Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου, 2026
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
Αρχική HOT NEWS

ΟΣΔΕ 2026: Προθεσμία 10 Νοεμβρίου και όριο 10 στρεμμάτων – Η πίεση στα ΚΥΔ και οι παγίδες των ακινήτων

Γιώργος Θεοχάρης από Γιώργος Θεοχάρης
04/11/2026 13:02
σε HOT NEWS, ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ, ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
A A
50
SHARES
107
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Google Πρόσθεσε το tilegrafimanews.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ: Οι σημερινές αντιδράσεις από την Κρήτη συναντούν τις απλουστεύσεις για ΑΤΑΚ και ΚΑΕΚ

Ρεπορτάζ : Γιώργος Θεοχάρης – tilegrafimanews.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

News: Την ανεπάρκεια του χρόνου για την ολοκλήρωση των δηλώσεων προβάλλει η Επιτροπή Εκπροσώπησης των ΚΥΔ Κρήτης, σε παρέμβαση που δημοσιεύτηκε χθες 3 Νοεμβρίου.

Η πίεση αφορά τόσο αιτήσεις που βρίσκονται υπό επεξεργασία όσο και παραγωγούς που δεν έχουν ακόμη εξασφαλίσει εξυπηρέτηση. Την ίδια στιγμή, οι πρόσφατες απλουστεύσεις για τα στοιχεία των ακινήτων επιχειρούν να περιορίσουν μέρος των εμποδίων.

Σύμφωνα με τη δημοσιευμένη θέση της Επιτροπής, οι διαδοχικές σύντομες παρατάσεις δυσκολεύουν τον προγραμματισμό και την αποδοχή νέων εξουσιοδοτήσεων. Οι εκπρόσωποι αναγνωρίζουν ότι οι απλουστεύσεις κινούνται προς θετική κατεύθυνση, αλλά υποστηρίζουν ότι εισήχθησαν καθυστερημένα. Πρόκειται για εκτίμηση του κλαδικού φορέα και όχι για επίσημο απολογισμό ολοκλήρωσης των αιτήσεων.

Τι προβλέπει η επίσημη απόφαση

Η ανακοίνωση της 30ής Οκτωβρίου, αναρτημένη στο ΥΠΑΑΤ⁠, ορίζει καταληκτική ημερομηνία την 10η Νοεμβρίου. Για ακίνητα έως 10 στρέμματα, σε περιοχές λειτουργίας Κτηματολογίου, δίνεται υπό προϋποθέσεις δυνατότητα χρήσης ΑΤΑΚ αντί ΚΑΕΚ. Το όριο αφορά ολόκληρο το ακίνητο, ανεξάρτητα από το ποσοστό συνιδιοκτησίας. Όταν συνδυάζονται τμήματα με διαφορετικό τρόπο τεκμηρίωσης, προβλέπεται χωριστή ψηφιοποίηση. Η ανακοίνωση περιγράφει επίσης συγκεκριμένη αυτοματοποιημένη διόρθωση αποκλίσεων έκτασης για ιδιόκτητα και ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα, με τους όρους που θέτει.

Αυτές οι λεπτομέρειες δείχνουν γιατί μια γενική φράση όπως «καταργήθηκε ο ΚΑΕΚ» θα ήταν παραπλανητική. Η διευκόλυνση αφορά ορισμένες περιπτώσεις και δεν μετατρέπει κάθε ακίνητο σε απλή δήλωση ενός αριθμού. Η επιλεξιμότητα της συγκεκριμένης επιλογής χρειάζεται έλεγχο στον φάκελο.

ΑΓΡΟΤΕΣ – ΟΠΕΚΕΠΕ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΣΔΕ 2026 – Πληρωμές έως 31 Οκτωβρίου και νέα εμπόδια για χιλιάδες δικαιούχους

Η συνιδιοκτησία απαιτεί σωστή ανάγνωση

Ένα υποθετικό παράδειγμα βοηθά να αποσαφηνιστεί η διαφορά ανάμεσα στο ακίνητο και στο μερίδιο. Αν κάποιος κατέχει το μισό ενός ακινήτου 16 στρεμμάτων, το μερίδιό του αντιστοιχεί αριθμητικά σε 8 στρέμματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι το συνολικό ακίνητο μετατρέπεται σε ακίνητο οκτώ στρεμμάτων για κάθε διοικητικό έλεγχο.

Ο παραγωγός χρειάζεται, επομένως, να εξετάζει ποια έκταση χρησιμοποιεί κάθε κανόνας: τη συνολική, την καλλιεργούμενη ή εκείνη που αντιστοιχεί στο δικαίωμά του. Η διάκριση δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη προθεσμία. Βοηθά γενικότερα στην αποφυγή ασυμφωνιών μεταξύ τίτλων, μισθώσεων και δηλώσεων.

Αντίστοιχα, δύο γειτονικά τμήματα που καλλιεργούνται μαζί μπορεί να προέρχονται από διαφορετικά ακίνητα. Η ενιαία αγρονομική χρήση δεν αρκεί από μόνη της για να εξαφανίσει τις διαφορετικές διοικητικές τους ταυτότητες. Ο χειρισμός πρέπει να γίνεται με τα κατάλληλα στοιχεία και την καθοδήγηση του υπευθύνου υποβολής.

