ΣΥΡΙΑ: Μια επίθεση με ρουκέτες εναντίον των υψιπέδων του Γκολάν στο έδαφος του Ισραήλ προκάλεσε την επίθεση με πυραύλους εναντίον στόχων μέσα στο Συριακό έδαφος. Την ίδια ώρα σε συναγερμό τέθηκε και ο Λίβανος.

Σύμφωνα με τα συριακά μέσα πύραυλοι του Ισραήλ έπληξαν μια βάση ραντάρ της Συρίας, ενώ πολλοί άλλοι αναχαιτίστηκαν.

Η επίθεση αυτή ήταν η σφοδρότερη που έχει εξαπολύσει μέχρι σήμερα το Ισραήλ σε συριακό έδαφος και φαίνεται ότι στο στόχαστρο μπήκαν συστοιχίες αντιαεροπορικής άμυνας, βάσεις στη Δαμασκό, στην πόλη Μπάαθ, αλλά και στη Χομς, ενώ χτυπήθηκε καθώς επίσης τουλάχιστον μία αποθήκη όπλων και πυρομαχικών.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι κάτοικοι στη Μετούλα, στα σύνορα με τον Λίβανο, έλαβαν οδηγία να σπεύσουν στα καταφύγια, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώθηκε επίσημα. Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, επικαλούμενο το επιτελείο, ανέφερε ότι ισραηλινά μαχητικά πέταξαν μέσα στον λιβανέζικο εναέριο χώρο, πάντως κατόπιν βγήκαν από αυτόν.
Ο στρατός του Ισραήλ, που θεωρεί ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ στήνουν μέτωπο στη Συρία και στον Λίβανο εναντίον του, πλήττει συχνά τις θέσεις τους.

Ισραήλ: Ενημερώσαμε τη Ρωσία

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού οι στόχοι ήταν δεκάδες, ενώ επλήγησαν και πέντε συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο ταξίαρχος Τζόναθαν Κόρνικους, δήλωσε ότι το Ισραήλ ενημέρωσε τη Ρωσία πριν εξαπολύσει τα πλήγματα τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Ο ταξίαρχος Κόρνικους κατηγόρησε τον Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σολεϊμανί, τον επικεφαλής των δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης που επιχειρούν στο εξωτερικό, ότι ενορχήστρωσε την επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Η επιχείρηση αυτή έγινε «υπό τις διαταγές και τη διοίκηση του Κασέμ Σολεϊμανί και δεν πέτυχε τον στόχο της», είπε ο ταξίαρχος Κόρνικους σε δημοσιογράφους.

Το ιστορικό

Ήταν η μεγαλύτερη επίθεση από μέρους του Ισραήλ εναντίον της Συρίας από την έναρξη του εμφυλίου. Αυτή τη φορά ωστόσο ωστόσο οι ισραηλινοί στοχοποιούν ευθέως και το Ιράν, λέγοντας ότι με δική του ενορχήστρωση εξαπολύθηκε επίθεση εναντίον των υψιπέδων του Γκολάν.

Τα υψίπεδα του Γκολάν έχουν καταληφθεί από το Ισραήλ και αποτελούν διαφιλονικούμενη περιοχή με τη Συρία. Στο έδαφος αυτό έπεσαν χθες περίπου 20 ρουκέτες από την πλευρά των συριακών δυνάμεων και το Ισραήλ κατηγορεί γι’ αυτό το Ιράν, λέγοντας ότι την επίθεση σχεδίασε Ιρανός αξιωματικός.

Το Ισραήλ κατηγορεί ανοιχτά το Ιράν για εμπλοκή στη Συρία απώτερο με στόχο το Ισραήλ σε συνεργασία μάλιστα με τη Χεσπολάχ του Λιβάνου.

Η χθεσινή επιδρομή όπου οι ισραηλινοί έβαλαν στο στόχαστρο πολλές βάσεις του συριακού στρατού φαίνεται ότι είχαν στόχο να πλήξουν και περιοχές όπου σταθμεύουν, όπως υποστηρίζουν οι Ισραηλινοί και δυνάμεις του Ιράν…

Η επίθεση ήταν σφοδρότατη, ο ουρανός πάνω από τη Συρία γέμισε ισραηλινά αεροσκάφη που εξαπέλυσαν πυραύλους αέρος-εδάφους ενώ η Δαμασκός απάντησε με μπαράζ αντιαεροπορικών πυραύλων.

Η περιοχή έχει μπει σε αναβρασμό, καθώς το Ισραήλ στοχοποιεί ταυτόχρονα Λίβανο και Ιραν κάνοντας λόγο για συντονισμένη επιχείρηση αποσταθεροποίησης της περιοχής, αναφέρει το newsit.gr.