BREXIT
Η ιστορική στιγμή κατά την οποία, για πρώτη φορά από το 1957, μία χώρα αποχωρεί από τις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, έφθασε το απόγευμα της Τετάρτης.
Λίγο πριν τις 14.30 ώρα Ελλάδος, ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση Σερ Τιμ Μπάροου επέδωσε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επιστολή της πρωθυπουργού της χώρας του, Τερέζα Μέι, με την οποία η τελευταία, επικαλούμενη το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, ζητεί να αρχίσει η διαδικασία αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε.
Η σκηνή της παράδοσης της επιστολής από τον Σερ Μπάροου στον κ. Τουσκ δεν καταγράφηκε από τις κάμερες, ωστόσο αμέσως μετά, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Μετά από εννέα μήνες, το Ηνωμένο Βασίλειο παρέδωσε».
Η απόφαση για αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. ελήφθη με δημοψήφισμα σε ολόκληρο το βασίλειο (Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία, Βόρεια Ιρλανδία), το οποίο διεξήχθη στις 23 Ιουνίου 2016. Η διεξαγωγή σχετικού δημοψηφίσματος αποτελούσε προεκλογική δέσμευση του κεντροδεξιού Συντηρητικού Κόμματος, με επικεφαλής – τότε – τον Ντέιβιντ Κάμερον, στις βουλευτικές εκλογές του 2015.
[irp posts=”118573″ name=”Brexit: Ξεκινά στις 29 Μαρτίου, εν μέσω αντιδράσεων”]
Μολονότι ο ίδιος ο κ. Κάμερον, η πλειοψηφία των βουλευτών των Συντηρητικών, η κεντροαριστερή αξιωματική αντιπολίτευση του Εργατικού Κόμματος, οι κεντρώοι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και το κεντροαριστερό – εθνικιστικό Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα είχαν ταχθεί υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., οι Βρετανοί ψηφοφόροι ακολούθησαν την προτροπή της μειοψηφίας του Συντηρητικού Κόμματος υπό τον Μπόρις Τζόνσον και το δεξιό – αντιευρωπαϊκό Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), ψηφίζοντας υπέρ του Brexit.
Η διαδικασία θα οδηγήσει σε αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. το αργότερο έως τις 29 Μαρτίου 2019, εκτός εάν το ίδιο αιτηθεί παράταση των διαπραγματεύσεων και το συγκεκριμένο αίτημα εγκριθεί και από τα υπόλοιπα 27 κράτη – μέλη της Ένωσης.