Τις πληγές τους μετρούν στην Τουρκία και τη Συρία μετά τους δυο ισχυρότατους σεισμούς που σημειώθηκαν στην περιοχή, ο ένας 7,8 Ρίχτερ και ο άλλος 7,5.
Ο πρώτος σεισμός, μεγέθους 7,8 βαθμών, σημειώθηκε στις 04:17 τοπική ώρα (03:17 ώρα Ελλάδας).
Το επίκεντρο ήταν στην περιοχή Παζάρτσικ, στην επαρχία Καχραμανμαράς (νοτιοανατολικά), περίπου 60 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Συρία, σε εστιακό βάθος περίπου 17,9 χιλιομέτρων.
Ένας νέος ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών, σημειώθηκε στις 12:24 ώρα Ελλάδας, πάλι στη νοτιοανατολική Τουρκία, 4 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Ικίνοζου. Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο, χωρίς να είναι απόλυτα σίγουροι ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό και τον μετασεισμό του.
Τα συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο, τις καιρικές συνθήκες αλλά τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις, προκείμενου να βρουν επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια.
Οι δύο φονικές σεισμικές δονήσεις, ισοπέδωσαν ολόκληρες περιοχές, σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους, τραυματίζοντας δεκάδες χιλιάδες και αφήνοντας άστεγους εκατομμύρια ανθρώπους. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η χώρα του επλήγη από την «μεγαλύτερη καταστροφή» μετά τους σεισμούς το 1939 στο Ερζιντζάν, όπου σχεδόν 32.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν.
Προσωρινοί απολογισμοί θυμάτων
Οι νεκροί στην Τουρκία ξεπερνούν στους 1.762 ενώ τουλάχιστον 11.159 άνθρωποι τραυματίστηκαν και κατέρρευσαν 3.471 κτίρια. Οι επαρχίες Γκαζιαντέπ και Καχραμάνμαρας έχουν υποστεί το σφοδρότερο πλήγμα από τη μανία του Εγκέλαδου, ενώ μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν στο Ντιγιάρμπακιρ, τη Μαλάτια, το Ελαζίγκ, την Οσμπανίγιε, το Κιλίς, το Αντιγιαμάν, τη Σανλιούρφα και τα Άδανα.
Οι συνεχείς μετασεισμοί σκορπούν τον τρόμο στους κατοίκους και καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο και επικίνδυνο το έργο των σωστικών συνεργείων στις σεισμόπληκτες περιοχές.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε επταήμερο εθνικό πένθος. Την επόμενη εβδομάδα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σε όλη τη χώρα, ενώ στις σεισμόπληκτες περιοχές η λειτουργία τους θα ανασταλεί για δύο εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.
Το υπουργείο Άμυνας κινητοποίησε χιλιάδες στρατιώτες για να συνδράμουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, αλλά και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους σεισμόπληκτους.
Στη Συρία, στις ζώνες που ελέγχονται από τους αντάρτες και τους τζιχαντιστές, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 390. Στις επαρχίες που ελέγχονται από το καθεστώς του Δαμασκού, έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 538 θύματα.
Έως αυτή την ώρα περισσότεροι από 2.600 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και δεκάδες χιλιάδες έχουν τραυματιστεί σε Τουρκία και τη Συρία, σύμφωνα με προσωρινούς απολογισμούς, με πολλούς ανθρώπους να παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ερείπια χιλιάδων κτιρίων.
Ο τελευταίος απολογισμός, λίγο πριν οκτώ το βράδυ ώρα Ελλάδας, που έδωσε ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, αναφέρει ότι οι νεκροί στην Τουρκία ανέρχονται στους 1.651 και τουλάχιστον 11.159 άνθρωποι τραυματίστηκαν ενώ κατέρρευσαν 3.471 κτίρια.
Στη Συρία, στις ζώνες που ελέγχονται από τους αντάρτες και τους τζιχαντιστές, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 390. Στις επαρχίες που ελέγχονται από το καθεστώς του Δαμασκού, έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 538 θύματα.
Υλικές ζημιές σε οικήματα και μνημεία
Αρχαιολογικοί χώροι έχουν πληγεί στη Συρία και συγκεκριμένα η ακρόπολη του Χαλεπίου, ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα της μεσαιωνικής εποχής και η παλιά του πόλη, που το 2018 χαρακτηρίστηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO σε κίνδυνο, μετά από χρόνια εμφυλίου πολέμου. Τμήματα του οθωμανικού μύλου στο εσωτερικό της ακρόπολης του Χαλεπίου έπεσαν και τμήματα των βορειοανατολικών αμυντικών παρουσίασαν ρωγμές, ενώ μεγάλα τμήματα του θόλου του μιναρέ του τεμένους των Αγιουβιδών που βρίσκεται στο εσωτερικό της ακρόπολης, κατέρρευσαν επίσης, μεταξύ των οποίων η είσοδος του αμυντικού πύργου των Μαμελούκων.
Στην παλιά πόλη του Χαλεπίου, στη βορειοδυτική Συρία, πολλά κτήρια κατοικιών δίπλα στα ιστορικά τείχη κατέρρευσαν ή παρουσίασαν ρωγμές.
Η Γενική διεύθυνση αρχαιοτήτων και μουσείων δημοσιοποίησε φωτογραφίες στο Facebook που δείχνουν τον μιναρέ του τεμένους των Αγιουβιδών, την πρόσοψη του οθωμανικού ασύλου και τμήματα της ακρόπολης του Χαλεπίου που έχουν υποστεί ζημιές.
Παγκόσμια Συμπαράσταση
Η διεθνής κοινότητα ανταποκρίθηκε άμεσα στην έκκληση της Τουρκίας, για διεθνή βοήθεια. Πολλές χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ινδία, το Αζερμπαϊτζάν, έχουν εκφράσει την ετοιμότητά τους να παράσχουν βοήθεια.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι «ενέκρινε» την αποστολή βοήθειας στη Συρία, κατόπιν αιτήματος της Δαμασκού που ελήφθη μέσω «διπλωματικών διαύλων», όπως ανέφερε.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ
Την οδύνη του για τα θλιβερά γεγονότα σε Τουρκία και Συρία εξέφρασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Με C-130, η αποστολή βοήθειας της Ελλάδας έφτασε στην Τουρκία, έπειτα από τον ισχυρό σεισμό. Η αποστολή αποτελείται από ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα. Eπίσης, την ομάδα συνοδεύει ένας αξιωματικός-μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, 5 γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ καθώς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.
Η αποστολή έφτασε στην αεροπορική βάση του Ιντζιρλίκ, που βρίσκεται έξω από τα ‘Αδανα της νοτιοανατολικής Τουρκίας και στη συνέχεια θα μεταβεί οδικώς σε πόλη στην νοτιοανατολική Τουρκία κοντά στα σύνορα με την Συρία.
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τόνισε τη συνδρομή της Ελλάδας με κάθε τρόπο, στις προσπάθειες αντιμετώπισης των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού με στόχο να σωθούν ζωές, με την πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα να απαντά, εκφράζοντας τις ευχαριστίες της για την ανταπόκριση και τα μηνύματα αλληλεγγύης.
«Σας ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκριση σας και τα μηνύματα αλληλεγγύης προς την Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό που χτύπησε τη χώρα μας», επισημαίνει η πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.