Πληγές άνοιξε στο ταλαιπωρημένο από την πανδημία κορμί της Νέας Δημοκρατίας η απόφαση του Δημάρχου Αθηναίων κ. Μπακογιάννη να εξωθήσει την Αλεξία Έβερτ σε παραίτηση και από τη θέση της δημοτικής συμβούλου (την «παραίτησε» πρώτα από αντιδήμαρχο) για να εμφανιστεί ότι ικανοποιεί τις διαμαρτυρίες του Κ.Κ.Ε. για μια ανάρτηση της κόρης του Μιλτιάδη Έβερτ σχετικά με την προκλητική παραβίαση από την «ιερή αγελάδα» του Περισσού της κυβερνητικής απαγόρευσης για τις δημόσιες συγκεντρώσεις στις 17 Νοέμβρη, στην επέτειο του Πολυτεχνείου.

Του Χρήστου Υφαντή

Η ανάρτηση της κυρίας Έβερτ θεωρήθηκε non politically correct και αντιμετωπίστηκε από την πλευρά του κ. Μπακογιάννη με μια πρωτοφανή ταχύτητα και αποφασιστικότητα, ως εάν από τη δυναμική της αντίδρασης του απέναντι στην κυρία Έβερτ να εξαρτάται η πολιτική του διαδρομή στον Δήμο Αθηναίων και η παραμονή του στη θέση του Δημάρχου.

Η αιτιολογία της απόφασης του κ. Μπακογιάννη ελάχιστους έπεισε. Είναι σαφές πως ο κ. Μπακογιάννης απαίτησε διορθωτική δήλωση εκ μέρους της Αλεξίας Έβερτ και όταν δεν την έλαβε προχώρησε στην αποκαθήλωση της από Αντιδήμαρχο, εξέλιξη στην οποία η κυρία Έβερτ απάντησε με την παραίτηση της από δημοτική σύμβουλος καταργώντας κάθε δεσμό με την δημοτική παράταξη και το περιβάλλον του δημάρχου.

Η διαγραφή της κυρίας Έβερτ ήρθε σε μια περίοδο που εξελίσσεται στην κοινωνία μια δημόσια διαδικασία αποκαθήλωσης των ιερών και των όσιων της ιδεολογικής επικυριαρχίας στην περίοδο της μεταπολίτευσης της κομμουνιστικής αριστεράς απέναντι στην οποία διαμορφώνεται πλέον ένα κίνημα έντονης αμφισβήτησης, σχεδόν πολεμικής.

Ο λόγος για τον οποίο τέθηκε στο περιθώριο η κυρία Έβερτ είναι ο παλιός γνωστός και δοκιμασμένος σε όλη τη μεταπολίτευση, που επιφυλάσσει για το Κ.Κ.Ε. το ρόλο του σταθερού και μόνιμου άτυπου κυβερνητικού εταίρου.

Η κυρία Έβερτ θεωρήθηκε ότι ακύρωσε ή διέρρηξε τις δεδομένες και γνωστές ισορροπίες μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και της κομμουνιστικής αριστεράς, σήκωσε το διακομματικό πέπλο και αποκάλυψε το σκοροφαγωμένο πτώμα του Περισσού και τιμωρήθηκε ακριβώς γι’ αυτή την αποκοτιά της.

Οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Τα σκάγια από την απόφαση του κ. Μπακογιάννη πήραν και τη Νέα Δημοκρατία, στο εσωτερικό της οποίας το όνομα του Μιλτιάδη Έβερτ εξακολουθεί να διατηρεί μια αυξημένη δυναμική και να συνδέεται με την φιλελεύθερη πτέρυγα του κόμματος, που επιμένει στην αποκάλυψη του ρόλου της αριστεράς και στην ιδεολογική αντιπαράθεση με τις κομμουνιστικές ιδεοληψίες.

Η κατά παραγγελία «παραίτηση» της κυρίας Έβερτ, η οποία δεν συνοδεύθηκε από προσωπική της δήλωση, αλλά καλύφθηκε επικοινωνιακά αποκλειστικά από τη δήλωση του Δημάρχου, εισπράχθηκε από μερίδα αξιωματούχων του κόμματος ως μια πολύ καλή ευκαιρία για να διατυπώσουν δημοσίως την γνωστή και δεδομένη αντίρρηση τους με όσα συμβαίνουν στο κυβερνητικό κόμμα και τους αφορούν πολιτικά και κομματικά.

Η ίδια η κυρία Έβερτ δεν συμμετείχε σε καμία από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν και δεν ευλόγησε καμία δημόσια υπέρ της παρέμβαση παρά τις πιέσεις που δέχθηκε να βγει στο αντάρτικο και να ξιφουλκήσει εναντίον του κ. Μπακογιάννη.

Παρέμεινε σταθερή στη θέση της, δεν δέχθηκε να προχωρήσει σε κάποια διευκρινιστική δήλωση με την οποία θα μετρίαζε τις επιπτώσεις από την ανάρτηση της, έκρινε ότι η δημόσια παρέμβαση της ήταν πολιτική και ως τέτοια συνέχισε να την υπερασπίζεται ακόμη και όταν έγινε αποδέκτης μηνυμάτων να «διορθώσει την δήλωση της» με στόχο «να ξεχαστεί ότι συνέβη».

Το θέμα που δημιουργήθηκε έχει ξεφύγει πλέον από τα στενά όρια της δημοτικής παράταξης και απασχολεί το κυβερνητικό κόμμα στην κεντρική του έκφραση. Δεν είναι τυχαίο πως από τους πρώτους κοινωνός των εξελίξεων έγινε ο πρωθυπουργός, που με τη σειρά του δεν έμεινε αμέτοχος, αλλά έκανε κίνηση κατευνασμού της έντασης.

Ούτε είναι ανεξήγητη η δημόσια αντίδραση του κ. Γεωργιάδη να πάρει τα κομμάτια της κυρίας Έβερτ και να ιδεολογικοποιήσει την αποπομπή της.

Το θέμα είναι πως ο κ. Μπακογιάννης βρίσκεται για δεύτερη φορά στο καναβάτσο εξαιτίας μιας απόφασης που πάσχει σημαντικά και η οποία βρίσκει ελάχιστους υποστηρικτές στα υψηλά κομματικά κλιμάκια, ενώ ρωγμές εμφανίστηκαν ήδη και στη δημοτική παράταξη που ηγείται. lykavitos.gr