Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου, 2026
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
Αρχική Featured

ΟΗΕ: Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Newsroom από Newsroom
17/09/2025 10:13
Ενημερώθηκε: 17/09/2025 10:52:57
σε Featured, ΔΙΕΘΝΗ
A A
57
SHARES
122
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Google Πρόσθεσε το tilegrafimanews.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Ερευνητές του ΟΗΕ έδωσαν στη δημοσιότητα νέα έκθεση στην οποία συμπεραίνουν πως το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Συγκεκριμένα, η έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ αναφέρει ότι υπάρχει εύλογη βάση για να εξαχθεί το συμπέρασμα πως τέσσερις από τις πέντε γενοκτονικές πράξεις που ορίζονται από το διεθνές δίκαιο, έχουν διαπραχθεί από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς το 2023.

Αυτές είναι:

η δολοφονία μελών μιας ομάδας,
η πρόκληση σοβαρής σωματικής και ψυχικής βλάβης,
η σκόπιμη πρόκληση συνθηκών που αποσκοπούν στην καταστροφή της ομάδας,
η αποτροπή γεννήσεων.
Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, που απέρριψε κατηγορηματικά την έκθεση, χαρακτηρίζοντάς την «παραποιημένη και ψευδή».

Εκπρόσωπος του ισραηλινού ΥΠΕΞ κατηγόρησε τους τρεις εμπειρογνώμονες της επιτροπής ότι λειτουργούν ως «αντιπρόσωποι της Χαμάς» και βασίζονται «εξ ολοκλήρου σε ψευδείς ισχυρισμούς της Χαμάς», που «έχουν ήδη αποδειχθεί εντελώς ψευδείς».

«Σε πλήρη αντίθεση με τα ψέματα της έκθεσης, η Χαμάς είναι αυτή που επιχείρησε γενοκτονία στο Ισραήλ – δολοφονώντας 1.200 άτομα, βιάζοντας γυναίκες, καίγοντας οικογένειες ζωντανές και δηλώνοντας ανοιχτά τον στόχο της να σκοτώσει κάθε Εβραίο», πρόσθεσαν.

Σημειώνεται πως από τις σφοδρές επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 64.905 άτομα και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει επίσης εκτοπιστεί επανειλημμένα.

Εκτιμάται επίσης πως πάνω από το 90% των σπιτιών έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί. Τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, ύδρευσης, αποχέτευσης και υγιεινής έχουν καταρρεύσει, ενώ εμπειρογνώμονες σε θέματα επισιτιστικής ασφάλειας που υποστηρίζονται από τον ΟΗΕ, έχουν κηρύξει λιμό στην πόλη της Γάζας.

Η Ανεξάρτητη Διεθνής Επιτροπή Έρευνας για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη συστάθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ το 2021 με σκοπό τη διερεύνηση όλων των φερόμενων παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σημειώνεται πως πρόεδρος της τριμελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων είναι η Νάβι Πιλάι, πρώην επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα από τη Νότια Αφρική, η οποία διετέλεσε πρόεδρος του διεθνούς δικαστηρίου για τη γενοκτονία στη Ρουάντα.

Η επιτροπή του ΟΗΕ δηλώνει ότι ανέλυσε τις δηλώσεις των Ισραηλινών ηγετών και ισχυρίζεται ότι ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο πρώην υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ «υποκίνησαν τη διάπραξη γενοκτονίας».

Αναφέρει επίσης ότι «η πρόθεση γενοκτονίας ήταν το μόνο λογικό συμπέρασμα» που μπορούσε να εξαχθεί από τη συμπεριφορά των ισραηλινών αρχών και των δυνάμεων ασφαλείας στη Γάζα.

Η επιτροπή προσθέτει ότι η συμπεριφορά αυτή περιλαμβάνει τη σκόπιμη δολοφονία και σοβαρό τραυματισμό ενός άνευ προηγουμένου αριθμού Παλαιστινίων με τη χρήση βαρέων πυρομαχικών, συστηματικές και εκτεταμένες επιθέσεις σε θρησκευτικούς, πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς χώρους, καθώς και την επιβολή πολιορκίας στη Γάζα και την υποβάθμιση του πληθυσμού της.

«Ήδη από τις 7 Οκτωβρίου 2023, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου ορκίστηκε εκδίκηση σε όλα τα μέρη όπου η Χαμάς έχει αναπτυχθεί, κρύβεται και δραστηριοποιείται, λέγοντας πως ‘’αυτή την κακή πόλη, θα την μετατρέψουμε σε ερείπια’’», δήλωσε η Πιλάι σε συνέντευξή της στο BBC.

