Σε νέα φάση έντασης μπαίνει ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την άμεση αύξηση των δασμών επί των κινεζικών εισαγωγών στο εξαιρετικά υψηλό ποσοστό του 125%
«Με βάση την έλλειψη σεβασμού που έχει επιδείξει η Κίνα στις παγκόσμιες αγορές, αυξάνω τον δασμό που επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στην Κίνα σε 125%, με άμεση ισχύ» αναφέρει σε ανάρτησή του ο Τραμπ.
Παράλληλα, ο Τραμπ ανακοίνωσε μια 90ήμερη παύση επιπρόσθετων δασμών για τις περισσότερες από 75 χώρες που, όπως είπε, έχουν προσεγγίσει τις αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ (υπουργεία Εμπορίου, Οικονομικών και τον Αντιπρόσωπο Εμπορίου) ζητώντας διάλογο για θέματα όπως οι εμπορικοί φραγμοί, η νομισματική πολιτική και οι μη νομισματικοί δασμοί.
«Κάποια στιγμή, ελπίζω στο εγγύς μέλλον, η Κίνα θα συνειδητοποιήσει ότι οι μέρες της εξαπάτησης των ΗΠΑ και άλλων χωρών δεν είναι πλέον βιώσιμες ή αποδεκτές. Αντίθετα, και με βάση το γεγονός ότι περισσότερες από 75 χώρες έχουν καλέσει εκπροσώπους των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένων των Υπουργείων Εμπορίου, Οικονομικών και USTR, για να διαπραγματευτούν μια λύση στα θέματα που συζητούνται σχετικά με το εμπόριο, τα εμπορικά εμπόδια, τους δασμούς, τη χειραγώγηση του νομίσματος, και μη νομισματικούς δασμούς, και ότι οι χώρες αυτές δεν έχουν προβεί, μετά από έντονη υπόδειξή μου, σε αντίποινα με οποιονδήποτε τρόπο, κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, έχω εγκρίνει μια ΠΑΥΣΗ 90 ημερών και ένα σημαντικά μειωμένο αμοιβαίο δασμολόγιο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ύψους 10%, επίσης με άμεση ισχύ. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας στο θέμα αυτό!» γράφει αναλυτικά σε ανάρτησή του.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση οι δείκτες στη Γουόλ Στριτ κατέγραψαν μεγάλα κέρδη, με τον Dow Jones να κερδίζει 2.159 μονάδες ή +5,7%, και τον δείκτη Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας να καταγράφει άνοδο +8%.
Εμπορικός πόλεμος «γιγάντων» : Φόβοι για παγκόσμια κρίση ύφεσης
Μετά την ενεργοποίηση των υψηλότερων δασμών του αιώνα από τον Ντόναλντ Τραμπ το Πεκίνο προχώρησε σε αντίποινα ανακοινώνοντας δασμούς 84% στα αμερικανικά προϊόντα.
Οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές ΗΠΑ – Κίνας προσεγγίζουν τα 600 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Οι Αμερικανοί εισάγουν από την Κίνα προϊόντα 440 δις. δολαρίων και αν δεν αλλάξει κάτι θα διαπιστώσουν τεράστιες ανατιμήσεις παντού είναι η απάντηση κυρίως όμως σε ηλεκτρονικά είδη, κινητά τηλέφωνα, παιχνίδια και αθλητικά είδη.
Ο Τραμπ φέρεται να μην περίμενε τόσο ακραία αντίδραση από την Κίνα
Φαίνεται πως o Ντόναλντ Τραμπ δεν περίμενε την αντίδραση της Κίνας και έχει περάσει από το πρωί στην αντεπίθεση. «Και απευθυνόμενος κυρίως στο εσωτερικό της χώρας με σειρά αναρτήσεων που δείχνουν αν θέλετε και την πίεση που αρχίζει και γίνεται αισθητή, διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι στο τέλος όλα θα πάνε καλά και η Αμερική θα γίνει ισχυρότερη από ποτέ, ενώ απευθύνει και κάλεσμα στις επιχειρήσεις να επιστρέψουν τώρα χωρίς καθυστέρηση στην Αμερική.
Φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη το χειρότερο σενάριο αυτού του εμπορικού πολέμου. Μια πραγματική μάχη ισχύος και επικράτησης ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, η οποία κάθε ώρα που περνά, γίνεται πιο σκληρή, γίνεται πιο απρόβλεπτη. Κανένας από τους δύο δεν είναι διατεθειμένος να κάνει πίσω.
