Παρασκευή, 27 Ιουνίου, 2025
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά
Αρχική Featured

Νταβός: Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για την πορεία της παγκόσμιας και της ευρωπαϊκής οικονομίας

TechTeam από TechTeam
22/01/2023 21:13
σε Featured, HOT NEWS, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
A A
70
SHARES
149
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Το Νταβός γνώρισε ξανά φέτος, μετά από αναγκαστική διακοπή τριών ετών λόγω του κορονοϊού, την αίγλη από τη συνάντηση κορυφαίων πολιτικών, επιχειρηματιών και ακαδημαϊκών από όλον τον κόσμο για τη σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας ήταν, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, το βασικό θέμα των συζητήσεων στα πολυάριθμα πάνελ, μαζί με το μόνιμο θέμα της κλιματικής αλλαγής και γεωπολιτικά θέματα, στα οποία φέτος δόθηκε ξεχωριστή έμφαση λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η φετινή σύνοδος έγινε σε μία δύσκολη περίοδο καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και ο υψηλός πληθωρισμός έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις περισσότερες οικονομίες του κόσμου.

Οι θετικές εξελίξεις, ωστόσο, των τελευταίων 1-2 μηνών, όπως η σημαντική μείωση των τιμών της ενέργειας και ιδιαίτερα του φυσικού αερίου, η ανθεκτικότητα που έδειξε η ευρωπαϊκή οικονομία, η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών και η σταδιακή επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, προκάλεσαν μία συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον.

Η επικεφαλής της μεγάλης επενδυτικής εταιρείας Fidelity International, Αν Ρίτσαρντς, έδωσε το στίγμα των όσων συζητήθηκαν, λέγοντας ότι όσοι πήγαν στο Νταβός φεύγουν μάλλον με λίγο πιο θετική θεώρηση των πραγμάτων.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, περιέγραψε τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας ως λιγότερο κακές σε σχέση με τους φόβους που υπήρχαν πριν από 1-2 μήνες, αλλά τόνισε ότι «το λιγότερο κακές δεν σημαίνει ότι είναι καλές». Η ίδια υπογράμμισε τις βελτιώσεις που έχουν υπάρξει από τη μείωση του πληθωρισμού και το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας, αλλά πρόσθεσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας 2,7% που προβλέπεται για το 2023 είναι ο τρίτος χαμηλότερος των τελευταίων δεκαετιών. «Προσοχή να μην πάμε στην άλλη πλευρά του φάσματος, από απαισιόδοξοι να γίνουμε πολύ αισιόδοξοι», είπε.

Στις 31 Ιανουαρίου το ΔΝΤ θα ανακοινώσει τις νέες προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία, με την αναπληρώτρια γενική διευθύντριά του, Ρίτα Γκόπινατ, να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μίας μικρής ανοδικής αναθεώρησης για το 2023 καθώς, όπως είπε, διαφαίνονται προοπτικές ανάκαμψης από το β’ εξάμηνο του έτους.

Για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας μίλησαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, με αμφότερους να ξεκαθαρίζουν ότι έχουν φύγει οι μεγάλοι φόβοι.

