Στο μήνυμά του, ο Ερντογάν επισήμανε την «αποφασιστικότητα» της Άγκυρας «να εργαστεί στενά με την αμερικανική διοίκηση» το επόμενο διάστημα, προσθέτοντας πως «η ισχυρή συνεργασία και συμμαχία» μεταξύ των δύο χωρών θα συνεχίσουν να συμβάλουν στην παγκόσμια ειρήνη.

«Οι προκλήσεις μπροστά στις οποίες βρισκόμαστε σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο καθιστούν απαραίτητες την ανάπτυξη και την ενίσχυση των σχέσεών μας στη βάση του κοινού συμφέροντος και των κοινών αξιών», ανέφερε ο Ερντογάν στο μήνυμά του, που έδωσε στη δημοσιότητα η τουρκική προεδρία.

Αρχικά η εκλογή Μπάιντεν οδήγησε στην πτώση της τουρκικής λίρας, ενώ ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ αναλαμβάνει την ηγεσία σε μια περίοδο που η Τουρκία έχει ανοίξει πολλά διπλωματικά μέτωπα. Τα βλέμματα στρέφονται στο πώς θα διαχειριστεί ο νέος πλανητάρχης την προκλητική στάση του Ερντογάν.

Εξηγώντας γιατί ο Τούρκος πρόεδρος άργησε να συγχαρεί τον Μπάιντεν, το CNN είχε αναφέρει ότι με τον Τραμπ στην εξουσία, στον Ερντογάν έχει δοθεί σε μεγάλο βαθμό carte blanche (το «ελεύθερο» σε ελεύθερη μετάφραση) για να κάνει ό,τι θέλει. «Αυτή θα είναι μια πολύ διαφορετική ιστορία με τον Μπάιντεν, τον οποίο ο Ερντογάν δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει ως εκλεγμένο πρόεδρο» επισημαίνεται.

Μιλώντας πέρυσι στην εκπομπή The Weekly των New York Times, ο Μπάιντεν είπε ότι «ανησυχεί» για την Τουρκία και πως θα υιοθετούσε «μια πολύ διαφορετική προσέγγιση» στις σχέσεις με τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της ηγεσίας της τουρκικής αντιπολίτευσης και των Κούρδων.