Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2026
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
Αρχική ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Πορεία προς το σκοτάδι του παρελθόντος;

Newsroom από Newsroom
17/09/2026 18:00
Ενημερώθηκε: 17/09/2026 18:15:37
σε ΔΙΕΘΝΗ
A A
51
SHARES
108
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Google Πρόσθεσε το tilegrafimanews.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Γερμανία: Το Sachsen-Anhalt είναι ένα μικρό ομοσπονδιακό κρατίδιο της Γερμανίας που ανήκε στην πρώην Ανατολική Γερμανία. Έχει πληθυσμό 2,1 εκατ. κατοίκους που αντιστοιχεί στο 2,5% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Την τελευταία δεκαετία εμφανίσθηκε στο πολιτικό προσκήνιο του κρατιδίου ένα ακροδεξιό κόμμα, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας χαρακτηρίζουν ως «εξτρεμιστική δεξιά».

Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΗΛΙΟΥ

Στις πολύ πρόσφατες εκλογές του κρατιδίου το AfD κλόνισε συθέμελα την πολιτική τάξη της Γερμανίας. Έλαβε το 44% των ψήφων, υπερδιπλάσιο ποσοστό από αυτό του κυβερνώντος κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) που έλαβαν 18% και πενταπλάσιο (8%) των Σοσιαλδημοκρατών (SPD). Σημειώνεται ότι στις προηγούμενες εκλογές τα ποσοστά των κομμάτων ήταν: CDU 37%, SPD 8,4 και AfD 20,8%.

Αξιομνημόνευτο είναι επίσης το γεγονός ότι το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στις εκλογές ανήλθε στο εκπληκτικό 76%, όταν η συνήθης συμμετοχή στις εκλογικές αναμετρήσεις στη Γερμανία κυμαίνεται γύρω από το 55%. Απομένει να διαπιστωθεί αν το υψηλό αυτό ποσοστό που έλαβε το AfD στο συγκεκριμένο κρατίδιο, αποτελέσει προπομπό για τις εκλογές που θα ακολουθήσουν σε άλλα κρατίδια το αμέσως επόμενο διάστημα. Αν σκεφθεί κανείς ότι και στις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές, τον Φεβρουάριο του 2025, το συγκεκριμένο κόμμα είχε σημειώσει υψηλό εκλογικό ποσοστό 20,8% σε όλη την επικράτεια, όλα είναι πιθανά.

Τα αίτια της εκλογικής επιτυχίας του ακροδεξιού κόμματος και της πανωλεθρίας των παραδοσιακών κομμάτων είναι πάρα πολλά και αφορούν και τους τρεις τομείς της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής του κρατιδίου. Κατά την επανένωση το 1990, το συγκεκριμένο κρατίδιο είχε πληθυσμό 2,9 εκατ. κατοίκους, ενώ σήμερα έχει 2,1 εκατ. Μέσα σε 35 χρόνια υπήρξε συρρίκνωση του πληθυσμού κατά 26%.

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ του κρατιδίου ανέρχεται στις 38.450 ευρώ, ποσό που είναι χαμηλότερο κατά 28% από τον εθνικό μέσο όρο του ΑΕΠ της χώρας, ενώ η ανεργία ανέρχεται στο 8,7% και είναι, επίσης, υψηλότερη από τον μέσο όρο της χώρας. Η κακή οικονομική κατάσταση του κρατιδίου ωθεί τους νέους σε εσωτερική μετανάστευση προς άλλα κρατίδια της πρώην Δυτικής Γερμανίας, όπου η οικονομική κατάσταση είναι καλύτερη, οι μισθοί υψηλότεροι και οι επαγγελματικές ευκαιρίες περισσότερες.

Εκτός από τον δημογραφικό μαρασμό, την καχεκτική οικονομική κατάσταση και τις ισχνές ευκαιρίες απασχόλησης, άλλα αίτια που οδήγησαν στην ανατροπή του πολιτικού κλίματος στο συγκεκριμένο κρατίδιο είναι το υψηλό κόστος ενέργειας που εκτοξεύθηκε από την απολιγνητοποίηση και την απαγόρευση εισαγωγής ενέργειας από τη Ρωσία, ο μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών που σιτίζονται με κρατικά επιδόματα, ο μεγάλος αριθμός εγκληματικών πράξεων από νόμιμους και παράνομους πρόσφυγες και μετανάστες, η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η έλλειψη αναπτυξιακών προοπτικών στην περιοχή, ο χαμηλός βαθμός καινοτομίας, η απογοήτευση από τα παραδοσιακά κόμματα, η νοσταλγία πολλών για τη ζωή στην πρώην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία και η ισχνή δημοφιλία του καγκελάριου Φ. Μερτς.

