Μπαίνουμε σε μια πολύ δύσκολη, πονηρή και… ύποπτη εβδομάδα, καθώς έχουν οξυνθεί τα… πνεύματα στα μέτωπα της γεωπολιτικής ανησυχίας, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν φόβοι για προβοκάτσιες και… ανακατωσούρα έως την Κυριακή των Ευρωεκλογών.
Με αφετηρία τα εξω-ευρωπαϊκά, έχουμε ένα σοβαρό μέτωπο στην Ουκρανία, καθώς οι ΗΠΑ “εξουσιοδότησαν” τον Ζελένσκι να χρησιμοποιεί αμερικανικούς πυραύλους για να πλήξει τις στρατιωτικές θέσεις της Ρωσίας, εντός του εδάφους της, από τις οποίες εκτοξεύονται πύραυλοι στο ουκρανικό έδαφος και πιο συγκεκριμένα κατά της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, το Χάρκοβο.
Του Λουκά Γεωργιάδη
Οι Ρώσοι, δια του… σκληρού Μεντβέντεφ απειλούν με χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων και ταυτόχρονα, ο Μπάιντεν πρέπει να λάβει υπόψιν του τις αντιδράσεις εντός των ΗΠΑ για μια τέτοια κίνηση, σε συνδυασμό με την… ηρωοποίηση του Τραμπ, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ θεωρείται ως διωκόμενος από την κυβέρνηση, μετά την απαγγελία 34 κατηγοριών από το δικαστήριο για την υπόθεση του σκανδάλου με γνωστή πορνοστάρ.
Το φλέγον θέμα για την Ευρώπη αλλά και τις αγορές είναι οι επόμενες κινήσεις του Ουκρανού πρωθυπουργού Βολοντιμίρ Ζελένσκι και μέχρι πού θα μπορούσε να φτάσει την κόντρα με τη Ρωσία. Γιατί αν δεν προσβάλλεις τους στόχους που σε πολεμούν από το αντίπαλο έδαφος, τότε θα κάθεσαι και θα μετράς συντρίμμια και νεκρούς. Από την άλλη, ο Πούτιν έχει τη… λογική ότι “εγώ θα σας χτυπάω από τις περιοχές της ρωσικής επικράτειας και εσείς θα λέτε ευχαριστώ χωρίς να απαντάτε με αμερικανικά ή δυτικά όπλα, γιατί τότε θα επιστρατεύσω τα πυρηνικά”.
Οι πιθανότητες για να (ξανα)ξεφύγει η κατάσταση είναι πλέον αυξημένες. Το θέμα είναι αν οι Ρώσοι θα προκαλέσουν μεγαλύτερης έντασης πλήγματα στην Ουκρανία και κάποιας μορφής… αναμπουμπούλα στην Ευρώπη, ενόψει Ευρωεκλογών. Σε σχέση με την απάντηση των Ουκρανών, το πιθανότερο σενάριο θέλει τον Ζελένσκι να διατάσσει γενική αντεπίθεση κατά των Ρώσων από την επόμενη των Ευρωεκλογών, για να προστατεύσει τα ανατολικά εδάφη της Ουκρανίας, τα οποία ο Πούτιν θεωρεί ήδη ρωσικό έδαφος. Κανείς δεν γνωρίζει πού θα βγάλει αυτό το blame game και ποιο θα είναι το μέγεθος των επιπτώσεων σε γεωπολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο.
