Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, με επείγουσα ανακοίνωσή του ενόψει του εορτασμού της Ασούρα, της μεγαλύτερης εορτής των Σιιτών Μουσουλμάνων σημειώνει: “Ευχόμαστε χρόνια πολλά και υπενθυμίζουμε ότι τα σχετικά θρησκευτικά καθήκοντα θα πραγματοποιηθούν, όπως ισχύει για όλους, σύμφωνα με όσα προβλέπονται:
– Στην ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ.34060, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (όροι λειτουργίας ευκτήριων οίκων για την προστασία από τον κορονοϊό)
– Στην ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ. 50176 (υποχρεωτική χρήση μάσκας)
– Στην ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ. 50451 (απαγόρευση θρησκευτικής πομπής).
Απαγορεύεται ρητά η πραγματοποίηση προσευχών ή θρησκευτικών τελετών ή θρησκευτικής πομπής σε δημόσιους χώρους”.
ΤΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΟΙ ΣΙΙΤΕΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΣΟΥΡΑ
Η Ασούρα, είναι η σημαντικότερη γιορτή των σιιτών μουσουλμάνων. Γίνεται προς τιμή της επετείου του θανάτου του ιμάμη Χουσεΐν* τη 10η μέρα του μήνα Μουχαράμ, του πρώτου μήνα του ισλαμικού ημερολογίου.
Οι πιστοί άνδρες σιίτες μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο ως ένδειξη πίστης και θρήνου αυτομαστιγώνονται.
Η τελετή διαρκεί συνολικά 10 ημέρες, όσες ήταν και οι ημέρες που βασανιζόταν ο ιμάμης Χουσέιν στην πόλη Καρμπάλα, του σημερινού Ιράκ, έπειτα από την ήττα των στρατευμάτων του.
Για εννέα νύχτες οι πιστοί συγκεντρώνονται στους χώρους λατρείας του, όπου και ακούν τις αφηγήσεις για τον μάρτυρα Χουσεΐν και προσεύχονται.
Τη 10η μέρα, βγαίνουν στο δρόμο, όπου και αναπαριστούν το μαρτύριο του Χουσεΐν. Εκεί, ψέλνουν και ξεκινούν αρχικά να χτυπούν στο στήθος τους μία – μία τις παλάμες τους ρυθμικά. Στη συνέχεια, κάποιοι από αυτούς, βγάζουν γρήγορα τις μπλούζες τους και ξεκινούν να χτυπούν τις πλάτες τους με μαστίγια, που έχουν στις άκρες τους λάμες. Τα χτυπήματα όλο και δυναμώνουν. Συχνά, οι μεγαλύτεροι παρεμβαίνουν και σταματούν όποιον φαίνεται πως θα κάνει κακό στον εαυτό του υπερβάλλοντας στα χτυπήματα. Κάποιοι συνεχίζουν και ξεπερνούν τα όρια.
Οι γυναίκες στη διάρκεια της Ασούρα, δεν συμμετέχουν στην τελετή, παραμένοντας συγκεντρωμένες όλες μαζί σε μία αίθουσα.
Η Ασούρα γιορτάζεται και στην Ελλάδα σε περιοχές όπου ζούν σιίτες μουσουλμάνοι (η πρώτη τελετή πραγματοποιήθηκε το 1978).
Ποιος ήταν ο Χουσεΐν ιμπν Αλί
O Χουσεΐν ιμπν Αλί ή Χουσεΐν ιμπν Αλί ιμπν Αμπί Τάλιμπ (8 Ιανουαρίου 626 – 10 Οκτωβρίου 680) ήταν γιος του Αλί ιμπν Αμπί Τάλιμπ και της Φάτιμα Ζάχρα και εγγονός του Προφήτη Μωάμεθ.
Θεωρείται ως ο τρίτος ιμάμης των Σιιτών από τους περισσότερους Σιίτες. Κάποιοι άλλοι Σιίτες τον αποδέχονται ως δεύτερο ιμάμη. Θεωρείται πολύ σημαντική φυσιογνωμία και στο σουνιτικό και στο σιιτικό Ισλάμ, ως μέλος της οικογένειας του Μωάμεθ.