: Δώδεκα οργανώσεις σύρων ανταρτών έχουν αναστείλει τη συμμετοχή τους στις προετοιμασίες για τις επικείμενες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, κατηγορώντας την κυβέρνηση Ασαντ ότι παραβιάζει την και εξαπολύει επιθέσεις κοντά στη Δαμασκό.

Σε άλλο μέτωπο, αεροπορική επιδρομή έπληξε χθες ένα αρχηγείο της οργάνωσης Μέτωπο Κατάκτησης της Συρίας (Τζαμπχάτ Φάταχ αλ Σαμ) στην Ιντλίμπ, σκοτώνοντας 25 μέλη του συριακού πρώην βραχίονα της αλ Κάιντα που εξαιρείται από την εκεχειρία.

Όπως είχε συμβεί και μετά τη σύναψη άλλων εκεχειριών στο παρελθόν, οι οποίες παραβιάστηκαν λίγες ημέρες αφού τέθηκαν σε ισχύ, το Ισλαμικό Κράτος και η Φάταχ αλ Σαμ εξαιρούνται.

Μετά την έναρξη της εκεχειρίας οι συγκρούσεις έχουν σταματήσει στις περισσότερες περιοχές της Συρίας. Όμως μάχες συνεχίζονται στην ανταρτοκρατούμενη περιοχή Ουάντι Μπαράντα, όπου βρίσκονται οι κύριες πηγές υδροδότησης για τους τέσσερα εκατομμύρια κατοίκους της Δαμασκού και των περιχώρων της.

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ κατηγόρησε τους αντάρτες ότι «μολύνουν με πετρέλαιο» τα αποθέματα νερού και ότι έχουν κόψει το δίκτυο υδροδότησης προς τη Δαμασκό, που αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις πόσιμου νερού από τις 22 Δεκεμβρίου.

Επισημαίνει επίσης ότι μέλη της Φάταχ αλ Σαμ βρίσκονται στην Ουάντι Μπαράντα, κάτι που διαψεύδουν οι αντάρτες. «Μαχητές είναι έτοιμοι να παραδοθούν, όμως η αλ Νόσρα απειλεί να τους σκοτώσει», δήλωσε ο Άλα Ιμπραχίμ κυβερνήτης της επαρχίας της Δαμασκού.

Εξάλλου, κατά παραβίαση της εκεχειρίας, αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τη Χαν Σέιχουν στην επαρχία Ιντλίμπ, μεγάλο μέρος της οποίας βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Από τις επιδρομές σκοτώθηκε μια έγκυος, ενώ οι αντάρτες βομβάρδισαν χωριά της κεντρικής επαρχίας Χάμα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, η εκεχειρία βρίσκεται σε «μια κρίσιμη φάση» και κινδυνεύει να καταρρεύσει αν η Ρωσία και η Τουρκία δεν επέμβουν για να την σώσουν.