Δεν ήταν ρωσικό το στρατιωτικό αεροσκάφος που παραλίγο να συγκρουστεί με επιβατηγό αεροπλάνο πάνω από τη Βαλτική, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, και σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι, συνήθως, χωρίς αναμεταδότη, πετούν πάνω από τη συγκεκριμένη περιοχή πολλά αεροσκάφη της Συμμαχίας.

Από την πλευρά τους, Σουηδία και Δανία ανακοίνωσαν ότι ζήτησαν από τον πρεσβευτή της Ρωσίας εξηγήσεις για τη στάση των Ρώσων πιλότων στρατιωτικού αεροσκάφους το οποίο, σύμφωνα με τη Στοκχόλμη, παραλίγο να συγκρουσθεί με επιβατηγό αεροσκάφος επάνω από τη Βαλτική, την Παρασκευή, ανοικτά του Μάλμε. Το αεροσκάφος της σκανδιναβικής αεροπορικής εταιρίας SAS είχε μόλις απογειωθεί από την Κοπεγχάγη όταν, ως εκ θαύματος, δεν συγκρούστηκε με ρωσικό αεροσκάφος, σύμφωνα με τη σουηδική εθνική άμυνα.

Όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση της Στοκχόλμης, το αεροσκάφος πετούσε χωρίς αναμεταδότη, γεγονός που το καθιστά αόρατο από τα άλλα αεροσκάφη. «Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να φθάσουμε σε συμφωνία με τους Ρώσους για την αποφυγή τέτοιων πτήσεων», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων «Ritzau» ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Μάρτιν Λίντεγκαρντ.«Είναι απολύτως ανεύθυνο να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή πολιτών με τέτοιον τρόπο», πρόσθεσε.

Το περιστατικό εντάσσεται σε μία ατμόσφαιρα αυξανόμενης ανησυχίας μεταξύ των παράκτιων χωρών της Βαλτικής απέναντι στη στάση της Ρωσίας, τα αεροσκάφη της οποίας πετούν στα όρια ή παραβιάζουν τον εναέριο χώρο των γειτονικών της χωρών.