Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
Με ένα πολύ χαρακτηριστικό άρθρο το ρωσικό Sputnik περιγράφει με πολύ ενδιαφέρων τρόπο το πώς η επίσκεψη Πούτιν στην Αθήνα έδωσε στην Ελλάδα την δυνατότητα να παίξει για πρώτη φορά ίσως τόσο αποτελεσματικά το λεγόμενο «ρωσικό χαρτί” έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γενικότερα έναντι της Δύσης, που τα τελευταία χρόνια την μεταχειρίζεται σαν αποικία.
Σύμφωνα με τον διεθνή πολιτικό αναλυτή του Sputnik, τον Guillaume Lagane, η Αθήνα τώρα έχει την δυνατότητα να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που ανοίχτηκαν νε την ιστορική επίσκεψη Πούτιν στην Ελλάδα, παίζοντας το ρωσικό χαρτί σαν αντίβαρο στις πιέσεις που δέχεται συνεχώς από την Ευρώπη.
Όπως αναφέρει το άρθρο, οι δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας ανάγονται σε πολύ παλιές εποχές και τις δυο χώρες συνδέουν πολλοί ιστορικοί παράγοντες και κυρίως η κοινή θρησκεία. Από τότε όμως που η Ελλάδα έγινε μέλος του ΝΑΤΟ και στην συνέχεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι δεσμοί αυτοί χαλάρωσαν και η Ελλάδα απομακρύνθηκε από την Ρωσία.
Η Ελλάδα σήμερα ένεκα των ευρωπαϊκών της δεσμεύσεων δεν μπορεί να αναπτύξει όσο θα ήθελε τις οικονομικές και όχι μόνο σχέσεις της με την Ρωσία, εξ αιτίας και των ευρωπαϊκών κυρώσεων και η Μόσχα δεν μπορεί να αντικαταστήσει στην παρούσα φάση το ΔΝΤ. Παρ όλα αυτά η Ελλάδα μπορεί να παίξει τον ρόλο του Δούρειου Ίππου της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι αυτό τον λόγο η Ρωσία δεν κάνει λόγο για αποχώρηση της Ελλάδας από την ΕΕ.
Παράλληλα η Ελλάδα μπορεί να στείλει τώρα ένα ηχηρό μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι έχει και άλλες πόρτες να χτυπήσει στην περίπτωση που οι ευρωπαϊκές πιέσεις φτάσουν στα άκρα.
Όπως υποστηρίζει ο Guillaume Lagane, σήμερα υπάρχουν πολλές χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θέλουν να αναπτύξουν τις σχέσεις τους με την Ρωσία Η Ελλάδα έχει την προτεραιότητα για πολλούς λόγους σε αυτό το θέμα. Ιδιαίτερα στο ενεργειακό τομέα η Ελλάδα μπορεί να γίνει η κύρια εκπρόσωπος της Ρωσίας στην Ευρώπη με όλα τα οφέλη στην ελληνική οικονομία. Χωριά οι ορίζοντες που μπορεί να ανοιχτούν στο στρατιωτικό πεδίο, ένα πεδίο που έχει θορυβήσει η Δύση.
Όλα αυτά όμως σίγουρα απαιτούν και μια αποφασιστικότητα από την ελληνική πλευρά για να αξιοποιηθεί πραγματικά αυτό το ρωσικό χαρτί που μας το τείνουν από την χώρα της Αρκούδας.
Εμείς έχουμε την διάθεση ???