Νηστεία και παιδιά
Της Αννας Παρδάλη- Παιδιάτρου
Πολλοί γονείς που συνηθίζουν να νηστεύουν αναρωτιούνται αν μπορούν τα παιδιά τους να τους ακολουθούσουν και αν αυτή η συνήθεια προκαλεί κάποιο πρόβλημα στην υγεία τους. Η νηστεία διαρκεί συνήθως αρκετές εβδομάδες και απαγορεύει το κρέας, το αυγό , το ψάρι, το γάλα που είναι πολύ βασικές τροφές στο καθημερινό διαιτολόγιο του παιδιού.
Η απάντηση λοιπόν, στο ερώτημα των γονιών, είναι πως τα παιδιά παρά τις απαγορεύσεις αυτές, μπορούν να ακολουθούν τη νηστεία των γονιών τους αλλά μετά τα 5-6 χρόνια της ζωής τους και με ορισμένες προϋποθέσεις.Βασική κατ αρχάς, προϋπόθεση είναι ότι πρόκειται για υγιή παιδιά και ότι η περίοδος της νηστείας είναι για ορισμένο χρόνο. Η νηστεία στηρίζεται σε μια χορτοφαγική , κατά βάση, δίαιτα με αρκετά στοιχεία από το βασικό κορμό της μεσογειακής διατροφής .
Στα θετικά της προσμετρούνται ότι περιλαμβάνει :-όσπρια (πλούσια πηγή φυτικών πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας) -χορταρικά (φυτικές ίνες που βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου, σίδηρο και ιχνοστοιχεία)- ελαιόλαδο , ωμούς ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα -θαλασσινά (πλούσια σε πρωτεΐνες ,ιχνοστοιχεία) και- άφθονα φρούτα (πηγή βιταμινών και αντιοξειδωτικών συστατικών). Ειδικά με τα θαλασσινά, αμύγδαλα, σουσάμι ,ταχίνι και χαλβά , προσλαμβάνεται αρκετό ασβέστιο και πρωτεΐνες. Πέρα από τη διατροφική σκοπιά, με τη νηστεία ένα παιδί εξασκείται στην εγκράτεια και μαθαίνει να βάζει όρια στις επιθυμίες του . Μετά το πέρας της νηστείας και τον ερχομό του Πάσχα, τα παιδιά καταναλώνουν αυγά, άφθονο κρέας, λιπαρά και πολλά γλυκά. Εδώ χρειάζεται προσοχή γιατί η απότομη μετάβαση από τη διατροφή της νηστείας στην ανεξέλικτη κατανάλωση των πασχαλινών εδεσμάτων μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές ενοχλήσεις σε παιδιά αλλά και σε μεγάλους.
[irp posts=”111090″ name=”Πρώιμη έναρξη εφηβείας και πότε να ανησυχούμε”]
Συμπερασματικά λοιπόν θα λέγαμε πως αν θέλουμε τα παιδιά να ακολουθήσουν νηστεία θα πρέπει :- να είναι γενικά σε καλή κατάσταση υγείας . -Να καταναλώνουν οπωσδήποτε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής σημασίας όπως όσπρια , ξηρούς καρπούς και θαλασσινά τουλάχιστον 4 με 5 φόρες την εβδομάδα .- να καταναλώνουν καθημερινά φρούτα και λαχανικά για πηγή σίδηρου, ιχνοστοιχείων και βιταμινών . – να περιλαμβάνεται καθημερινά το ελαιόλαδο στα γεύματα τους. -να μην ακολουθείται παρατεταμένη και αυστηρή νηστεία.- η μετάβαση από την περίοδο της νηστείας στην εορταστική , να γίνεται ομαλά και όχι με υπερβολές.Καλή Σαρακοστή !