Τρίτη, 26 Αυγούστου, 2025
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Εξελίξεις με τους Σπαρτιάτες: Ιδού τι θα γίνει με τις έδρες τους – Ποιο είναι το πιο πιθανό σενάριο

Όλα θα εξαρτηθούν από την απόφαση του δικαστηρίου

Newsroom από Newsroom
07/04/2024 13:11
σε HOT NEWS, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
A A
109
SHARES
232
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ: Ανατροπές στην πολιτική γεωγραφία προκαλεί η παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, για άσκηση ποινικής δίωξης κατά 11 βουλευτών της ΚΟ των Σπαρτιατών για το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Λίγες ώρες μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου δύο βουλευτές των Σπαρτιατών, οι Γιώργος Μανούσος και Γιάννης Δημητροκάλλης, ανακοίνωσαν για δεύτερη φορά την ανεξαρτητοποίηση τους από την την κοινοβουλευτική ομάδα. Η πρώτη ήταν όταν ο πρόεδρος τους Βασίλης Στίγκας κατήγηγειλε τους βουλευτές του δημοσίως ως καθοδηγούμενους από κέντρα που λειτουργούν με όρους «Greek mafia» και από τον πρωτόδικα καταδικασμένο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλία Κασιδιάρη. Οι συγκεκριμένες καταγγελίες προκάλεσαν την έρευνα του Αρείου Πάγου η οποία κατέληξε στην παραγγελία ποινικών διώξεων.

Παράλληλα, νομικοί και κοινοβουλευτικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι οι δικαστικές εξελίξεις θα συμβάλλουν και στην τελική απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (εκλογοδικείο) που εξετάζει προσφυγές που έχουν κατατεθεί για τη νομιμότητα της συμμετοχής του κόμματος «Σπαρτιάτες» στις εθνικές εκλογές του 2023.

Σημειώνουν ότι οι δύο διαδικασίες κινούνται μεν παράλληλα, όμως ενδεχόμενη καταδίκη των 11 βουλευτών για το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων θα επιβεβαιώσει τα επιχειρήματα όσων έχουν προσφύγει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του εκλογοδικείου αναμένεται έως τον Ιούνιο, καθώς τότε αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης η πρόεδρος του ΣτΕ Ευαγγελία Νίκα, που προήδρευσε του δικαστηρίου, και άλλοι ανώτατοι δικαστικοί.

Σε περίπτωση που το ανώτατο δικαστήριο κηρύξει έκπτωτους τους 11 βουλευτές, θα υποδείξει και τον τρόπο που θα πληρωθούν οι κενές βουλευτικές έδρες.

Τα σενάρια για την πλήρωση των εδρών έχουν ως εξής:

– Κατάληψη των αντίστοιχων εδρών από τον πρώτο σε σταυρούς υποψήφιο του κόμματος που είχε το μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια.

– Αναλογική κατανομή του ποσοστού των Σπαρτιατών (4,68%) σε όλα τα κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές του Ιουνίου 2023. Σε αυτή την περίπτωση η ΝΔ θα αύξανε το ποσοστό της κατά 1,9% και θα πήγαινε στο 42,45% ενώ οι έδρες της από 158 θα ανέβαιναν σε 163. Αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει άλλες 3 έδρες κ.ο.κ. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα προκληθούν «καραμπόλες» σε όλες σχεδόν τις εκλογικές περιφέρειες

– Να διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές στις 11 εκλογικές περιφέρειες που εξέλεξαν βουλευτή των Σπαρτιατών. Πρόκειται για τις Α΄Αθηνών, Β Πειραιά, Βορείου και Δυτικού τομέα Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Ηρακλείου, Α και Β Θεσσαλονίκης, Λάρισας. Η διαδικασία θα είναι αντίστοιχη με τις εκλογές σε μονοεδρικές περιφέρειες.

