Αν και η ΗΠΑ (αλλά και χώρες της Λατινικής Αμερικής) βρίσκονται συχνά στα «πρωτοσέλιδα» για τους θανάτους από την χρήση των όπλων, μία άλλη χώρα, πολύ πιο κοντινή μας έχει το προνόμιο να είναι πρώτη στη λίστα.
Αναφερόμαστε στην Αλβανία, στην οποία έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 12.000 άνθρωποι από το 1991 σε επεισόδια που έγιναν με την χρήση πυροβόλων όπλων.
Η έρευνα που έγινε από το Institute of Health and Metrics and Evaluation δείχνει ότι στην γειτονική μας χώρα ο μέσος όρος είναι 1,37 δολοφονίες ετησίως που είναι σημαντικά χαμηλότερος από το αντίστοιχο νούμερο των ΗΠΑ, που βρίσκεται στο 0,83.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι θάνατοι από όπλα έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια στην Αλβανία, η οποία μάλιστα είναι και υποψήφιος για είσοδο στην ΕΕ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις βεντέτες μεταξύ οικογενειών (η Τζακμάρια όπως είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο) όπου εντοπίζονται και οι μεγαλύτεροι αριθμοί νεκρών. Ενώ η έρευνα υποστηρίζει ότι η μετακομμουνιστική έξαρση της χρήσης των όπλων έχει δημιουργήσει μια νέα γενιά οπλοφόρων με πολύ χαμηλότερη αίσθηση της ευθύνης σχετικά με την χρήση τους.
Η ίδια έρευνα κάνει λόγο για την ύπαρξη 210.000 παρανόμων όπλων στην χώρα, ο οποία έχει πληθυσμό κάτω από 3 εκατομμύρια κατοίκους. Άλλοι υπολογισμοί ανεβάζουν αυτόν τον αριθμό στις 270.000 περιλαμβάνοντας και τα «νόμιμα» όπλα. Τα περισσότερα από αυτά κλάπηκαν από στρατιωτικές εγκαταστάσεις μετά την πτώση της Αλβανικής κυβέρνησης το 1997. Πάντως αν σε κάτι μοιάζουν οι Αμερικανοί και οι Αλβανοί είναι στην πίστη τους στα όπλα, και στο ότι θεωρούν απαραίτητο να διαθέτουν οπωσδήποτε ένα ώστε να προστατεύουν τον εαυτό αλλά και τις οικογένειές τους.