«Τα νέα είναι πολύ πιο θετικά τις τελευταίες εβδομάδες. Δεν θα είναι μία λαμπρή χρονιά (το 2023) αλλά θα είναι αρκετά καλύτερη απ’ ό,τι φοβόμασταν», δήλωσε η Λαγκάρντ. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει πολύ υψηλός, παρά τη μείωση τον Δεκέμβριο στο 9,2%, και ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων μέσα στο 2023. Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Γαλλίας και της Ολλανδίας, Βιλερουά ντε Γκαλό και Κλάας Κνοτ, υπενθύμισαν τις δηλώσεις της Λαγκάρντ στις 15 Δεκεμβρίου ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα είναι 50 μονάδων βάσης (μισής ποσοστιαίας μονάδας) και περισσότερες από δύο. Η επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας, είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ, θα είναι θετική για την ίδια την Κίνα και τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά θα ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρώπη, επειδή θα τείνει να αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου λόγω της αυξημένης ζήτησης.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι η ΕΕ πιθανόν θα αποφύγει ακόμη και μία τεχνική ύφεση, δηλαδή δύο συνεχόμενα τρίμηνα με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης. «Από το φθινόπωρο βλέπουμε κάποιες θετικές ενδείξεις», είπε, «όπως τη μεγαλύτερη από το αναμενόμενο μείωση των τιμών ενέργειας, επειδή οι αποθήκες μας ήταν γεμάτες στην αρχή του χειμώνα», ενώ σημείωσε και τον ήπιο καιρό που βοήθησε στην εξέλιξη αυτή.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, δήλωσε βέβαιος ότι δεν θα υπάρξει ύφεση στη χώρα του, η οποία θεωρείτο έως πρόσφατα ο αδύναμος κρίκος στην Ευρωζώνη, λόγω της μεγάλης εξάρτησης της από το ρωσικό φυσικό αέριο. Αντίστοιχα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, είπε ότι δεν προβλέπεται ύφεση της γαλλικής οικονομίας.

 

Ετικέτες: νταβόςοικονομία

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Σε επαγρύπνηση η Αθήνα με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

23/06/2025 | 08:03
HOT NEWS

Οι 5 τομείς που επηρεάζονται στην Ελλάδα από τη σύρραξης Ισραήλ – Ιράν – Πού επικεντρώνεται η ανησυχία

16/06/2025 | 17:55
Featured

ΕΚΤ: Μείωσε τα επιτόκια για όγδοη φορά, στο 2% – Αναμένεται καλοκαιρινή παύση στη νομισματική χαλάρωση

05/06/2025 | 15:31
Featured

Όλα τα μέτρα της κυβέρνησης για επιστροφή ενοικίου και αυξήσεις σε συνταξιούχους -«Τα κέρδη επιστρέφουν στην κοινωνία»

22/04/2025 | 19:13
Load More
Επόμενο Άρθρο

«Ιθαγένεια» μετά Θάνατον! Και δια βοής…


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Ισχυρό προειδοποιητικό σήμα από Έλληνες και ξένους σεισμολόγους – Ρήγματα στο κόκκινο: Ποιες περιοχές κινδυνεύουν περισσότερο

    892 shares
    Share 357 Tweet 223
  • Γιορτή σήμερα 26 Ιουνίου, εορτολόγιο: Όσιος Δαβίδ από τη Θεσσαλονίκη

    576 shares
    Share 230 Tweet 144
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ: Αναδρομικά έως 8.459 ευρώ για 75.200 συνταξιούχους – Πληρωμές σε Απόστρατους, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ και Δημόσιο από Ιούλιο έως Σεπτέμβριο

    366 shares
    Share 146 Tweet 92
  • Ιεροσόλυμα σε σταυροδρόμι: Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων υπό πίεση – Οι γεωπολιτικές εξελίξεις, τα ακίνητα και η αφανής μάχη επιρροής

    329 shares
    Share 132 Tweet 82
  • ΑΓΡΟΤΕΣ: Πρόστιμα έως 100.000€ για όσους αγνοήσουν την ΑΑΔΕ – Ποιες πληρωμές κάνει ο ΕΛΓΑ μέχρι Οκτώβριο 2025

    321 shares
    Share 128 Tweet 80
  • Έφοδος στο Γ’ Τελωνείο Πειραιά με παραγγελία της Ευρωπαϊκής εισαγγελίας για απάτες από εκτελωνιστές – Οκτώ συλλήψεις – Κατασχέθηκαν 4,5 εκατ. ευρώ

    294 shares
    Share 118 Tweet 74
  • Αυστηρό μήνυμα από Βρυξέλλες σε Λιβύη: Άκυρο το τουρκολιβυκό μνημόνιο – Δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες

    290 shares
    Share 116 Tweet 73
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ Τσίπρας καιρός
  • About Us
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι και προϋποθέσεις για την ανάρτηση σχολίων
  • Όροι χρήσης
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch