αποχαιρετήσουν τα extra κιλά με διάφορες μεθόδους, γράφει το tlife.gr.

Η αλήθεια είναι ότι το έψαξα λίγο παραπάνω και αποφάσισα να σου ανοίξω τα μάτια. Δεν είμαι υπέρ ούτε κατά. Είμαι μια fitness editor που απλά μοιράζεται μαζί σου κάθε πληροφορία και σε αφήνει να αποφασίσεις μόνη σου για το καλύτερο δυνατό που μπορείς να προσφέρεις στο σώμα σου. Παρακάτω θα βρεις κάθε χρήσιμη πληροφορία, πως γίνεται η μέτρηση με τις μονάδες αλλά και τη γνώμη του ειδικού που παίζει σημαντικό ρόλο στο συγκεκριμένο θέμα. Πάμε μαζί να δούμε!

Η λογική της δίαιτας
Η λογική αυτής της δίαιτας και σύμφωνα με την ονομασία της, είναι η μέτρηση των μονάδων. Κάθε τρόφιμο αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη μονάδα που θα βρεις παρακάτω. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα σου επιτρέπει να τρως μεγάλη ποικιλία φαγητών, ενώ υπάρχει ένας περιορισμός στα τυποποιημένα προϊόντα και στα φαγητά με πολλά συστατικά, στο αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλκοόλ. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι τα βγάζουμε και εντελώς από τις επιλογές μας. Υπάρχουν κάποιες τροφές που δεν έχουν καθόλου μονάδες (όπως κάποια φρούτα και λαχανικά), οπότε είναι μια καλή λύση για να ξεγελάσεις την πείνα σου. Το μόνο που θα χρειαστείς είναι υπομονή και να μετράς σωστά τις μονάδες, σύμφωνα με το παρακάτω πινακάκι.


Οι γυναίκες πρέπει ημερησίως να καταναλώνουν 6-7 μονάδες, ενώ οι άντρες 7-8. Αυτό το πρόγραμμα μπορεί να αφαιρέσει έως και 1 κιλό την εβδομάδα από τη ζυγαριά σου. Αν κολλήσει η ζυγαριά και δεν βοηθάει στην επίτευξη του στόχου, απλά μειώνονται οι ημερήσιες μονάδες χωρίς να πέσουν όμως κάτω από το 5. Το σημαντικό είναι να καταγράψεις πόσο καιρό σου πήρε να χάσεις τα κιλά, γιατί άλλο τόσο θα χρειαστείς για την συντήρηση. Πρέπει να γνωρίζεις ότι στη συντήρηση οι ημερήσιες μονάδες φτάνουν στις 9.

Εννοείται πως το νερό, το αλάτι, το πιπέρι και άλλα μπαχαρικά έχουν 0 μονάδες. Επίσης, τα λαχανικά και τα φρούτα μετριούνται σαν 0 μονάδες, εκτός από την πατάτα, το παντζάρι, το καλαμπόκι, το καρπούζι, το πεπόνι, τα σύκα, το σταφύλι και τα τροπικά φρούτα που πιάνονται σαν 1 μονάδα.

Τροφές και μονάδες

ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ ΣΕ ΜΕΓΕΝΘΥΝΣΗ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ
1. Ημερησίως οι γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν 6-7 μονάδες και οι άντρες 7-8

2. Οι γυναίκες που θηλάζουν μπορούν να ακολουθήσουν τη δίαιτα των μονάδων καταναλώνοντας ημερησίως 6-8 μονάδες ανάλογα τις ανάγκες (ηλικία μωρού και ανάγκη για γάλα), μετά από συνεννόηση με τον γιατρό τους.

3. Η συντήρηση διαρκεί όσο χρόνο μας πήρε για να φτάσουμε στο επιθυμητό βάρος και με κατανάλωση 9 μονάδων ημερησίως (π.χ. 1 μήνας δίαιτας = 1 μήνας συντήρηση).

4. Πίνουμε 6-8 ποτήρια νερό την μέρα.

5. Κάθε τρόφιμο-υλικό αντιστοιχεί σε 0 ή 1 μονάδα. Τις ελεύθερες τροφές (0 μονάδες) τις καταναλώνουμε οποιαδήποτε στιγμή της μέρας.

6. Στη δίαιτα των μονάδων δεν υπάρχει περιορισμός στην ποσότητα, εκτός από ό,τι περιέχει αλεύρι και ζάχαρη. Πάντα όμως τρώμε με μέτρο.

7. Όλες τις τροφές με μονάδα θα πρέπει να τις καταναλώνουμε εντός 1 ώρας αλλιώς θα πρέπει να τις μετρήσουμε ξανά (π.χ. καφές με γάλα και γλυκαντικό = 1 μονάδα. Αν καταναλωθεί μετά την 1 ώρα είναι 2 μονάδες).

8. Το λάδι μετριέται ανά είδος σε κάθε γεύμα. Ωμό = 1 μονάδα, τηγανητό = 1 μονάδα, ψητό = 1 μονάδα κλπ (π.χ. εάν φάμε πατάτες τηγανητές με σαλάτα θα μετρήσουμε 1 μονάδα για το λάδι που τηγανίσαμε τις πατάτες και άλλη 1 για το λάδι στη σαλάτα).

9. Μηδενικές μονάδες έχουν: όλα τα φρούτα εκτός από το καρπούζι, το πεπόνι, τα σταφύλια, τις μπανάνες, τα σύκα και τα τροπικά φρούτα (που έχουν 1 μονάδα), όλα τα λαχανικά εκτός από τις πατάτες, τα παντζάρια, το καλαμπόκι και τον αρακά (1 μονάδα), ο καφές, το κακάο, τα light αναψυκτικά, τα αφεψήματα, τα υποκατάστατα ζάχαρης, τα μπαχαρικά, το λεμόνι και το ξύδι. Τα φρούτα και τα λαχανικά δεν έχουν μηδενικές θερμίδες οπότε δεν είναι λογικό να καταναλώνονται απεριόριστα.

10. 1 μονάδα δίνουν τα φρούτα και τα λαχανικά που αναφέρθηκαν παραπάνω, όλα τα κρεατικά, πουλερικά, ψάρια και θαλασσινά, τα όσπρια, τα ζυμαρικά, το ρύζι, το τυρί, το γάλα, το γιαούρτι, τα αυγά, η ζάχαρη (ανά κουταλάκι), το μέλι, το αλκοόλ, η βρώμη, η σοκολάτα υγείας, οι ελιές, οι ξηροί καρποί και το ταχίνι.

11. Σε μία μονάδα επίσης αντιστοιχεί 1 φέτα ψωμί, 1 πίτα χωρίς λάδι, 3 φρυγανιές, η ζύμη από 2 κομμάτια πίτσα (τα υλικά πάντα τα μετράμε ξεχωριστά) και η ζύμη από 3 κομμάτια πίτα (επίσης η μέτρηση της γέμισης γίνεται επιπλέον).

12. Όλα τα ελεύθερα φρούτα (χωρίς μονάδα) καταναλώνονται οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, αρκεί να είναι ένα είδος την φορά αλλιώς θα χρεωθούμε από 1 μονάδα για κάθε φρούτο. Διαφορετικό φρούτο μπορούμε να φάμε αφού περάσουν 2 ώρες (π.χ. 1 πορτοκάλι = 0 μονάδες, 1 πορτοκάλι + 1 μήλο = 2 μονάδες). Όλα τα ελεύθερα λαχανικά (χωρίς μονάδες) καταναλώνονται και σε συνδυασμό μεταξύ τους χωρίς τον περιορισμό των φρούτων.

13. Τυποποιημένα προϊόντα που περιέχουν πολλά συστατικά, δεν μπορούν να υπολογιστούν οπότε δεν πρέπει να τα καταναλώνουμε.

14. Φροντίζουμε να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή τρώγοντας από όλες τις κατηγορίες τροφών. Όσπρια, λαδερά, πρωτεΐνη, λαχανικά, γαλακτοκομικά και φρούτα και δεν κρατάμε πολλές μονάδες για το βράδυ που το γεύμα μας θα πρέπει να είναι ελαφρύ.

Η ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ
Η δίαιτα των μονάδων είναι αρκετά δύσκολη στην εφαρμογή της και πολλές φορές μπορεί να υπερκαταναλωθούν τρόφιμα, μιας και το ζητούμενο είναι ο αριθμός των μονάδων και όχι η ποιότητα αυτών. Για παράδειγμα, αν μία γυναίκα χρειάζεται καθημερινά για να χάσει 6-7 μονάδες είναι πιθανόν να επιλέξει να τις καταναλώσει μόνο από μία ομάδα τροφών, στερώντας από τον οργανισμό άλλες βασικές τροφές. Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι ότι η δίαιτα των μονάδων δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη, ούτε διδάσκεται σε κάποιο επίσημα αναγνωρισμένο Πανεπιστήμιο, γεγονός που οδηγεί υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία της.