Ο αρχηγός του AfD, ένας δραστήριος, χαμογελαστός 35άρης και καλός γνώστης των Κοινωνικών Μέσων, διεξήγαγε μια συναισθηματική και αισιόδοξη εκλογική καμπάνια με το δυναμικό σύνθημα «Όλα είναι δυνατά» και δικαιώθηκε. Το κόστος των προσφύγων ήταν στην ημερήσια διάταξη και δεν έλλειψαν οι παραδειγματικές αναφορές, όπως ότι ένας μουσουλμάνος πρόσφυγας με τέσσερις γυναίκες και δέκα έξι παιδιά έχει, χωρίς να εργάζεται, πολύ υψηλότερο εισόδημα από έναν μέσο βιομηχανικό εργάτη Γερμανό. Στις βασικές αρχές του προγράμματός του κόμματος περιλαμβάνονται δέσμευση για έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ, επαναπροσέγγιση της Μόσχας, επαναπροωθήσεις παράνομων προσφύγων, απελάσεις προσφύγων και μεταναστών που διαπράττουν εγκλήματα, ξεχωριστά σχολεία για τα παιδιά των μεταναστών και εθελοντικές περιπολίες εθελοντών πολιτών για ενίσχυση της αστυνόμευσης και της ασφάλειας.

Είναι άγνωστο ποια θα είναι η πορεία της Γερμανίας τα επόμενα χρόνια. Θα παραμείνει η χώρα με την κοινωνική τάξη που θα συνεχίσει να γεννά σταθερότητα, ευημερία, ποιοτική ζωή και εμπιστοσύνη και η χώρα με την οικονομική τάξη που θα εμπνέει επαγγελματική σιγουριά, αίσθημα αναπτυξιακής αισιοδοξίας και αυτοπεποίθηση ή θα κατρακυλήσει στο προπολεμικό σκοτάδι. Ο νυν καγκελάριος πάντως φαίνεται να μην διαθέτει ούτε το χάρισμα του ηγέτη που εμπνέει και καθοδηγεί το λαό, ούτε τις απαραίτητες ικανότητες για να βάλλει πάλι την ατμομηχανή της Ευρώπης στις ράγες. Σε άλλες εποχές μέτριοι και ανέμπνευστοι ηγέτες κατάφερναν να διατηρούν την εξουσία για τετραετίες. Οι σημερινές γεωπολιτικές συνθήκες, όμως, έχουν γίνει τόσο περίπλοκες, απαιτητικές και σκληρές που δεν επιτρέπουν σε μέτριους ηγέτες να μακροημερεύσουν.

* Ο Ανδρέας Μήλιος είναι διδάκτωρ του πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης, συγγραφέας

Πηγή: skai.gr


Google News
Πάτα εδώ και ακολούθησε το TILEGRAFIMANEWS.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Ετικέτες: ΓΕΡΜΑΝΙΑ

ΣχετικάΆρθρα

ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ανθρωποκυνηγητό για τον «κλιματικό εξτρεμιστή»

09/09/2026 | 11:00
Featured

Μαζικές απελάσεις, σχολεία χωρίς Pride και «πατριωτική» τέχνη: Το όραμα του AfD για τη Γερμανία

08/09/2026 | 07:00
Featured

Γιατί η νίκη του ακροδεξιού AfD στη Σαξονία-Άνχαλτ αφορά ολόκληρη τη Γερμανία και την Ευρώπη

07/09/2026 | 18:00
ΔΙΕΘΝΗ

Σαξονία: Νέος συναγερμός για σαμποτάζ στο ηλεκτρικό δίκτυο – Εξουδετερώθηκαν 21 εκρηκτικοί μηχανισμοί

07/09/2026 | 17:00
Load More

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Σεισμός έως 6% στην Ακροδεξιά – Οι 3 βουλευτές, το νέο κόμμα και το μπλόκο του Αρείου Πάγου

    107 shares
    Share 43 Tweet 27
  • Τροχαίο στη Γλυφάδα: Τρεις νεκροί στην Ποσειδώνος – Το ΙΧ διαλύθηκε πάνω σε μάντρα

    66 shares
    Share 26 Tweet 17
  • Opinion Poll: Ανεβαίνει στο 31% η ΝΔ με διαφορά 15,1 μονάδων από την ΕΛ.Α.Σ, κέρδη για ΠΑΣΟΚ, μειώνει στο 3,8% την ψαλίδα με Τσίπρα

    63 shares
    Share 25 Tweet 16
  • ΘΑΝΑΤΟΣ ΜΑΖΩΝΑΚΗ: Στη φυλακή οι 2 γιατροί μετά από 18 ώρες – Τα «alarm», οι φωτογραφίες και η σύγκρουση με το ΕΚΑΒ

    67 shares
    Share 27 Tweet 17
  • ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΓΡΟΤΕΣ: Λήγει 17 Σεπτεμβρίου η ενίσχυση λιπασμάτων – Ελιές κάτω από 1,50 ευρώ και πίεση στους παραγωγούς

    60 shares
    Share 24 Tweet 15
  • Ανδρουλάκης: Από το «Μητσοτάκης ή χάος» πήγατε στο «Μητσοτάκης ή Ερντογάν»

    60 shares
    Share 24 Tweet 15
  • ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Επίδομα 400 ευρώ τον Νοέμβριο και νέες φοροελαφρύνσεις – 10 παραδείγματα για το τελικό κέρδος

    59 shares
    Share 24 Tweet 15
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τσίπρας καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου – Cookies – Newsletter
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch