Μπαράζ σεισμών σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Αμοργού και της Σαντορίνης
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η μεγαλύτερη σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 10:29, είχε ένταση 4,9 Ρίχτερ και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στις Κυκλάδες.
Από τις 10:29 μέχρι και τις 11:20 έχουν σημειωθεί ακόμη 6 σεισμοί των 4 Ρίχτερ και άνω. Αναλυτικά, εκτός από τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ, καταγράφηκαν οι εξής σεισμικές δονήσεις:
Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στις 10:37
Σεισμός 4 Ρίχτερ στις 10:52
Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στις 10:56
Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στις 10:58
Σεισμός 4,7 Ρίχτερ στις 11:15
Σεισμός 4 Ρίχτερ στις 11:16
Σεισμός 4,6 Ρίχτερ στις 11:20
Τι είπε ο Συνολάκης για τους σεισμούς στις Κυκλάδες και το ενδεχόμενο ηφαιστειακής έκρηξης
Στη σεισμική δραστηριότητα των Κυκλάδων που συνεχίζει να ανησυχεί Αμοργό, Σαντορίνη και τα γύρω νησιά αναφέρθηκε σήμερα σε συνέντευξή του ο κ. Κώστας Συνολάκης.
Ο καθηγητής της Ακαδημίας Αθηνών, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» και αναφερόμενος στους σεισμούς του τελευταίου διαστήματος, είπε μεταξύ άλλων: «Θα δούμε πού θα οδηγήσει η σεισμική δραστηριότητα κι αν θα έχουμε μια ισχυρότερη δόνηση»…
Επικεντρώνοντας στο ενδεχόμενο ηφαιστειακής έκρηξης, επισήμανε: «Από το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει μια παραμόρφωση στο έδαφος στην περιοχή της Καλντέρας. Επίσης, στο Κολούμπο έχουμε αέρια που αναδύονται από τον βυθό. Αυτά, σε συνδυασμό με τις σεισμικές δονήσεις και τη μετακίνηση ηφαιστειακών υγρών προς την επιφάνεια, καθιστούν πιθανή μια ηφαιστειακή έκρηξη, όχι όμως μεγάλης ισχύος».
Ο κ. Συνολάκης παρατήρησε ότι στην Καλντέρα υπάρχουν 4 μετρητές που συλλέγουν δεδομένα, αλλά δυστυχώς η επιστημονική κοινότητα δεν έχει πρόσβαση σε αυτά.
ADVERTISEMENT
Στη συνέχεια ανέφερε πως δεν μπορεί, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, να προσδιοριστεί σε ποιο από τα ηφαίστεια της περιοχής θα γίνει η έκρηξη, αν γίνει, και ότι σε περίπτωση που συμβεί, το πιθανότερο είναι να ενεργοποιήσει ρήγματα και να προκαλέσει νέους σεισμούς