Το δείπνο ξεκίνησε ακριβώς στις 20:30, με την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου. Αμέσως μετά ξεκίνησε την ομιλία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Η κυρία Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε στα σκαλοπάτια της εισόδου τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη σύζυγό του Μαρέβα, καθώς και τους υπόλοιπους υψηλούς προσκεκλημένους, με τους οποίους φωτογραφήθηκε.
Οι προσκεκλημένοι υπέγραψαν στο βιβλίο των παρουσιών και αμέσως μετά πήραν τις θέσεις τους στο τραπέζι που είχαν τοποθετηθεί.
Τις εντυπώσεις κέρδισε ο πρίγκιπας Κάρολος, ο οποίος αναφέρθηκε στους δεσμούς που τον συνδέουν με την Ελλάδα, τονίζοντας πως τον ελληνικό θρίαμβο δεν πέτυχε ένας ήρωας, αλλά πολλοί. Ολοκλήρωσε μάλιστα την ομιλία του, λέγοντας στα ελληνικά: «Χαίρε ω χαίρε ελευθεριά. Ζήτω η Ελλάς».
Παρόντες στο Προεδρικό Μέγαρο είναι η πρόεδρος της Επιτροπής Ελλάδα 2021 Γιάννα Αγγελοπούλου με τον σύζυγό της Θόδωρο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη καθώς και η υπουργοί που θα συνοδεύουν τους ομολόγους τους που βρίσκονται στη χώρα ως προσκεκλημένοι.
Στον χώρο έχουν τοποθετηθεί οι σημαίες των χωρών των υψηλών προσκεκλημένων, αλλά και λάβαρα ιστορικής σημασίας.
Στο Προεδρικό Μέγαρο έχουν τοποθετηθεί το λάβαρο που ύψωσε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, αλλά και εκείνο που λέγεται πως έφτιαξε ο Παπαφλέσσας από τα άμφιά του κατά τη διάρκεια της Επανάστασης.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε στην ομιλία της πως οι πρόγονοί μας πολέμησαν τόσο για την ανεξαρτησία τους, όσο και για την πολιτική τους ελευθερία και σύνδεσε την τότε εποχή με τη σημερινή και τις δυσκολίες που έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας.
Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, αναφέρθηκε στους δεσμούς που συνδέουν την Ελλάδα και τη Γαλλία.
Ψάρια και θαλασσινά στο μενού
Ψάρια και θαλασσινά περιλαμβάνει το μενού στο επίσημο δείπνο που παραθέτει στο Προεδρικό Μέγαρο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τιμώντας τους υψηλούς προσκεκλημένους της χώρας μας, για τις εορταστικές εκδηλώσεις των 200 χρόνων από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821.
Το μενού επιμελήθηκε ο πρώτος Έλληνας σεφ που βραβεύτηκε με αστέρι Michelin, Λευτέρης Λαζάρου.
Ως πρώτο πιάτο επιλέχθηκε ένα μπισκότο ζυμωμένο με μελάνι σουπιάς, κρέμα λευκού ταραμά και αυγά ψαριού, καθώς και η σούπα-κακαβιά με πεσκανδρίτσα από την Εύβοια και λάδι Καλαμάτας.
Για δεύτερο πιάτο επιλέχθηκε κιμάς γαρίδας σε ζωμό και φύλλο λάχανο με κρόκο Κοζάνης και φιλέτο χριστόψαρου με πουρέ από χειμωνιάτικες ρίζες και ντοματίνια Κρήτης.
Το επιδόρπιο περιελάμβανε λευκή σοκολάτα και μαστίχα Χίου με φιστίκια Αιγίνης.
Τα κρασιά που προσφέρθηκαν κατά τη διάρκεια του δείπνου ήταν λευκά, από τον ελληνικό αμπελώνα, ενώ το δείπνο έκλεισε με γλυκό κόκκινο «Αποσπερίτη» από την Οινοποιητική Λειψών.