ΕΣΚΑΣΕ ΤΩΡΑ!!! ΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΡΙΕΤΙΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΕΦΚΑ (efka.gov.gr), ΙΚΑ, ΟΓΑ!! ΟΑΕΔ ΔΥΠΑ (dypa.gr) VOUCHERS ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ!! – Όσα πρέπει να ξέρετε!
NEWS: Διπλό υπολογισμό στις συντάξεις χηρείας μετά την πρώτη 3ετία, ώστε στην περίπτωση που υπάρχει και δεύτερη σύνταξη να επιλέγουν οι ίδιοι οι συνταξιούχοι ποια από τις δύο θα μειωθεί κατά 50%, προωθεί με σχετική νομοθετική ρύθμιση το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Αυτό που εξετάζεται είναι να επιλέγεται το συμφερότερο ποσό που θα λαμβάνουν οι συνταξιούχοι μετά την πρώτη τριετία αντί της υποχρεωτικής περικοπής της σύνταξης χηρείας στο μισό, όπως ισχύει μετά το νόμο Κατρούγκαλου για δικαιούχους συντάξεων χηρείας από 13/5/2016 και μετά.
Συντάξεις χηρείας: Έρχονται μικρότερες περικοπές – Ποιοι και πόσα κερδίζουν
Επιλογή
Πρακτικά, αν ένας συνταξιούχος έχει 400 ευρώ από τη δική του σύνταξη και 800 ευρώ από τη σύναξη χηρείας θα μπορεί να επιλέγει μετά την πρώτη τριετία από την καταβολή της σύνταξης χηρείας η μείωση κατά 50% να μη γίνει στα 800 ευρώ, αλλά στα 400 ευρώ. Με την επιλογή αυτή θα λαμβάνει 800 ευρώ από χηρεία και 200 ευρώ από τη δική του σύνταξη, δηλαδή συνολικά 1.000 ευρώ.
Από την αλλαγή αυτή αναμένεται να βγουν κερδισμένοι δεκάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι για την πρώτη τριετία λαμβάνουν σύνταξη χηρείας ίση με το 70% της σύνταξης του θανόντος, ενώ μετά την τριετία το ποσό της χηρείας μειώνεται κατά 50% και η σύνταξη χηρείας περιορίζεται από το 70% στο 35% της σύνταξης του θανόντος.
Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, όπως όταν πρόκειται για συνταξιούχους ΟΓΑ, η μείωση δεν είναι μόνον ότι το 70% της χηρείας θα γίνει 35% μετά την πρώτη τριετία, αλλά ότι λόγω του ειδικού καθεστώτος του ΟΓΑ οι εν λόγω συνταξιούχοι άπαξ και επιλέξουν να πάρουν τη σύναξη χηρείας θα χάσουν και ένα ποσό από τη δική τους σύνταξη, που είναι η βασική σύνταξη των 360 ευρώ που έδινε ο ΟΓΑ και άρχισε να μειώνεται κατά 4% το χρόνο από το 2003 και μετά. Αυτό το κομμάτι σύνταξης «φεύγει» με το που θα ζητήσει ο συνταξιούχος τη σύνταξη χηρείας και πολλές φορές καταλήγει με λιγότερα απ’ ό,τι αν δεν έπαιρνε τη σύνταξη χηρείας.
Στρέβλωση
Η στρέβλωση γίνεται ακόμα πιο αισθητή στις περιπτώσεις που ένας συνταξιούχος με δύο συντάξεις (δική του και χηρείας) μπορεί να παίρνει λιγότερα από συνταξιούχους που λαμβάνουν μόνον το 70% της σύνταξης χηρείας.
Για παράδειγμα, συνταξιούχος ΙΚΑ με δική του σύνταξη 450 ευρώ και σύνταξη χηρείας 600 ευρώ θα παίρνει μετά την πρώτη τριετία 450 ευρώ από ίδιο δικαίωμα και 300 ευρώ σύνταξη χηρείας, δηλαδή 750 ευρώ συνολικά. Ενώ μια χήρα που δεν έτυχε να εργαστεί και δεν έχει δική της σύνταξη μπορεί να παίρνει μεγαλύτερο ποσό μόνον από τη σύνταξη χηρείας. Για παράδειγμα, αν ο θανών σύζυγος έπαιρνε 1.500 ευρώ σύνταξη, η χήρα θα λαμβάνει το 70%, δηλαδή 1.050 ευρώ για πάντα. Αν ο θανών είχε 1.100 ευρώ, η χήρα θα παίρνει 770 ευρώ εφ’ όρου ζωής κ.λπ.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η επιλογή του συμφερότερου ποσού στις συντάξεις χηρείας εφαρμοζόταν πριν από το Νόμο 4387/2016 στους συζύγους που ήταν και οι δύο συνταξιούχοι του Δημοσίου, οπότε σε περίπτωση θανάτου ο επιζών σύζυγος επέλεγε αν θα μειωθεί στο 50% η δική του σύνταξη ή η σύνταξη του θανόντος. Με το καθεστώς αυτό διασωζόταν η μεγαλύτερη σύνταξη και η κοβόταν η μικρότερη.
Σώρευση
Παρόμοιο θα είναι το καθεστώς που εξετάζεται από το υπουργείο Εργασίας και θα συνδυαστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, με την εφαρμογή της διάταξης περί σώρευσης συντάξεων, ώστε σε δύο συντάξεις (χηρείας και γήρατος) να χορηγούνται δύο εθνικές συντάξεις με πλαφόν τα 413,76 ευρώ και με προσωπική διαφορά για το υπερβάλλον ποσό εθνικής σύνταξης.
