Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν έτοιμες να εξαπολύσουν μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράν, την οποία χαρακτήρισε ως «τη μεγαλύτερη επίθεση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», αλλά αποφάσισε να μην προχωρήσει έπειτα από έκκληση της Τεχεράνης και άλλων χωρών της Μέσης Ανατολής.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον είχε ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση, ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, το Ιράν επικοινώνησε ζητώντας να ξεκινήσουν συνομιλίες και να αποφευχθεί η επίθεση.
«Ήμασταν έτοιμοι να προχωρήσουμε», φέρεται να δήλωσε ο Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι η επιχείρηση θα ήταν «πολύ μεγαλύτερη από οτιδήποτε είχε προηγηθεί» και ότι η απειλή μιας τέτοιας επίθεσης οδήγησε την Τεχεράνη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Παρέμβαση από τις χώρες του Περσικού Κόλπου
Οι δηλώσεις του Τραμπ έρχονται μετά την προηγούμενη ανακοίνωσή του ότι ανέστειλε μια προγραμματισμένη αμερικανική επίθεση κατά του Ιράν, έπειτα από παρεμβάσεις ηγετών χωρών του Κόλπου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο εμίρης του Κατάρ, ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ζήτησαν από την Ουάσινγκτον να δώσει χρόνο στις διπλωματικές προσπάθειες.
Ο Τραμπ ανέφερε ότι οι χώρες αυτές εκτίμησαν πως υπήρχε πιθανότητα συμφωνίας, κυρίως γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την κατάσταση στην περιοχή.
«Δεν θέλω να σκοτώνω ανθρώπους»
Ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε να παρουσιάσει την απόφασή του ως επιλογή αποκλιμάκωσης, υποστηρίζοντας ότι δεν επιθυμεί έναν νέο μεγάλο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Παράλληλα όμως προειδοποίησε ότι η στρατιωτική επιλογή παραμένει ενεργή εάν η Τεχεράνη δεν προχωρήσει σε συμφωνία, επαναλαμβάνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Η Τεχεράνη αμφισβητεί την αμερικανική εκδοχή
Η ιρανική πλευρά δεν έχει επιβεβαιώσει ότι ζήτησε από τον Τραμπ να ακυρώσει την επίθεση με τον τρόπο που την περιγράφει ο Αμερικανός πρόεδρος.
Αντίθετα, Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν εμφανιστεί επιφυλακτικοί απέναντι στις αμερικανικές δηλώσεις για άμεσες διαπραγματεύσεις, υποστηρίζοντας ότι η Τεχεράνη δεν έχει συμφωνήσει σε μια νέα διαδικασία συνομιλιών με τους όρους που παρουσιάζει η Ουάσινγκτον.
Πηγή: skai.gr