Ο ένας δοκιμάζει τα όρια και τις αντοχές του άλλου. Ο Τραμπ δεν περίμενε πάντως τόσο ακραία αντίδραση από την Κίνα. Λένε στην Ουάσιγκτον ότι είχε υπολογίσει πως η Κίνα θα οπισθοχώρησε. Υποτίμησε, σύμφωνα με τους αναλυτές, την ανθεκτικότητα του Πεκίνου απέναντι σε απειλές και εκβιασμούς. Και εδώ που βρισκόμαστε είναι δύσκολη η αποκλιμάκωση. Αυτός που θα κάνει ένα βήμα πίσω θα φανεί χαμένος.
Οι δρακόντειοι δασμοί Τραμπ – Σε ισχύ το δεύτερο «κύμα»
Σε λιγότερο από οκτώ ώρες το Πεκίνο απάντησε και πάλι στην επιβολή δασμών ύψους 104% από την Ουάσινγκτον. Ανακοίνωσε ανταποδοτικούς δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα ανεβάζοντας το συνολικό ποσοστό στο 84% από τις 10 Απριλίου.
«Η Κίνα σθεναρά αντιτίθεται και δεν πρόκειται να δεχτεί αυτή την πρακτική εκφοβισμού των ΗΠΑ» τόνισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Κίνας.
Λυπηρή χαρακτηρίζει την απάντηση της Κίνας ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών. Προτρέπει το Πεκίνο σε διαπραγμάτευση, μην αποκλείοντας το ενδεχόμενο να θέσει εκτός από το χρηματιστήριο των ΗΠΑ τις κινεζικές μετοχές. «Είναι λυπηρό που οι Κινέζοι δεν θέλουν να διαπραγματευτούν γιατί είναι οι μεγαλύτεροι παραβάτες στο διεθνές εμπορικό σύστημα. Η κλιμάκωση μόνο απώλειες για εκείνους θα φέρει» τόνισε.
Οι ιστορικού μεγέθους δασμοί των ΗΠΑ προς 60 χώρες έχουν πλέον τεθεί σε ισχύ και ο Ντόναλντ Τραμπ περιγράφει με γλαφυρό τρόπο την επιτυχία – όπως λέει – της απόφασής του: «Σας λέω ότι αυτές οι χώρες μου τηλεφωνούν, μου φιλούν τον κ…ο! Το κάνουν, πεθαίνουν για να κάνουν μια συμφωνία. (Μου λένε), σας παρακαλώ, κύριε, ας κάνουμε μια συμφωνία. Θα κάνω τα πάντα, θα κάνω τα πάντα κύριε».
Η Κομισιόν ανακοίνωσε πως πήρε το πράσινο φως από τα κράτη μέλη για τα πρώτα αντίμετρα προς τις ΗΠΑ από τις 15 Απριλίου τονίζοντας πως τίποτε δεν θα ισχύσει σε περίπτωση συμφωνίας. Όπως αναφέρει το Reuters, εκπονείται σχέδιο για επιπλέον δασμούς 25% σε εμβληματικά αμερικανικά προϊόντα από τις μοτοσικλέτες έως τα πουλερικά, τα φρούτα, τα τσιγάρα και το βαμβάκι, συνολικής αξίας 22,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Τα μέτρα θα εφαρμοστούν σε μερικές εβδομάδες, με δασμούς 25% σε μία επιλογή αμερικανικών αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων. Επιθυμία μας παραμένει να βρεθεί μια διαπραγματευτική λύση με τις ΗΠΑ» ανέφερε η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Σοφί Πριμάς.
Διαπραγματευτική στάση κρατά και η Βρετανία, που είναι από τις χώρες στις οποίες έχουν επιβληθεί μικρότεροι δασμοί. Με την κυβέρνηση να τονίζει πως θα κάνει το παν για να προστατεύσει τις επιχειρήσεις της.
«Δεν θέλουμε να δούμε κλιμάκωση στους δασμούς. Θέλουμε να πετύχουμε μια συμφωνία που στηρίζει την βρετανική οικονομία» δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας.
Μέτρα για να αντιμετωπίσουν την κρίση παίρνουν αρκετές ασιατικές χώρες, η Ταϊβάν ενεργοποιεί τα κρατικά ταμεία για τη σταθεροποίηση του χρηματιστηρίου της με κεφάλαιο ύψους 15 δις. δολαρίων, ενώ η Νότια Κορέα προσφέρει βοήθεια 2 δις στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Με τον Αμερικανό πρόεδρο να καλεί και πάλι με ανάρτησή του τις ξένες επιχειρήσεις να μεταφερθούν στις ΗΠΑ για να αποφύγουν την επιβολή δασμών