Η ρύθμιση για τις συντάξεις χηρείας θα περιλαμβάνει και την περικοπή στις συντάξεις θανάτου που απονεμήθηκαν μετά τον Μάιο του 2016 από ταμεία του ιδιωτικού τομέα, αλλά οι δικαιούχοι τους δεν ελέγχθηκαν για να διαπιστωθεί αν υπάρχει δεύτερη σύνταξη ή εργασία με τη λήξη της πρώτης τριετίας, ώστε να εφαρμοστεί η περικοπή της σύνταξης χηρείας κατά 50%. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν περίπου 40.000 δικαιούχοι συνταξιούχοι και το υπουργείο προσανατολίζεται στο να συνδυάσει την περικοπή με το νέο καθεστώς ώστε σε περίπτωση δύο συντάξεων να μειωθεί 50% η μικρότερη σύνταξη, ενώ σε κάθε περίπτωση δεν θα χρεωθούν αναδρομικές περικοπές.
ΠΑΡΑΔΕΙΙΓΜΑΤΑ
To όφελος που φέρνει η ρύθμιση
1ο παράδειγμα: Σύνταξη γήρατος 500 ευρώ και σύνταξη χηρείας 900 ευρώ. Σύνολο για την πρώτη τριετία 1.400 ευρώ.
*Μετά την τριετία ισχύον καθεστώς: Σύνταξη χηρείας 450 ευρώ και σύνολο 950 ευρώ.
*Μετά την τριετία με το νέο καθεστώς: Σύνταξη χηρείας 900 ευρώ, σύνταξη γήρατος 250 ευρώ και σύνολο 1.150 ευρώ.
Κέρδος 200 ευρώ.
2ο παράδειγμα: Σύνταξη ΟΓΑ 550 ευρώ, από την οποία τα 300 ευρώ προνοιακή σύνταξη και 250 ευρώ βάσει εισφορών κλάδου κύριας ασφάλισης. Σύνταξη χηρείας ΙΚΑ 400 ευρώ.
*Με τη χορήγηση σύνταξης χηρείας κόβονται τα 300 ευρώ από τη σύνταξη ΟΓΑ και ο συνταξιούχος για την πρώτη τριετία παίρνει 250 ευρώ ΟΓΑ και 400 ευρώ χηρεία, δηλαδή 650 ευρώ συνολικά. Μετά την τριετία η σύνταξη χηρείας πάει στα 200 ευρώ και του ΟΓΑ στα 250, άρα σύνολο 450 ευρώ.
*Με το νέο καθεστώς εξετάζεται να καταργηθεί η περικοπή της προνοιακής σύνταξης ΟΓΑ και ο συνταξιούχος θα επιλέξει αν θα μειωθεί κατά 50% η σύνταξη ΟΓΑ ή η σύνταξη χηρείας.
ΕΣΚΑΣΕ ΤΩΡΑ!!! ΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΡΙΕΤΙΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΕΦΚΑ, ΙΚΑ, ΟΓΑ!! ΟΑΕΔ ΔΥΠΑ VOUCHERS ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ!! – Δωρεάν διακοπές, όσα πρέπει να γνωρίζετε!
Τελικά χειμερινές διακοπές ενδέχεται να κάνουν όσοι κληρωθούν στον τουρισμό για όλους καθώς η πλατφόρμα tourism4all θα ανοίξει τον Οκτώβριο και θα διαρκέσει για έναν χρόνο.
Τουρισμός για Όλους με αλλαγές
Με αλλαγές, σύμφωνα με πληροφορίες από το dikaiologitika.gr, αναμένεται να τρέξει φέτος το πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους προκειμένου και να αυξηθεί το ποσό αλλά και να διευρυνθούν οι δικαιούχοι.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση φαίνεται να εξετάζει την αύξηση του voucher από τα 150 ευρώ που είναι σήμερα, στα 200 ευρώ. Πιο γενναία αύξηση σχεδιάζεται για τα ΑΜΕΑ, καθώς τώρα το voucher είναι στα 200 ευρώ και εξετάζεται να διπλασιαστεί και να φτάσει στα 400 ευρώ.
Πάντως, μέχρι να ανακοινωθούν επίσημα οι αλλαγές, τα ισχύοντα εισοδηματικά κριτήρια μέχρι σήμερα έχουν ως εξής:
Δικαιούχοι και εισοδηματικά κριτήρια
Για να μπορέσετε να κάνετε αίτηση και να μπείτε στην κλήρωση, πρέπει είστε ενήλικα φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και να εμπίπτετε στα παρακάτω εισοδηματικά κριτήρια:
Ατομικό εισόδημα (+μονογονεϊκές οικογένειες)
Χωρίς τέκνα ορίζεται ως ανώτατο εισόδημα τα 16.000 ευρώ.
Με 1 τέκνο τα 17.500 ευρώ εισόδημα.
Με 2 τέκνα τα 19.000 ευρώ εισόδημα.
Με 3 τέκνα τα 21.000 ευρώ εισόδημα.
Για τους πολύτεκνους ορίζεται 26.000 ευρώ εισόδημα
Οικογενειακό εισόδημα (Έγγαμοι και σύμφωνο συμβίωσης)
Χωρίς τέκνα ανώτατο εισόδημα είναι τα 28.000 ευρώ.
Με 1 τέκνο τα 29.500 ευρώ εισόδημα.
Με 2 τέκνα τα 31.000 ευρώ εισόδημα.
Με 3 τέκνα τα 33.000 ευρώ εισόδημα.
Πολύτεκνοι 38.000 ευρώ εισόδημα.