Καζάνι που βράζει η Τουρκία! Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Ερντογάν
Ειδήσεις: Καζάνι που βράζει θυμίζει η Τουρκία με τους πολίτες να δυσκολεύονται να αγοράσουν ακόμη και ψωμί, τη λίρα να κατρακυλάει και τον Ερντογάν ως άλλος…Νέρωνας, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο να τείνει χείρα βοηθείας στα ΗAE και να βασίζει την οικονομική του πολιτική στις συμβουλές ενός…Ισλαμιστή θεολόγου
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Ερντογάν στην Τουρκία. Στην Κωνσταντινούπολη οι κάτοικοι βγήκαν και πάλι στους δρόμους φωνάζοντας «Δεν έχουμε ψωμί, δεν έχουμε ελευθερία» ενώ στην πόλη Ντιγιάρμπακιρ οι καταστηματάρχες έκαψαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας ψεύτικα χαρτονομίσματα.
Η αστυνομία έστησε oδοφράγματα σε πολλά μέρη της Κωνσταντινούπολης, της εμπορικής πρωτεύουσας της χώρας, καθώς ολοένα και περισσότεροι πολίτες δυσκολεύονται να αποκτήσουν τα προς το ζην και ζητάνε απο τον Ερντογάν να παραιτηθεί «εδώ και τώρα»
«Δεν μπορούμε να κοιμηθούμε, δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει» λένε απελπισμένοι κάτοικοι, την ώρα που η λίρα υποτιμήθηκε ραγδαία τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Πλέον αξίζει περίπου 70 % λιγότερο από ό,τι πριν από πέντε χρόνια, γεγονός που έχει επηρεάσει δραματικά τις εισαγωγές και τις τιμές των τροφίμων.
Στις 11 Νοεμβρίου, η τιμή του ψωμιού στην Κωνσταντινούπολη αυξήθηκε στις 2,5 λίρες τα 230 γραμμάρια. Σύμφωνα με τους παραγωγούς ψωμιού, αυτή η νέα τιμή δεν καλύπτει καν το κόστος παραγωγής καθώς οι τιμές του αλευριού έχουν φτάσει στα ύψη λόγω της υποτίμησης της λίρας.
Ο Ερντογάν συμβουλεύεται Ισλαμιστή θεολόγο για τα επιτόκια
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αποδίδουν την πτώση της λίρας στις αντισυμβατικές μεθόδους του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα επιτόκια. Ο Τούρκος πρόεδρος στρέφεται σε έναν Ισλαμιστή θεολόγο, που μάλιστα κατέχει θέση στο οικονομικό του συμβούλιο, όταν αποφασίζει για τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής, αποκάλυψε ο αρθρογράφος Ερντάλ Σαγλάμ.
Ο καθηγητής Σερβέτ Μπαγιντίρ είναι ένα από τα δύο βασικά πρόσωπα στα οποία στρέφεται ο Ερντογάν, έγραψε σε άρθρο για την εφημερίδα Cumhuriyet την Τρίτη. Ο άλλος είναι ο πρώην υπουργός Άμυνας Νουρετίν Τσανικλί, είπε.
«Οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών έρχονται σε επαφή με την προεδρία πριν από τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής και λαμβάνουν άδεια για τη λήψη των αποφάσεων» είπε ο Σαγλάμ, επιβεβαιώνοντας αυτό που άπαντες υποπτεύονταν, ότι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας δρα κατά τις επιταγές του Ερντογάν.
«Λέγεται ότι ο πρόεδρος, που ακούει τα επιχειρήματα των διοικητών της κεντρικής τράπεζας, τους λέει συχνά: ‘Πηγαίνετε να το εξηγήσετε στον Σερβέτ Χότζα και στον Νουρετίν’. Αναφέρεται ότι ο Ερντογάν παίρνει την απόφαση για τα επιτόκια αφού λάβει τις απόψεις αυτών των δύο ανθρώπων», είπε.
Η διδακτορική διατριβή του Μπαγιντίρ το 2005 αφορούσε τον ρόλο της άτοκης τραπεζικής στην ισλαμική νομολογία, είπε ο Σαγλάμ. Εργάζεται επίσης ως μέλος της θεολογικής σχολής του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, αποκτώντας την ιδιότητα του καθηγητή το 2014. Ο Τζανικλί είναι ιδρυτικό μέλος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ. Είναι απόφοιτος Ισλαμικού Λυκείου.
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε τα επιτόκια στο 15% από 19% τους τελευταίους τρεις μήνες, ακόμη και μετά την επιτάχυνση του πληθωρισμού σε σχεδόν 20%. Η πολιτική έχει πυροδοτήσει ένα απότομο ξεπούλημα λίρας. Το νόμισμα έφτασε σε ιστορικό χαμηλό, ενώ το χρέος της Τουρκίας, τον Οκτώβριο, είχε ανέλθει στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν, ο οποίος είναι πιστός μουσουλμάνος, επικαλέστηκε μάλιστα ένα εδάφιο από το Κοράνι όταν προσπαθούσε να εξηγήσει την πολιτική του για μείωση των επιτοκίων.
Την ίδια στιγμή προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από τα οικονομικά δεινά με την χθεσινή επίσκεψη από τον de facto ηγέτη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τον διάδοχο του Αμπου Ντάμπι, σεϊχη Μοχάμεν μπιν Ζάγεντ αλ Ναχιάν.
Η κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας οδήγησε τον Ερντογάν να αλλάξει την στρατηγική του, αποκαθιστώντας τις σχέσεις με τα ΗΑΕ. Το Άμπου Ντάμπι φέρεται να σκοπεύει να επενδύσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια στη γείτονα σύμφωνα με τουρκικά Μεσα Ενημέρωσης, ωστόσο δεν έχουν γίνει γνωστά τα ανταλλάγματα που πρόσφερε η Τουρκία.
🔴Students chanted “Government, resign” at Harran University Göbeklitepe Male Student Dormitory in Şanlıurfa, a southeastern city of Turkey.
👉It was stated that the security guards locked the dormitory doors by not allowing the students to leave the dormitories. pic.twitter.com/lGTVP3JWx4
— dokuz8NEWS (@dokuz8news) November 24, 2021
Ο Ερντογάν ως…Νέρωνας
Ενδεικτικό της δυσαρέσκειας που επικρατεί στην Τουρκία είναι το… καυστικό πρωτοσέλιδο της αριστερής εφημερίδα BirGun που κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο κατά του Ερντογάν με τίτλο «Τούρκος Νέρωνας!»
Το άρθρο υποστηρίζει ότι ο Τούρκος πρόεδρος για τις προσωπικές του εμμονές και οικονομικές θεωρίες και σε αντίθεση με όλα όσα τον συμβουλεύουν, τα καταστρέφει όλα στην οικονομία, τα καίει όλα, και, όπως υποστηρίζεται, «φεύγει».\
Το πρωτοσέλιδο συζητήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την ώρα που οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες δεν σχολιάζουν τη δραματική κατάσταση της τουρκικής οικονομίας.