Πριν από λίγη ώρα έγινε γνωστό ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν βρίσκεται στη Δαμασκο
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Φιντάν συναντήθηκε με τον Άχμεντ αλ Σάρα (Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζολάνι), ηγέτη της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS).
Λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συζητήσεών τους δεν έγιναν προς το παρόν γνωστές.
Το τουρκικό TRT Haber ανήρτησε φωτογραφίες και βίντεο από τη συνάντηση Φιντάν-Τζολάνι.
ADVERTISEMENT
Σε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24 το Σάββατο, ο Φιντάν επεσήμανε ότι η Άγκυρα θα επιθυμούσε η νέα κυβέρνηση στη Δαμασκό να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με βάση την εδαφική ενότητα, την ακεραιότητα και την κυριαρχία της Συρίας, προσθέτοντας ότι οι YPG θα πρέπει να διαλυθούν αμέσως.
«Αν δεν συμβεί αυτό, θα πρέπει να προστατεύσουμε την εθνική μας ασφάλεια», τόνισε ο Τούρκος υπουργός. Ερωτηθείς αν αυτό περιλαμβάνει στρατιωτική δράση, ο Φιντάν απάντησε: «ό,τι χρειαστεί».
Η Τουρκία θεωρεί τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), στις οποίες κυριαρχούν οι Κούρδοι και αποτελούν την αιχμή του δόρατος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), επέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που μάχεται εδώ και 40 χρόνια εναντίον του τουρκικού κράτους και έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Οι εχθροπραξίες έχουν κλιμακωθεί μετά την ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ πριν περίπου δύο εβδομάδες, με τις ομάδες των Σύρων ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία να καταλαμβάνουν την πόλη Μάνμπιτζ, η οποία μέχρι πρότινος βρισκόταν υπό τον έλεγχο των SDF.
Σχετικά με τις δηλώσεις του διοικητή των SDF Μάζλουμ Άμπντι, ο οποίος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να βρεθεί λύση με την Άγκυρα έπειτα από διαπραγμάτευση, ο Φιντάν επεσήμανε ότι η οργάνωση θα πρέπει να επιδιώξει μια τέτοια διευθέτηση με τη Δαμασκό, καθώς εκεί υπάρχει πλέον «μια νέα πραγματικότητα».
«Η νέα πραγματικότητα, ελπίζουμε, θα αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα, αλλά παράλληλα οι YPG/PKK γνωρίζουν τι θέλουμε. Δεν θέλουμε να δούμε κανένα είδους στρατιωτική απειλή εναντίον μας. Όχι την παρούσα (απειλή), αλλά ούτε και μια ενδεχόμενη», υπογράμμισε