Ποινική δίωξη σε βάρος 11 βουλευτών των Σπαρτιατών και Ηλία Κασιδιάρη ζητά η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Υπενθυμίζεται πως η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη παρήγγειλε την άσκηση ποινικών διώξεων για εξαπάτηση των εκλογέων σε βάρος έντεκα βουλευτών του κόμματος των Σπαρτιατών, αλλά και κατά του έγκλειστου της Χρυσής Αυγής Ηλία Kασιδιάρη. Αντίθετα, η παραγγελία για δίωξη δεν αφορά τον επικεφαλής των Σπαρτιατών, Βασίλειο Στίγκα.

Η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των βουλευτών των Σπαρτιατών, πιθανά θα φέρει και εξελίξεις στη Βουλή.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η οποία διενήργησε προσωπικά έρευνα μετά από τις δημόσιες καταγγελίες του επικεφαλής των Σπαρτιατών Βασίλη Στίγκα για έκνομες παρασκηνιακές ενέργειες στο κόμμα του, έδωσε παραγγελία για ποινική δίωξη για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος στον Διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Ποιους αφορά η ποινική δίωξη

Η ποινική δίωξη θα ασκηθεί σε βαθμό πλημμελήματος σε βάρος των:

1. Αθανάσιου ΧΑΛΚΙΑ,

2. Χαράλαμπου ΚΑΤΣΙΒΑΡΔΑ

3. Γεώργιου ΜΑΝΟΥΣΟΥ,

4. Αλέξανδρου ΖΕΡΒΕΑ,

5. Ιωάννη ΔΗΜΗΤΡΟΚΑΛΛΗ,

6. Διονυσίου ΒΑΛΤΟΓΙΑΝΝΗ

7. Γεωργίου ΑΣΠΙΩΤΗ

8. Μιχαήλ ΓΑΥΓΙΩΤΑΚΗ

9. Ιωάννη ΚΟΝΤΗ

10. Πέτρου ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ και

11. Κωνσταντίνου ΦΛΩΡΟΥ

Συγκεκριμένα, η δίωξη αφορά τους έντεκα βουλευτές που εξελέγησαν με το κόμμα Σπαρτιάτες κατά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, εκτός από τον Βασίλειο Στίγκα, αλλά και τον έγκλειστο της Χρυσής Αυγής Ηλία Kασιδιάρη, που παραγγέλλεται να διωχθεί ποινικά ως ηθικός αυτουργός της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος, καθώς από την εισαγγελική έρευνα, προέκυψε, ότι αυτός ήταν ο πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών, αυτός κινούσε τα νήματα, καθοδηγώντας και συμβάλλοντας καθοριστικά στην εκλογική του κάθοδο αλλά και την εκλογή των βουλευτών του στη Βουλή.

Η δίωξη του Ηλία Κασιδιάρη ως ηθικού αυτουργού, δηλαδή ως υποκρυπτόμενου επικεφαλής των Σπαρτιατών, στηρίχθηκε στην ύπαρξη στοιχείων που προέκυψαν από την έρευνα της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ότι είχε συνεχείς επαφές μέσα από τη φυλακή με υποψήφιους βουλευτές των Σπαρτιατών και ότι είχε αυτός αναλάβει την καθοδήγηση και την πολιτική τους στήριξη, κάτι που η νομοθεσία το απαγορεύει, τόσο για τον ίδιον όσο και για άλλους εγκλείστους της ΧΑ που έχουν καταδίκες ως εγκληματική οργάνωση.

Δίωξη και για τον δικηγόρο Σωτήριο Μεταξά

Εκτός όμως από τον Ηλία Κασιδιάρη και τους βουλευτές των Σπαρτιατών που θα διωχθούν ποινικά η κυρία Αδειλίνη, παράγγειλε δίωξη και για τον δικηγόρο Σωτήριο Μεταξά, καθώς μετείχε, όπως προέκυψε από την έρευνα στις επαφές του Ηλία Κασιδιάρη με τους υποψήφιους και μετέπειτα βουλευτές του κόμματος «Σπαρτιάτες».

