ΗΠΑ: Μια καινούργια σελίδα στην ιστορία γράφτηκε στην Σιγκαπούρη. Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν αντάλλαξαν μια ιστορική χειραψία, την πρώτη ανάμεσα σε έναν πρόεδρο των ΗΠΑ και έναν ηγέτη της Βόρειας Κορέας.

Η εικόνα ήταν επί δεκαετίες αδιανόητη: οι δύο ηγέτες, χαμογελαστοί, χαιρετήθηκαν με φόντο τις σημαίες των χωρών τους πριν βαδίσουν μαζί πάνω στο κόκκινο χαλί, ανταλλάσσοντας μερικές φράσεις.

Ο Τραμπ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα διαμορφώσει μια «εξαίρετη σχέση» με τον Κιμ. «Θα αποκτήσουμε μια εξαίρετη σχέση», προέβλεψε ο αμερικανός πρόεδρος. Από την πλευρά του, ο Κιμ επισήμανε ότι οι δύο ηγέτες και οι δύο χώρες χρειάστηκε να υπερβούν πολλά εμπόδια για να διεξαχθεί η σημερινή σύνοδος. «Είναι μεγάλη μου ικανοποίηση που σας συναντώ, κ. πρόεδρε», είπε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης απευθυνόμενος στον ένοικο του Λευκού Οίκου. «Ο δρόμος για να φθάσουμε εδώ δεν ήταν εύκολος», συνέχισε. «Παλιές προκαταλήψεις και παλιές συνήθειες ήγειραν τόσα πολλά εμπόδια, αλλά τα ξεπεράσαμε όλα για να συναντηθούμε εδώ σήμερα», συμπλήρωσε.

Η σύνοδος κορυφής, χωρίς προηγούμενο μεταξύ εν ενεργεία Αμερικανού προέδρου και Βορειοκορεάτη ηγέτη, έχει σκοπό να επιτευχθεί μια καταρχήν συμφωνία για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου με αντάλλαγμα την άρση μετά το πέρας της διαδικασίας των οικονομικών και διπλωματικών κυρώσεων που επιβάλλονται σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ. Ο Τραμπ εκδήλωσε την μεγάλη του αυτοπεποίθηση ενόψει της συνόδου. Μόλις αφίχθη στη Σιγκαπούρη, έκανε λόγο για «διέγερση στην ατμόσφαιρα» μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης που προτιμά για να επικοινωνεί άμεσα με την κοινή γνώμη στη χώρα του και όχι μόνο.

Λίγες ώρες πριν από τη σύνοδο, σε άλλο ένα tweet, ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι οι συναντήσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων και διπλωματών «πήγαν καλά» και οι δύο πλευρές φάνηκαν αποφασισμένες να κινηθούν «γρήγορα». Αλλά, πρόσθεσε, «σε τελευταία ανάλυση, αυτό δεν έχει σημασία. Θα ξέρουμε όλοι σύντομα εάν και κατά πόσον μια αληθινή συμφωνία, αντίθετα με εκείνες του παρελθόντος, μπορεί να γίνει πραγματικότητα».

Η Ουάσινγκτον θέτει ως θεμελιώδη όρο για την όποια συμφωνία η Πιονγκγιάνγκ να εγκαταλείψει το πρόγραμμά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο το επανέλαβε τη Δευτέρα: «η πλήρης, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου είναι το μόνο αποτέλεσμα που θα αποδεχθούν οι ΗΠΑ», τόνισε. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα για το περιεχόμενο μιας ενδεχόμενης συμφωνίας. Ειδικοί αμφισβητούν εάν και κατά πόσον ο Κιμ θα φανεί πρόθυμος να συναινέσει στον τερματισμό των βορειοκορεάτικων εξοπλιστικών προγραμμάτων στο χρονοδιάγραμμα και με τον ρυθμό που απαιτεί η κυβέρνηση Τραμπ, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η συμφωνία

Αν η ιστορική συνάντηση του Ρόναλντ Ρίγκαν με τον Λεονίτ Μπρέζνιεφ ήταν το γεγονός του 20ου αιώνα, σε σαφώς μικρότερο βαθμό φυσικά αυτή ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Κιμ Γιονγκ Ουν θα μπορούσε να είναι το γεγονός του 21ου αιώνα. Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας έγιναν οι πρώτοι εν ενεργεία ηγέτες των χωρών τους που συναντιούνται.

Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν υπέγραψαν συμφωνία, αγνώστου περιεχομένου. Αυτό που είναι γνωστό για την ώρα, σύμφωνα με Αμερικανικό αξιωματούχο, είναι πως η συμφωνία αποτυπώνει την πρόοδο στις συνομιλίες. Και εμπεριέχει… υποσχέσεις για συνέχιση της σχέσης αυτής. Για αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας, ακόμα, ούτε κουβέντα.

Η χειραψία τους, μπροστά από τις σημαίες των δυο χωρών, στο ξενοδοχείο Capella, στο θέρετρο Σεντόσα της Σιγκαπούρης, έγραψε τη δική της ιστορία. Μια χειραψία «δυνατή» που κράτησε σχεδόν 12 δευτερόλεπτα. Ο Τραμπ άλλωστε φημίζεται για τις… δυνατές χειραψίες του. Ο Εμανουέλ Μακρόν το ξέρει καλύτερα από τον καθένα…

Οι δυο ηγέτες κατευθύνθηκαν ο ένας προς τον άλλο για να φτάσουν μπροστά στις σημαίες των δυο κρατών. Ήταν τρία λεπτά πριν από τις 04:00 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) όταν έφτασε στο χώρο της συνάντησης ο Κιμ Γιονγκ Ουν. Ίσως και για να του… «σπάσει» τον «τσαμπουκά» ο Ντόναλτ Τραμπ έφτασε ένα λεπτό πριν από την προκαθορισμένη ώρα.

Στην αρχή, η αμηχανία ήταν διάχυτη. Δεν έχουν… σούρει και λίγα ο ένας στον άλλο κατά το πρόσφατο παρελθόν. Μετά τη χειραψία τους, Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν στάθηκαν σοβαροί μπροστά στις κάμερες για τις απαραίτητες φωτογραφίες.

Ο Τραμπ έδωσε ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη, σαν να ήθελε να δώσει… κουράγιο στον Κιμ. Συνέχισαν περπατώντας στον διάδρομο του ξενοδοχείο προς το χώρο όπου θα είχαν τετ α τετ παρουσία μόνο των διερμηνέων. Η προσωπική συνάντηση διήρκεσε 45 λεπτά. Μετά, κάθισαν ο ένας απέναντι από τον άλλο, μαζί με τους συμβούλους τους.