ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Προσπάθεια να κλείσει η συζήτηση σχετικά με επικείμενο ανασχηματισμό – με επίκεντρο τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας – επιχειρεί η κυβέρνηση, μετά και τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Βασίλη Κικίλια το απόγευμα της Τετάρτης.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σχετικά με τη δήλωσή του της Δευτέρας ότι οι πάντες αξιολογούνται συνεχώς, σημείωσε ότι «δεν ήταν προσωπική αναφορά, ούτε θα μπορούσε να είναι, στον κ. Κικίλια, ούτε σε κανένα υπουργό», εξηγώντας για τη συνάντηση ότι «ήταν μια από τις καθημερινές και πολλές συναντήσεις που κάνει ο πρωθυπουργός με τους υπουργούς, δεν ήταν η μοναδική χθες, ούτε η μοναδική αυτή την εβδομάδα. Και, προφανώς, συζητήθηκαν τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας και του υπουργείου». Μάλιστα, σχετικά με τη συζήτηση περί ανασχηματισμού, είπε ότι «δεν ανοίξαμε κανένα τέτοιο σενάριο, ούτε είναι η δουλειά μας να αναπαράγουμε σενάρια. Αν κάθε φορά που ακούγαμε σενάρια για ανασχηματισμό ή για πρόωρες εκλογές, αν όλο αυτό γινόταν πραγματικότητα, τότε θα είχαμε ανασχηματισμό κάθε μήνα και εκλογές κάθε έξι μήνες».
Ταυτόχρονα, σχετικά με τις καταγγελίες ότι τα πλημμυρικά φαινόμενα στην Καρδίτσα επιδεινώθηκαν επειδή άνοιξε φράγμα τις ημέρες της μεγάλης βροχόπτωσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πολύ προσεκτικά, καθώς είπε ότι «ο ισχυρισμός ότι ανοίχθηκε το οποιοδήποτε φράγμα – εν προκειμένω, το φράγμα στον Καράμπαλη – για να σωθεί η Καρδίτσα και να πλημμυρίσουν τα χωριά, εν προκειμένω ο Παλαμάς, είναι αστήρικτος και μάλιστα προκαλεί και μεγάλα προβλήματα στον κόσμο. Αυτή η διακίνηση αυτών των ψεμάτων είναι πάρα πολύ επικίνδυνη γι’ αυτή την πρωτοφανή κατάσταση».
«Από κει και πέρα», συμπλήρωσε, «οι επιμέρους εργασίες που γίνονται – γιατί γίνονται – από την Περιφέρεια, προφανώς είναι αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αλλά, το ξαναλέω, έγινε προσπάθεια να χτιστεί ένα ψέμα, μεταξύ άλλων, τις πρώτες ημέρες αυτής της πρωτοφανούς κατάστασης, το οποίο έλεγε ότι ήλθε κάποιος και έκανε μια παρέμβαση για να σώσει μια πόλη και να πλημμυρίσουν τα χωριά. Αυτό δεν έχει καμία βάση, καμία επαφή με την πραγματικότητα και ήταν ιδιαιτέρως επικίνδυνο».
Κατά τα λοιπά, σχετικά με το ζήτημα των αποζημιώσεων των πλημμυροπαθών στη Θεσσαλία, ο Π. Μαρινάκης ανακοίνωσε ότι «για τα 45 χωριά που επλήγησαν ολικώς από τα πρωτοφανή πλημμυρικά φαινόμενα προχωρά αυτοματοποιημένη διαδικασία. Δεν απαιτείται οι δικαιούχοι να πάρουν κάποιο έγγραφο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία καθώς η σχετική διαδικασία έχει εσωτερικοποιηθεί. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα λάβουν αυτόματα την αποζημίωση για την οικοσκευή και τις πρώτες ανάγκες, χωρίς να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα, χωρίς να γίνει αυτοψία και τα ποσά θα καταβληθούν τις επόμενες ημέρες».
Επίσης, με δεδομένο ότι ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε ότι δεν θα παραταθεί το «market pass», ο Π. Μαρινάκης αναφερόμενος στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το σαββατοκύριακο, είπε ότι «ως προς το ζήτημα της ομιλίας στη ΔΕΘ και τον όρο “καλάθι”, που χρησιμοποιείται διαδεδομένα, δεν αντιλαμβάνεται ο πρωθυπουργός την ομιλία του αυτή ή καμία ομιλία ως μια ευκαιρία να παρουσιάσει ένα “καλάθι” ή μια ακόμα ευκαιρία για παροχολογία. Είναι, όμως, μια πολύ σημαντική ευκαιρία να αναλύσει να αναλύσει τις προτεραιότητές του, να περιγράψει με συγκεκριμένες παρεμβάσεις πώς αυτές θα γίνουν πραγματικότητα και μια από τις βασικές προτεραιότητες, διαχρονικά, είναι η συνεχής και μόνιμη αύξηση του εισοδήματος των πολιτών».