Πριν δέκα μήνες η Delal Sindy άφησε τη δουλειά της στη Σουηδία, ανέστειλε τη φοίτησή της στο πανεπιστήμιο και ταξίδεψε μέχρι το ιρακινό Κουρδιστάν για να βοηθήσει τους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά που αναζητούσαν σωτηρία και ελευθερία έξω από τον κλοιό των μαχητών του ISIS, στα όρη Sinjar.
Βρετανικά και σουηδικά μέσα ενημέρωσης πρωτοασχολήθηκαν με τη Sindy τον περασμένο Μάιο, όταν άρχισε να ανεβάζει στο Instagram τις τραυματικές εμπειρίες που ζούσαν γυναίκες και κορίτσια Γεζίντι.
Εξακολουθεί έως σήμερα να εργάζεται για και με εκείνους που απέδρασαν από τον θανάσιμο κλοιό των μαχητών του Ισλαμικού Μετώπου.
Η 24χρονη γυναίκα, με καταγωγή μισή σουηδική και μισή κουρδική, άφησε πίσω της τη Σουηδία για να εργαστεί εθελοντικά σε μέρη όπου η ανθρώπινη ζωή δεν είναι εξασφαλισμένη.
«Υπέβαλα παραίτηση από τη δουλειά μου, έπαυσα για ένα διάστημα τις σπουδές μου, έφυγα από το διαμέρισμά μου», λέει στην εφημερίδα Indemendent. «Όταν όλα κανονίστηκαν έβγαλα εισιτήριο για το Κουρδιστάν τον Οκτώβριο. Μια εβδομάδα πριν φύγω επικοινώνησα με άλλους εθελοντές που θα ταξίδευαν στην πατρίδα μου, την πόλη Zakho, με την ίδια πτήση, και ζήτησα να γίνω κι εγώ μέλος της οργάνωσής τους (Kurdish Diaspora)», προσθέτει.
«Ήμουν εκεί εθελόντρια για δύο εβδομάδες και βοήθησα τους ανθρώπους που είχαν υποχρεωθεί σε εσωτερική μετανάστευση με φάρμακα, ψυχο-κοινωνική υποστήριξη και διανομή ειδών υγιεινής. Στη συνέχεια επέστρεψα στη Σουηδία, έμεινα εκεί επειδή δεν μπορούσα να ξαναφύγω αν και μέσα μου δεν ένιωθα καλά. Πλέον είμαι εδώ δέκα μήνες και νιώθω πως είναι το καλύτερο που έχω κάνει στη ζωή μου».
Η Sindy έχει εργαστεί με πλήθος παιδιών και γυναικών Γεζίντι που απέδρασαν από τους διώκτες τους αφότου πουλήθηκαν ως σκλάβοι του σεξ. Εργάζεται επίσης με οικογένειες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω των βαρβαροτήτων των μαχητών του ISIS- και όλοι έχουν τρομακτικές ιστορίες να διηγηθούν.
Είναι αξιοσημείωτο πως έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισημαίνει τις εκτεταμένες, οργανωμένες και συστηματικές σεξουαλικές επιθέσεις και βιασμούς που υφίστανται κορίτσια και γυναίκες Γεζίντι στα χέρια των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους- σε βαθμό που μπορούν να θεωρηθούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
«Τα έχω δει όλα», περιγράφει η Sindy. «Γυναίκες μαστιγώνονταν επειδή ήταν απρόθυμες να ανταποκριθούν σε σεξουαλικές πράξεις ή να αναλάβουν τη φροντίδα των μαχητών. Ορισμένες γυναίκες τις οποίες οι μαχητές δεν μπορούσαν να εκμεταλλευτούν σεξουαλικά ασχολούνταν με τα κοπάδια ή αγροτικές δουλειές. Αλλά οι περισσότερες κακοποιούνταν και βιάζονταν καθημερινά. Μια από τις γηραιότερες αιχμαλώτους που έχω γνωρίσει ήταν μια 84χρονη, την οποία υποχρέωναν να φτιάχνει ψωμί, να μαγειρεύει ρύζι για τους μαχητές και να φροντίζει παιδιά με αναπηρίες».
«Είναι μια δουλειά που απαιτεί να είμαι διαρκώς σε εγρήγορση, να μην με καταβάλει η ευαισθησία αλλά ούτε και να είμαι εντελώς αμέτοχη. Να μην βοηθώ με τρόπο που οι γυναίκες θα γίνουν εξαρτημένες από μένα αλλά να βοηθώ έτσι ώστε να ρυθμίζουν την καθημερινότητα και τη ζωή τους. Το πιο δύσκολο είναι να γνωρίζεις τι έχουν περάσει…».
Πλέον η 24χρονη θέλει να ιδρύσει τη δική της οργάνωση αρωγής η οποία θα της επιτρέψει να μείνει στο Κουρδιστάν. Στόχος της είναι κάποια μέρα να σπουδάσει ψυχολογία.