«Η χρήση της φράσης ‘’κακή πόλη’’ στη δήλωση υπονοούσε πως θεωρεί ολόκληρη την πόλη της Γάζας υπεύθυνη και στόχο εκδίκησης. Και είπε στους Παλαιστινίους να ‘’φύγουν τώρα γιατί θα δράσουμε με δύναμη παντού’’».

Όπως προσθέτει η Πιλάι: «Μας πήρε δύο χρόνια να συγκεντρώσουμε όλες τις ενέργειες και να καταλήξουμε σε πραγματικά ευρήματα, να επαληθεύσουμε αν αυτό είχε συμβεί… Μόνο τα γεγονότα μπορούν να σε καθοδηγήσουν. Και μπορείς να το υποβάλεις στη Σύμβαση για τη Γενοκτονία μόνο αν αυτές οι πράξεις έγιναν με αυτή την πρόθεση».

Η επιτροπή αναφέρει ότι οι πράξεις των πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών του Ισραήλ «αποδίδονται στο κράτος του Ισραήλ» και ότι, ως εκ τούτου, το κράτος «φέρει την ευθύνη για την αποτυχία να αποτρέψει τη γενοκτονία, τη διάπραξη γενοκτονίας και την αποτυχία να τιμωρήσει τη γενοκτονία».

Η επιτροπή προειδοποιεί επίσης ότι όλες οι άλλες χώρες έχουν άμεση υποχρέωση, βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία, να «αποτρέψουν και να τιμωρήσουν το έγκλημα της γενοκτονίας», χρησιμοποιώντας όλα τα μέτρα που έχουν στη διάθεσή τους. Εάν δεν το πράξουν, αναφέρει, θα μπορούσαν να θεωρηθούν συνένοχοι.

«Δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να ονομάσουμε τα μέρη ως συνωμότες ή συνεργούς στη γενοκτονία. Το έργο της επιτροπής θα συνεχιστεί και θα φτάσουν εκεί», τόνισε η Πιλάι

 


Google News
Πάτα εδώ και ακολούθησε το TILEGRAFIMANEWS.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Ετικέτες: ΟΗΕ

ΣχετικάΆρθρα

Featured

ΟΗΕ: Προτείνει γενικευμένες αποζημιώσεις για κράτη που αναμίχθηκαν στο δουλεμπόριο Αφρικανών

01/09/2026 | 11:00
ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Διακομματική στήριξη του βρετανικού πολιτικού κόσμου για λύση του Κυπριακού

18/07/2026 | 19:00
Featured

ΟΗΕ: Το ξέσπασμα του ιού Έμπολα μπορεί να κοστίσει στην Αφρική έως και 3,6 δισ. δολάρια

30/06/2026 | 15:00
ΔΙΕΘΝΗ

Ιρανός πρέσβης στον ΟΗΕ: Νόμιμες και σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο οι ενέργειες του Ιράν στο Ορμούζ

30/05/2026 | 19:00
Load More
Επόμενο Άρθρο

Πιερρακάκης στους νέους: Θέλουμε να δημιουργήσετε, να εργαστείτε και να ζήσετε στην Ελλάδα


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ πριν από την ΔΕΘ 2026: Οι νέες δημοσκοπήσεις, το πακέτο Μητσοτάκη και ο «μπαλαντέρ» Σαμαρά

    78 shares
    Share 31 Tweet 20
  • Ο νέος «χάρτης» των συντάξεων: Όλες οι αλλαγές σε αναδρομικά 11μήνου και κρατήσεις – Ραγδαίες εξελίξεις στο ασφαλιστικό τοπίο

    72 shares
    Share 29 Tweet 18
  • Ρόθτσαιλντ : Το μόνο που μας φοβίζει είναι μήπως και ξυπνήσετε

    541 shares
    Share 216 Tweet 135
  • Το μεγάλο «ροντέο» στην Κεντροαριστερά: Η μάχη Τσίπρα–ΠΑΣΟΚ, οι μετακινήσεις ψηφοφόρων

    61 shares
    Share 24 Tweet 15
  • Γιορτή σήμερα 1 Σεπτεμβρίου, εορτολόγιο: Όσιος Συμεών ο Στυλίτης

    61 shares
    Share 24 Tweet 15
  • Μαρινάκης: Μειώσαμε ιδιωτικό χρέος ενώ καταργήσαμε και 83 φόρους

    60 shares
    Share 24 Tweet 15
  • Χατζηδάκης: Ψεύτικες οι υποσχέσεις της αντιπολίτευσης που υπερβαίνουν τα ευρωπαϊκά όρια

    59 shares
    Share 24 Tweet 15
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου – Cookies – Newsletter
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch