ΝΕΑ ΑΓΡΟΤΗ 5/9/2021 : Οι δυο τελευταίες πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ – Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ

νεα-αγροτη-5-9-2021-οι-δυο-τελευταίες-πληρωμ

ΝΕΑ ΑΓΡΟΤΗ 5/9/2021 : Οι δυο τελευταίες – Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ – Τι ισχύει για τους πυρόπληκτους.

Θεωρούμε ότι οι προτάσεις του (www.elga.gr) για τους πυρόπληκτους αγρότες κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Τρύφωνας Τσίκας, Γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Ανατολικής Μάνης «Θέρμος». Θυμίζουμε ότι ο ΕΛΓΑ ανακοίνωσε όσον αφορά τις αποζημιώσεις:

  • Για το ζωικό κεφάλαιο, θα πληρωθεί στο 100% της αξίας τους οι δηλωμένες απώλειες ζώων και τα χρήματα θα καταβληθούν εντός του Σεπτεμβρίου.
  • Για το φυτικό κεφάλαιο, θα ακολουθηθεί μία διαδικασία η οποία καλύπτεται από τον νόμο κρατικής αρωγής (47/97) ώστε να παρακάμψει όλες τις χρονοβόρες διαδικασίες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Μέσα στον πρώτο μήνα – μετά την ηλεκτρονική δήλωση του πληγέντα – καταβάλλεται ως προκαταβολή το 20% της βεβαιωθείσας ζημιάς σε επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ενώ μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αποπληρώνεται το συνολικό ποσοστό για την κάλυψη μέχρι και του 70% της βεβαιωθείσας ζημιάς, στην οποία πλέον συγκαταλέγονται – εκτός από εξοπλισμό, μηχανήματα, υποδομές – και τα δέντρα. Αποζημίωση δικαιούνται και οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αρκεί να είναι ενήμεροι στον ΕΛΓΑ και να είναι δηλωμένοι στο ΟΣΔΕ. Η αποζημίωση αυτή ωστόσο θα καλύπτει το 35% της ζημιάς.

Ιδιαίτερα για τις ελαιοκαλλιέργειες ο προτίθεται να προχωρήσει και στην αποζημίωση για την εκφύτευση και φύτευση νέων δενδρυλλίων για τα οποία οι παραγωγοί θα στηριχθούν για την απώλεια του εισοδήματός τους για τα προσεχή 4 χρόνια.

Ο κ. Τσίκας επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «ανακοινώθηκε να μην πληρώνουν για τα καμένα σπίτια οι πληγέντες αγρότες, ζητάμε το μέτρο αυτό να ισχύσει και για τα αγροτεμάχια.

Ένα σημαντικό κομμάτι θα πρέπει να είναι ο υπολογισμός του απωλεσθέντος εισοδήματος. Αυτό θα πρέπει να έχει διάρκεια 5ετίας και όχι 4ετίας όπως ανακοίνωσε ο ΕΛΓΑ. Επίσης θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη αν είναι ξερικό ή ποτιστικό το χωράφι. Στο ποτιστικό θα έχει μεγαλύτερη απώλεια εισοδήματος σε σχεση με το ξηρικό αλλά θα επανέλθει νωρίτερα από αυτό. Ακόμη θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός για το αν είναι βιολογικό ή συμβατικό το χωράφι, δεδομένου ότι οι βιοκαλλιεργητές απολαμβάνουν μια κατά 40% κατ’ ελάχιστον αυξημένη τιμή παραγωγού για τα προϊόντα τους.

Ακόμη θα πρέπει να υπάρχει μια πρόβλεψη για μια χρηματική αποζημίωση αποκατάστασης. Δηλαδή ένα ποσό ανά δέντρο, το οποίο όμως να δίνεται είτε φυτευτεί καινούργιο είτε γίνει αυστηρό κλάδεμα στα τα ήδη υπάρχοντα καμμένα (που δεν έχουν πάθει ολοκληρωτική ζημιά).

Επίσης θα πρέπει να προβλεφθεί μην χάσουν οι παραγωγή την επιδότηση. Όσοι παίρνουν επιδοτήσεις είτε ενιαίας ενίσχυσης, είτε πρασινίσματος, είτε βιολογικής γεωργίας να μην τις χάσουν.

Τέλος θα θέλαμε να γίνει και κάποια παρέμβαση για τους μελισσοκόμους, τα χαμένα μελίσσια αλλά και τους βοσκότοπους. Να χορηγηθεί άμεσα ζαχαροζύμαρα (3 κιλά/κυψέλη) και γυροζύμαρα (1,5 κιλό/κυψέλη).

Επιδότηση ακόμη για την αγορά σμήνους (100 ευρώ/κυψέλη), της αγοράς κυψέλης και στήριξη για απώλεια εισοδήματος των πληγέντων μελισσοκόμων. Ο Σύλλογος έχει ήδη μοιράσει 7,5 τόνους ζωοτροφών σε πληγέντες κτηνοτρόφους της περιοχής και την επόμενη εβδομάδα θα μοιράσει ακόμη 3 τόνους για να μπορέσουν να ταΐζουν τα ζώα τους».

ΝΕΑ ΑΓΡΟΤΗ 5/9/2021 : Οι δυο τελευταίες πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ – Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ – Ποσά και δικαιούχοι.

Από τις 20/08/2021 έως τις 30/08/2021 ο πραγματοποίησε τις παρακάτω πληρωμές ύψους 6.919.369,09 €.

Για να δείτε ποσά και δικαιούχους πατήστε εδώ.

Ακόμα, ο (opekepe.gr) έκανε επιπλέον πληρωμές 3 εκατ. ευρώ προς τους αγρότες.

Συγκεκριμένα, στις 13/08– 19/08 πληρώθηκαν 98 αγρότες για διάφορα προγράμματα

Δείτε το πλήρες ενημερωτικό έγγραφο του  ΕΔΩ

Αυτές είναι οι συντάξεις του μέλλοντος για ΕΦΚΑ, Απόστρατους, Δημόσιο – ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Αίτηση για επίδομα παιδιού Α21 ΟΠΕΚΑ, ΚΕΑ – ΕΦΚΑ ειδοποιητήρια και εισφορές

Τι αναδρομικά φέρνει ο Σεπτέμβρης και Οκτώβρης για συντάξεις ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ – ΟΑΕΔ πρόγραμμαΔείτε επίσης.