Η συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο της Ρωσίας και τον Τούρκο ομόλογό του διήρκεσε σχεδόν επτά ώρες και κατέληξε στην υπογραφή συμφωνίας για τη Συρία, λίγο πριν εκπνεύσει η εκεχειρία που συμφώνησαν ΗΠΑ-Τουρκία (σ.σ. απόψε στις 22:00 ώρα Ελλάδος). Ο Ερντογάν τη χαρακτήρισε ιστορική συμφωνία, ενώ ο Πούτιν έκανε λόγο για κρίσιμες λύσεις για τη Συρία.

Τι συμφώνησαν Πούτιν- Ερντογάν για τη Συρία
Στις κοινές δηλώσεις που έκαναν έπειτα από την πολύωρη συνάντηση- η οποία ολοκληρώθηκε περίπου δύο ώρες πριν από την εκπνοή της κατάπαυσης πυρός στη Συρία- ο Πούτιν και ο Ερντογάν συμφώνησαν σε διορία 150 ωρών για την απομάκρυνση των κουρδικών δυνάμεων από την περιοχή της βορειοανατολικής Συρίας στην οποία γινόταν η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας. Η απομάκρυνση θα γίνει υπό την επιτήρηση του ρωσικού στρατού και της συριακής συνοριοφυλακής. Στη συνέχεια, Ρωσία και Τουρκία θα κάνουν κοινές περιπολίες γύρω από αυτή την περιοχή, σε βάθος 10 χλμ. από τα σύνορα Τουρκίας- Συρίας.
Ο Πούτιν τόνισε ότι σημασία έχει να μην επιτραπεί να εκμεταλλευθούν οι τρομοκράτες τις ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία και σημείωσε ότι και οι δύο χώρες θέλουν να διαφυλάξουν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Η Συρία πρέπει να απαλλαγεί από την παράνομη ξένη στρατιωτική παρουσία, τόνισε ακόμη ο Ρώσος πρόεδρος.

Κοινές περιπολίες Ρωσίας- Τουρκίας στη Συρία

Πιο συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, οι δύο ηγέτες αποφάσισαν ότι:

«Από τις 12:00 της 23ης Οκτωβρίου, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις και δυνάμεις της Συρίας θα επιτηρούν τη ζώνη ασφαλείας και σε 150 ώρες θα απομακρυνθούν οι κουρδικές δυνάμεις του YPG από την περιοχή. Στη συνέχεια, η Ρωσία και η Τουρκία θα κάνουν κοινές περιπολίες σε περίμετρο 10 χλμ. από την περιοχή των τουρκικών επιχειρήσεων, ενώ οι δύο χώρες θα λάβουν μέτρα προκειμένου να μην επιστρέψουν στη ζώνη ασφαλείας τρομοκρατικά στοιχεία. Επιπλέον, η επιστροφή των προσφύγων- που φιλοξενούνται στην Τουρκία- σε αυτή την περιοχή θα επιτηρείται. Παράλληλα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται για την εξεύρεση βιώσιμης πολιτικής λύσης στην κρίση της Συρίας».

Νωρίτερα, πάντως, οι Κούρδοι μαχητές γνωστοποίησαν στην Ουάσινγκτον ότι αποχώρησαν από τη ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία, όπως ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στρατηγός, Μαζλούμ Κομπάνι Αμπντί είπε ότι έχει υλοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για την αποχώρηση των Συροκούρδων μαχητών.

Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη βορειοανατολική Συρία θα μεταβληθεί σε μόνιμη «μέχρι το τέλος του απογεύματος», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.