ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ: Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ενώ θεωρούν ότι δεν κάνουν «υπερβολές» στη διατροφή τους, δυσκολεύονται να διατηρήσουν ή να μειώσουν το σωματικό τους βάρος. Ωστόσο, μια προσεκτική ματιά στην καθημερινότητά μας, μπορεί να αποκαλύψει συνήθειες που επηρεάζουν τη διατροφική μας συμπεριφορά και συχνά θέτουν εμπόδια στην προσπάθεια ρύθμισης του βάρους μας.
Παρακάτω θα δείτε 4 από αυτές:
Παράλειψη πρωινού: Η καθημερινή κατανάλωση ενός υγιεινού και ισορροπημένου πρωινού προσφέρει πολλαπλά οφέλη, μεταξύ των οποίων υψηλό αίσθημα κορεσμού, που μπορεί να μας «κρατήσει» μέχρι το επόμενο γεύμα και να αποτρέψει το τσιμπολόγημα. Εάν, λοιπόν, συνηθίζετε να παραλείπετε το πρωινό, είναι πολύ πιθανό να αισθάνεστε εντονότερη πείνα κατά τη διάρκεια της μέρας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κατανάλωση πρόχειρων/ανθυγιεινών σνακ ή και μεγαλύτερης ποσότητας φαγητού στα κυρίως γεύματα.
Μικρός αριθμός γευμάτων: Η παράλειψη γευμάτων, είτε λόγω έλλειψης χρόνου ή με σκοπό να «γλιτώσουμε» θερμίδες, οδηγεί συχνά στο αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα, αφού προκαλεί έντονο αίσθημα πείνας. Έτσι, μετά από πολλές ώρες νηστείας, μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να επιλέξουμε και να προετοιμάσουμε ένα «υγιεινό» γεύμα ή να περιοριστούμε στο συστηνόμενο μέγεθος μερίδας.
[irp posts=”163913″ name=”Διατροφολόγοι: Αυτή η λέξη σε εμποδίζει να χάσεις βάρος”]
Σωματική αδράνεια: Η έλλειψη άσκησης και ο αυξημένος καθιστικός χρόνος, πέρα από τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν για την υγεία, στερούν το σώμα από τη δυνατότητα να «κάψει» θερμίδες και να αυξήσει την ενεργειακή δαπάνη, γεγονός που δυσκολεύει την επίτευξη αρνητικού ισοζυγίου ενέργειας και απώλειας βάρους.
Έλλειψη ύπνου: Τα τελευταία χρόνια, πλήθος επιστημονικών μελετών έχει συσχετίσει την έλλειψη ύπνου με την παχυσαρκία. Η εν λόγω σχέση, φαίνεται ότι μεσολαβείται από διάφορους μηχανισμούς, μεταξύ των οποίων ορμονικές μεταβολές που αυξάνουν την επιθυμία κατανάλωσης τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη. Από την άλλη, ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να οδηγήσει και σε πιο έντονο αίσθημα κόπωσης μέσα στη μέρα, αποτρέποντας τη σωματική δραστηριότητα, γράφει το neadiatrofis.gr.