ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ -Γεγονός είναι πλέον ο πρώτος γάμος ομόφυλου ζευγαριού στη χώρα μας, καθώς χθες το μεσημέρι ο Σταύρος Γαβριλιάδης και ο Δημήτρης Ελευσινιώτης παντρεύτηκαν στο δημαρχείο της Νέας Σμύρνης.
Ο γάμος στη Νέα Σμύρνη που είχε δημοσιευτεί σε αγγελία στις 16 Φεβρουαρίου, μια ημέρα μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή το οποίο έλαβε 175 θετικές ψήφους, τελέστηκε σε στενό οικογενειακό κύκλο.
Οι δύο άντρες που είναι μαζί περισσότερα από 20 χρόνια, έχουν τρία παιδιά, ενώ το πρακτορείο Bloomberg είχε κάνει αφιέρωμα στο ζευγάρι, στο πλαίσιο των αλλαγών που θα έφερνε ο νέος νόμος στις ζωές των μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.
Μάλιστα, σε δηλώσεις του ο Σταύρος Γαβριηλίδης, που είχε βρεθεί μαζί με τον σύντροφό του και στα θεωρεία της Βουλής κατά τη ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είχε αναφέρει στο πρακτορείο. «Τα κοστούμια και οι βέρες μας είναι ήδη έτοιμα. Ίσως είμαστε το πρώτο ζευγάρι που θα παντρευτεί».
H αγγελία του γάμου τους που είχε δημοσιευτεί σε ημερήσια εφημερίδα την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, έλεγε τα εξής: «Ο Δημήτριος Ελευσινιώτης του Σπυρίδωνα και της Άννας, το γένος Βυλλιώτη που γεννήθηκε στη Σαλαμίνα Αττικής και κατοικεί στη Νέα Σμύρνη Αττικής και ο Σταύρος Γαβριλιάδης του Χρήστου και της Ευγενίας, το γένος Δρόσου, που γεννήθηκε στην Αθήνα Αττικής και κατοικεί στη Νέα Σμύρνη, θα έλθουν σε γάμο που θα γίνει στη Νέα Σμύρνη Αττικής» .
Ο Γάμος Ομοφύλων στην Ελλάδα: Εξελίξεις και Προκλήσεις
Νομιμοποίηση:
- Ο γάμος ομοφύλων νομιμοποιήθηκε στην Ελλάδα στις 15 Φεβρουαρίου 2024, με ψήφιση του νομοσχεδίου “Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις”.
- Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με 175 υπέρ.
- Η ψήφιση αποτελεί ιστορικό ορόσημο για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Ελλάδα.
Εξελίξεις:
- Η πρώτη τελετή γάμου ομοφύλων πραγματοποιήθηκε στις 2 Μαρτίου 2024 στην Αθήνα.
ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ -Προκλήσεις:
- Παρότι η νομιμοποίηση αποτελεί σημαντικό βήμα, υπάρχουν ακόμα εμπόδια για την πλήρη ισότητα.
- Η ομοφοβία και οι διακρίσεις εξακολουθούν να υφίστανται στην ελληνική κοινωνία.
- Απαιτείται συνεχής προσπάθεια για την ευαισθητοποίηση του κοινού και την καταπολέμηση των στερεοτύπων.
Σημασία:
- Η νομιμοποίηση του γάμου ομοφύλων αποτελεί νίκη για την ισότητα, την αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
- Ενισχύει την κοινωνική συνοχή και στέλνει μήνυμα ελπίδας και αποδοχής.
- Πηγαίνει την Ελλάδα ένα βήμα μπροστά προς ένα πιο δίκαιο και συμπεριληπτικό μέλλον.
Πηγές:
- Υπουργείο Δικαιοσύνης