Ολοκληρώθηκε ύστερα από περίπου 2,5 ώρες η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα. Η συνάντηση των δύο αντρών ξεκίνησε, λίγο μετά τις 10:30, και διήρκησε περισσότερο από δύο ώρες
«Σκοπός μας είναι να φέρουμε κοντά τους δυο λαούς», είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν.
«Υπήρξαν και δύσκολες στιγμές στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, υπήρξε όμως άμεσος και ειλικρινής δίαυλος επικοινωνίας. Οι επαφές μας αποκτούν μια κανονικότητα», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός.
Στη θετική ατζέντα στάθηκε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Γιώργος Γεραπετρίτης, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, υπογραμμίζοντας μετά το πέρας της σημερινής τους (08/11) συνάντησης ότι «ο διάλογος βαίνει σε μία κανονικότητα», παρά το γεγονός ότι «τα προβλήματα δεν λύνονται διά μαγείας». Ακόμη, γνωστοποίησε ότι οι δύο αντιπροσωπείες θα έχουν νέα συνάντηση τον επόμενο μήνα, επίσης στην Αθήνα, το διήμερο 02 – 03 Δεκεμβρίου.
«Καλωσορίζω στην Ελλάδα τον κ. Φιντάν. Μετά τη συνάντηση των ηγετών μας, στο Βίλνιους, όπου καθορίσθηκε το πλαίσιο του διαλόγου μας, επισκέφθηκα την Άγκυρα, στάθηκα στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης. Μέσα στους τρεις περασμένους μήνες, οι ηγέτες των δύο χωρών έχουν συναντηθεί έξι φορές. Ο επόμενος γύρος θετικής ατζέντας θα γίνει στην Αθήνα τον επόμενο μήνα, το διήμερο 02 – 03 Δεκεμβρίου. Ο διάλογος βαίνει σε μία κανονικότητα», σημείωσε αρχικά ο κ. Γεραπετρίτης.
«Σκοπός μας είναι να φέρουμε κοντά τους δύο λαούς. Σήμερα, συζητήσαμε θέματα που άπτονται των δεσμών μας. Προσβλέπουμε στην περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μας, σε τομείς όπως το εμπόριο. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, οι θέσεις μας παραμένουν σταθερές για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Συνεχίζονται οι συζητήσεις για μία βιώσιμη λύση, σε μία ελεύθερη Κύπρο. Πρόκειται για αρχική, ειλικρινή προσέγγιση όσον αφορά την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, με μία και μοναδική διαφορά. Μέσω του διαλόγου, θα συνομιλήσουμε για αυτό το θέμα στο εγγύς μέλλον.
Η Ελλάδα αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί και καλεί για την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων. Ανησυχούμε για την κατάσταση στη Γάζα. Στηρίζουμε τον οδικό χάρτη των Ηνωμένων Πολιτειών για μία εκεχειρία», προσέθεσε.
Ο Χακάν Φιντάν σημείωσε αρχικά ότι «είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι στην Αθήνα. Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας προχωρούν προς μία θετική κατεύθυνση», γνωστοποιώντας ταυτόχρονα ότι «προγραμματίζεται ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας για τις αρχές του 2025».
Η συζήτηση Γεραπετρίτη – Φιντάν έλαβε χώρα παρουσία και των Υφυπουργών των δύο πλευρών. Μετά το γεύμα που θα παραθέσει ο κ. Γεραπετρίτης, ο Χακάν Φιντάν θα μεταβεί και στην τουρκική πρεσβεία.