Από την άλλη, στο Ισραήλ έλαβαν γνώση για το σχέδιο Μπάιντεν σχετικά με την εκεχειρία στην περιοχή της Γάζας και της Ράφας, αλλά ο Νετανιάχου… συμφωνεί μόνο εφόσον προηγηθεί ακόμη μεγαλύτερη ισοπέδωση στη Γάζα και στη Ράφα! Αυτήν την εβδομάδα, μπορεί να προκληθεί ακόμη και πολιτική κρίση στο Ισραήλ, η οποία θα μπορούσε να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για τη συνέχεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Οι πιο λογικοί πιέζουν τον Νετανιάχου να βάλει στην μπάντα τους ακροδεξιούς γιατί στο τέλος θα φάει το… κεφάλι του και μάλιστα δεν θα έχει καμία στήριξη από τη Δύση. Ο Νετανιάχου καλείται να λογοδοτήσει στη Δύση σχετικά με το σχέδιο της επόμενης ημέρας, το οποίο έχει απώτερη προοπτική τη δημιουργία επίσημου παλαιστινιακού κράτους. Ο Νετανιάχου ξέρει ότι η Δύση δεν μπορεί να τον εγκαταλείψει, καθώς θα είναι σαν να ανοίγει τον ασκό του Αιόλου στην περιοχή. Δύσκολη εξίσωση…
Με βάση τα παραπάνω, συν την ακρίβεια και την απειλή των “Αλλαχουακμπάρηδων”, το στοίχημα της προσεχούς Κυριακής για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών είναι πολύ μεγάλο.
Το θέμα δεν είναι η πρωτιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αλλά τα ποσοστά που θα συγκεντρώσει η ευρωπαϊκή ακροδεξιά. Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία αποτελούν σηματωρούς των τάσεων του εκλογικού σώματος και το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα διαμορφώσει συνθήκες πολιτικής αλλαγής σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες στις προσεχείς Εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις.
Στην εξίσωση πρέπει να βάλουμε τον “χασάπη της Μόσχας” και τους πρόθυμους ρουφιάνους του εντός της Ευρώπης. Σαμποτάζ, ύποπτες ενέργειας, χακάρισμα και φουλ επίθεση κατά της Ουκρανίας, δεν είναι διόλου απίθανο να τα δούμε να συμβαίνουν ταυτόχρονα αυτήν την εβδομάδα. Επιπλέον, το… χεράκι τους θα βάλουν και οι αντι-ισραηλινοί θύλακες εντός Ευρώπης και γενικά θα λέγαμε ότι επικρατεί μια κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης, σχεδόν στα όρια του κόκκινου συναγερμού.
Η διακύβευση των Ευρωεκλογών είναι πολύ σοβαρή, μόνο που επειδή είναι τόσο σοβαρή, μπορεί να προκαλέσει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Οι Ευρωεκλογές είναι ένα πείραμα όχι μόνο για τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος σε σχέση με την ακρίβεια, αλλά και σε σχέση με τις θέσεις της Ευρώπης στα ζητήματα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των σκληρών πολεμικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα και στη Ράφα. Η επόμενη Δευτέρα θα δείξει προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούμε, αν και το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να μπούμε σε μια νέα φάση, μάλλον περισσότερο πολύπλοκη.
Εξάλλου, ως ανησυχητικό σημάδι πρέπει να εκλάβουμε την υποβάθμιση του αξιόχρεου της Γαλλίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s. Η δημοσιονομική πίεση, αλλά και το ενδεχόμενο επικράτησης της Μαρί Λεπέν στις προσεχείς Ευρωεκλογές καθιστούν ευάλωτη την κυβέρνηση Μακρόν, ενώ τα πράγματα δεν είναι καλύτερα και στη Γερμανία. Η Ευρώπη λόγω των αυξημένων αμυντικών δαπανών για την ενίσχυση της άμυνας της, θα έρθει σε πιο δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση, έχοντας να αντιμετωπίσει τα ανοικτά γεωπολιτικά μέτωπα.
Η Γαλλία έχει αξιόχρεο ΑΑ- από ΑΑ+ πριν και η υποβάθμιση δεν αποτελεί καλό οιωνό. Η εβδομάδα που αρχίζει σήμερα είναι… περίεργη, ωστόσο, η επόμενη μέρα των Ευρωεκλογών θα είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, κρύβοντας παγίδες και πολλές εκπλήξεις. Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών είναι κρίσιμο για τους ίδιους τους Ευρωπαίους.
Οι λάθος επιλογές θα σηματοδοτήσουν και αλυσιδωτές επιπτώσεις σταδιακά και σε βάθος μικρού χρονικού διαστήματος. Ίσως πρέπει να προσδεθούμε γιατί έρχονται αναταράξεις, ιδίως αν τον Νοέμβριο έχουμε πολιτική αλλαγή στις ΗΠΑ…