Ο Σωτήριος Μεταξάς διώκεται για συνέργεια στην εξαπάτηση του εκλογικού σώματος.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά τις καταγγελίες Στίγκα

Η έρευνα που κατέληξε σε διώξεις για τους Σπαρτιάτες, δρομολογήθηκε πριν από μήνες, όταν ο επικεφαλής του κόμματος Βασίλης Στίγκας δημόσια κατήγγειλε παρασκηνιακές και έκνομες ενέργειες στο κόμμα του, κάνοντας λόγο για «Greek Mafia» και «Don Corleone» φωτογραφίζοντας τον Ηλία Κασιδιάρη.

Ο κ. Στίγκας κατέθεσε δύο φορές στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που παρενέβη μετά τις καταγγελίες του και ανέλαβε προσωπικά την έρευνα, ενώ εξηγήσεις ως ύποπτοι έδωσαν όλοι οι βουλευτές του κόμματός του αλλά και ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Υπενθυμίζεται ότι αναμένονται και οι αποφάσεις του Εκλογοδικείου επί των ενστάσεων κατά του κόμματος των Σπαρτιατών.

Ετικέτες: Αρειος ΠάγοςΒουλήΚΟΜΜΑ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ

ΣχετικάΆρθρα

ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Αναπληρωματικές εκλογές για τις 3 έδρες των Σπαρτιατών ζητά ο Δουδωνής

25/08/2025 | 17:00
Featured

Βουλή: Τα επόμενα νομοσχέδια, οι αλλαγές του Κακλαμάνη και η εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

22/08/2025 | 22:05
ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Φθινοπωρινές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για την αυτοδιοίκηση

21/08/2025 | 10:00
Featured

ΟΠΕΚΕΠΕ: Απορρίφθηκαν οι προτάσεις για σύσταση Προανακριτικής – Απείχαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

31/07/2025 | 08:27
Load More
Επόμενο Άρθρο

HOT Συνταγή για μακαρόνια στο χαρτί - Του Βασίλη Καλλίδη


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Τροχαίο-σοκ στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης: Εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο και εξαφανίστηκαν οι επιβάτες 

    336 shares
    Share 134 Tweet 84
  • Γάζα: 15 νεκροί από πλήγμα του Ισραήλ σε νοσοκομείο – 4 δημοσιογράφοι στα θύματα

    290 shares
    Share 116 Tweet 73
  • ΦΑΚΕΛΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ  2025–2026: Ποιοι θα πάρουν αναδρομικά έως 1.200€ και γιατί δεν συμφέρει μετά τα 40 έτη ασφάλισης»

    257 shares
    Share 103 Tweet 64
  • Γιορτή σήμερα 25 Αυγούστου 2023, εορτολόγιο: Άγιος Τίτος ο Απόστολος

    201 shares
    Share 80 Tweet 50
  • ΠΟΛΕΜΟΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Οι Ρώσοι μπήκαν στη Ντομπροπίλια – Σφοδρές μάχες στην Κονσταντινίβκα, καμπανάκι για Σλαβιάνσκ και Κραματόρσκ

    180 shares
    Share 72 Tweet 45
  • ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ – ΤΑ ΝΕΑ: Τι κερδίζουν πίσω με το τέλος της προσωπικής διαφοράς – Αυξήσεις 55 ευρώ/μήνα  και αναδρομικά από το 2026

    170 shares
    Share 68 Tweet 43
  • Νέες αποκαλύψεις για το δράμα του Βόλου: «Την βίαζε, την άφηνε έγκυο για να μην τον χωρίσει»

    166 shares
    Share 66 Tweet 42
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • About Us
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι και προϋποθέσεις για την ανάρτηση σχολίων
  • Όροι χρήσης
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch