Αυξήσεις στις συντάξεις θα δει η πλειονότητα των συνταξιούχων, καθώς ξεκινά η καταβολή της αύξησης κατά 7,75% με τις συντάξεις Φεβρουαρίου.
Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ και διευκρίνισε ότι «αύξηση θα πάρουν και οι συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά, απλώς όσοι έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά θα την «ροκανίσουν», θα την περιορίσουν και του χρόνου θα βρεθούν σε ευνοϊκότερη θέση, για να πάρουν αυξήσεις».
Ο υπουργός τόνισε ότι από τους 910.000 συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά, οι 515.000 θα βγουν κερδισμένοι από την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία ισχύει ήδη από τις αρχές του έτους, ενώ κερδισμένοι είναι και άλλοι 260.000, που έλαβαν το έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ. Διευκρίνισε δε ότι, από αυτούς που έχουν προσωπική διαφορά, μόνο το 17% δεν θα δει κάποια επίδραση, ενώ το 83% θα έχει αύξηση.
«Τουλάχιστον ένας στους δύο συνταξιούχους θα διαπιστώσει ότι το 2023 θα έχει μία επιπλέον σύνταξη στην τσέπη του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.
ΠΩΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα πληρωμής των κύριων και των επικουρικών συντάξεων διαμορφώνεται ως εξής:
– Την Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2023, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.
– Την Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2023, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, εντασσόμενα (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο, που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1, 3, 5, 7, 9.
– Τη Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, εντασσόμενα (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο, που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0, 2, 4, 6, 8.
«Αυτή η κυβέρνηση έχει δώσει μόνο αυξήσεις στους συνταξιούχους» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης και υπογράμμισε ότι είναι η κυβέρνηση που διόρθωσε στον μεγαλύτερο βαθμό, που μπορούσε, τον νόμο Κατρούγκαλου με τις αυξήσεις που δόθηκαν με τον νόμο Βρούτση σε όσους είχαν πάνω από 30 έτη ασφαλιστικού βίου, επίσης, οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι που είχαν παρακράτηση 70%, αυτή περιορίστηκε στο 30%, καταργήθηκε το πλαφόν κύριας και επικουρικής σύνταξης, που ήταν 1.300 ευρώ και ο κατώτατος φορολογικός συντελεστής από 22% μειώθηκε στο 9%.
Σε ερώτηση για επιπρόσθετα μέτρα στήριξης, ο υπουργός Εργασίας απάντησε ότι η κυβέρνηση εξαντλεί πάντα τα δημοσιονομικά περιθώρια στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού, ώστε η χώρα να προχωράει σταθερά. «Δεν είμαστε του δώστα όλα. Βλέπουμε πώς εξελίσσεται ο προϋπολογισμός, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει ποιος θα είναι ο δημοσιονομικός χώρος και ανάλογα θα κινηθούμε» αποσαφήνισε ο κ. Χατζηδάκης.
Όσον αφορά στην επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι η αύξηση θα είναι σημαντική και δίκαιη και θα λαμβάνει υπ’ όψιν τις ανάγκες των εργαζομένων και τις δυνατότητες που έχουν οι επιχειρήσεις. «Είναι ανάγκη να στηρίξουμε τα νοικοκυριά, ιδιαίτερα όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, αλλά και να διαφυλάξουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας» σημείωσε.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε τετράμηνη παράταση για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, το οποίο γίνεται, μέσω της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και αφορά περίπου 20.000 πολίτες, οι οποίοι έχουν προσληφθεί για ένα οκτάμηνο.
Σχετικά με τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι, στο τέλος Ιανουαρίου, θα καταγραφεί γρήγορη αποκλιμάκωση, η οποία θα ενταθεί στο τέλος Φεβρουαρίου. «Αντιμετωπίσαμε το ζήτημα των εκκρεμών κύριων συντάξεων και, τώρα, ρίχνουμε τις ίδιες δυνάμεις, οι οποίες θα δουλέψουν με τις ίδιες μεθόδους και στο ζήτημα των επικουρικών» επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης, λέγοντας ότι, παράλληλα, προχωρά και η έκδοση των συντάξεων με διαδοχική ασφάλιση. Μάλιστα, τόνισε ότι, για τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβάλλονται, ο χρόνος απονομής έχει μειωθεί μεσοσταθμικά σε δύο μήνες.
Αναφορικά με τα εφάπαξ, ο υπουργός Εργασίας απάντησε ότι έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες στα εφάπαξ του ιδιωτικού τομέα, με εξαίρεση 350 εφάπαξ του Ταμείου Μετάλλου και του Ταμείου των Ξενοδοχοϋπαλλήλων και έχουν απομείνει 5.000 εφάπαξ από τον δημόσιο τομέα, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ πάνω από 1 εκατομμύριο ασφαλιστικές εκκρεμότητες.
Τέλος, για τα μειωμένα τιμολόγια ρεύματος, ο κ. Χατζηδάκης είπε, μεταξύ άλλων: «Έχουμε μία διεθνή ενεργειακή κρίση, τα τιμολόγια ρεύματος στην Ελλάδα παρέμειναν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αυτήν την ώρα, φαίνεται να υπάρχει ομαλοποίηση με την αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου και, επειδή έχουμε μία κερδοφόρα ΔΕΗ, μπόρεσε και συνέβαλε σε όλη αυτήν την κρίση».