Τουρκία τώρα: Πεντακόσιοι Τούρκοι στρατιώτες έχασαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια τις ζωές τους από «ύποπτους θανάτους», κατήγγειλε ο πρόεδρος της ένωσης «Υπόπτων Θανάτων και Θυμάτων» Οκτάι Τζαν.
Συνολικά 2.500 Τούρκοι στρατιώτες πέθαναν από ύποπτους θανάτους τα τελευταία 22 χρόνια, ενώ οι περισσότεροι θάνατοι σημειώνονται σε επαρχίες που τελούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Οι καταγγελίες προέρχονται από τις οικογένειες των νεκρών στρατιωτών, ενώ ο αριθμός των ύποπτων θανάτων έχει αυξηθεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.
Ο πρόεδρος της ένωσης Οκτάι Τζαν έχασε ο ίδιος τον γιο του το 2009, όταν υπηρετούσε σε ένα φυλάκιο στην επαρχία Τουντζελί (Ντερσίμ στα κουρδικά) στην ανατολική Τουρκία. Τότε πήρε την απόφαση με άλλους γονείς, που επίσης είχαν χάσει τα παιδιά τους παιδιά ενώ υπηρετούσαν, να ιδρύσουν την ένωση.
«Η ζωή του γιου μου χάθηκε όταν ο διοικητής του τον πυροβόλησε με δύο σφαίρες στο κεφάλι. Στον λαιμό του γιου μου υπήρχαν μώλωπες. Όταν έλαβα την έκθεση της νεκροψίας, ανέφερε πώς πέθανε, αλλά όταν εκφράσαμε την επιθυμία να ερευνήσουμε το θέμα μας είπαν ότι το γραφείο του στρατιωτικού εισαγγελέα θα εξέδιδε ανακοίνωση. Πολλοί στρατιώτες έχουν πεθάνει από τα χέρια των διοικητών τους, όπως ο γιος μου. Οι υποθέσεις δεν εξιχνιάστηκαν με μηνύσεις. Πρόσφατα πήγα την υπόθεση του γιου μου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», διηγείται ο Οκτάι Τζαν.
Ο Οκτάι Τζαν ανέφερε ακόμα ότι η ένωση απευθύνθηκε και στην τουρκική Βουλή αλλά κανείς δεν τους πίστεψε. Τους απάντησαν ότι οι Τούρκοι αξιωματικοί δεν σκοτώνουν τους στρατιώτες τους.
Κούρδοι και Αλεβίτες συνήθως τα θύματα
Οι περισσότεροι ύποπτοι θάνατοι στρατιωτών σημειώνονται στις κουρδικές επαρχίες της Τουρκίας.
«Πολλοί φαντάροι υπόκεινται σε βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της θητείας τους και πολλοί σκοτώνονται με το έτσι θέλω. Υπάρχουν πολλές αποδείξεις για να το στοιχειοθετήσουν αυτό, αλλά καθώς τα στρατοδικεία δεν είναι εντελώς δίκαια, δεν βγαίνει άκρη με τις υποθέσεις μας. Οι πιο πολλές περιπτώσεις καταγράφονται στις ανατολικές και νοτιοανατολικές επαρχίες. Οι περισσότεροι στρατιώτες που πεθαίνουν είναι Κούρδοι ή Αλεβίτες», λέει ο Οκτάι Τζαν.
Από το 2013 μέχρι σήμερα «περίπου 500 οικογένειες ήρθαν σε επαφή μαζί μας. Τα παιδιά τους υπέστησαν βίαια κακοποίηση από τους διοικητές τους. Το 80% των οικογενειών είναι κουρδικές. Οι οικογένειες πιέζονται και εκφοβίζονται από τους διοικητές να μην ασκήσουν διώξεις. Υπάρχουν πολλές οικογένειες που δεν έρχονται σε επαφή μαζί μας εξαιτίας του εκφοβισμού. Απαιτήσαμε να συγκροτηθεί κοινοβουλευτική επιτροπή για να εξετάσει το θέμα και να ακούσει τις οικογένειες».
Ο Οκτάι Τζαν μίλησε ακόμα για την αναγκαιότητα να καταργηθεί η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στην Τουρκία, εξαιτίας των άθλιων συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι άνδρες που καλούνται να υπηρετήσουν τη θητεία τους.
«Στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις οι στρατιώτες άλλοτε δηλητηριάζονται, ή βασανίζονται, ή τους σκοτώνουν. Για αυτό και είναι αίτημά μας η κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας. Ακόμα και να μην την καταργήσουν πλήρως, ας εισάγουν μια πολιτική θητεία σε δημόσιες υπηρεσίες».
tribune.gr