Yπάρχει ένα απλό και οικονομικό κόλπο που μπορεί να μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από τα βλαβερά χημικά που υπάρχουν στα φρούτα και λαχανικά που καταναλώνουμε εκτός και αν είναι βιολογικά.

Διατροφολόγοι και τεχνολόγοι τροφίμων προτείνουν να πλένουμε τα εδώδιμα προϊόντα σε ένα διάλυμα νερού και ξυδιού. Η αναλογία στο διάλυμα που θα πρέπει να μουλιάσουμε τα φρούτα και λαχανικά είναι 10% ξύδι και 90% νερό για περίπου 15 με 20 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλύνετε τα φρούτα και τα λαχανικά σε φρέσκο νερό και μπορείτε να τα καταναλώσετε άφοβα!

Στο μπολ θα παρατηρήσετε ότι το νερό που έχει απομείνει είναι βρώμικο και περιέχει υπολείμματα.

Η μέθοδος αυτή δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε φρούτα και λαχανικά με πορώδη επιφάνεια όπως τα σταφύλια, τα μούρα, οι φράουλες κτλ. διότι μπορεί να απορροφήσουν πολύ ξύδι και να χαλάσουν. Αν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικά αντί για ξύδι, χυμό λεμονιού.

Με τη μέθοδο αυτή απομακρύνεται το μεγαλύτερο μέρος των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων επαφής που εμφανίζονται συνήθως στην επιφάνεια.