Η προθεσμία δημιουργεί και ζήτημα εξυπηρέτησης

Ο χρόνος μέχρι την καταληκτική ημερομηνία δεν είναι μόνο προσωπικός χρόνος του παραγωγού. Είναι και διαθέσιμος χρόνος των γραφείων που τον εξυπηρετούν. Όσο συγκεντρώνονται περισσότεροι φάκελοι στο τέλος, τόσο δυσκολότερη γίνεται η αναζήτηση ελλείψεων και η διόρθωσή τους.

Για αυτό είναι χρήσιμο ο αγρότης να ζητά συγκεκριμένο ραντεβού και σαφή κατάλογο εκκρεμοτήτων. Η γενική διαβεβαίωση «θα το δούμε» μπορεί να μην προσφέρει την πληροφορία που χρειάζεται για να κινηθεί. Ένας κατάλογος δύο ή τριών εγγράφων επιτρέπει άμεση δράση.

Στις μισθωμένες εκτάσεις, η έγκαιρη επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη αποκτά ιδιαίτερη αξία. Αν χρειάζεται διευκρίνιση, η αναζήτησή της την τελευταία ημέρα μπορεί να αποδειχθεί δυσκολότερη από την ίδια την καταχώριση της αίτησης.

Πρακτικός έλεγχος πριν από την ολοκλήρωση

Μια οργανωμένη προετοιμασία μπορεί να περιλαμβάνει ξεχωριστό κατάλογο για ιδιόκτητα και μισθωμένα ακίνητα, με τα διαθέσιμα αναγνωριστικά και τα αντίστοιχα έγγραφα. Πρόκειται για πρακτική διευκόλυνση της συνεργασίας με τον χειριστή, όχι για νέο δικαιολογητικό που επιβάλλεται σε όλους.

Χρήσιμο είναι να καταγράφονται και οι περιπτώσεις που παραμένουν ασαφείς. Ένα ερωτηματικό δίπλα σε μια έκταση βοηθά περισσότερο από μια αυθαίρετη συμπλήρωση. Έτσι ο υπεύθυνος γνωρίζει πού χρειάζεται επιβεβαίωση πριν από την τελική ενέργεια.

Μετά την ολοκλήρωση, ο παραγωγός πρέπει να διατηρεί το τελικό αντίγραφο που του παραδίδεται και να ελέγχει ότι αφορά τη σωστή χρονιά και τη σωστή εκμετάλλευση. Η ύπαρξη πολλών προσχεδίων μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση, ιδιαίτερα όταν έχουν προηγηθεί αλλεπάλληλες αλλαγές.

Το αίτημα παράτασης δεν ισοδυναμεί με νέα παράταση

Η δημοσιοποίηση αιτημάτων των ΚΥΔ δεν σημαίνει ότι έχει ήδη μεταβληθεί η επίσημη προθεσμία. Για τον παραγωγό, ο προγραμματισμός πρέπει να στηρίζεται στην τελευταία επιβεβαιωμένη απόφαση και όχι στην προσδοκία ότι θα ακολουθήσει άλλη.

Παράλληλα, οι δυσκολίες εξυπηρέτησης έχουν σημασία για τη δημόσια συζήτηση: μια διαδικασία μπορεί να είναι τυπικά διαθέσιμη, αλλά στην πράξη να απαιτεί χρόνο, έγγραφα και επαγγελματική υποστήριξη. Η αξιολόγηση της λειτουργίας της χρειάζεται να λαμβάνει υπόψη και αυτή τη διαφορά.

Το επόμενο διάστημα θα δείξει αν οι απλουστεύσεις επιτρέπουν ουσιαστική επιτάχυνση. Μέχρι τότε, η πιο χρήσιμη στάση για τον αγρότη είναι η άμεση κινητοποίηση, η συγκέντρωση των σωστών στοιχείων και η αποφυγή υποβολών που βασίζονται σε εικασίες.

ΟΣΔΕ 2026 – ΑΓΡΟΤΕΣ: Προθεσμία 30 Οκτωβρίου, διορθώσεις έως 10 Νοεμβρίου και προκαταβολή βασικής ενίσχυσης – Τα 7 λάθη που κοστίζουν


Google News
Πάτα εδώ και ακολούθησε το TILEGRAFIMANEWS.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Ετικέτες: ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑΚΥΔ

ΣχετικάΆρθρα

HOT NEWS

Αγροτικό πετρέλαιο: 33,9 εκατ. ευρώ και κουπόνια 5 ωρών – Τι αλλάζει για τους παραγωγούς

04/11/2026 | 11:02
HOT NEWS

Αγροτικές πληρωμές: Στο επίκεντρο εκκρεμότητες 2024 και Νέοι Αγρότες — 4 φάκελοι πριν από την εξόφληση

02/11/2026 | 13:02
HOT NEWS

Αγρότες και κτηνοτρόφοι: Από 1η Νοεμβρίου αλλάζει το πετρέλαιο – 8 παραδείγματα για κόστος και αποζημιώσεις

01/11/2026 | 15:02
ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Αγροτική πολιτική χωρίς κονδύλια: Το ρίσκο της νέας ΚΑΠ και το χτύπημα στο ελληνικό εισόδημα

30/10/2026 | 15:02
Load More

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Σαμαράς: Όσο και να προσπαθεί ο Μητσοτάκης να ταΐσει τον κόσμο με «πίτσες», ο ελληνικός λαός γνωρίζει

    73 shares
    Share 29 Tweet 18
  • ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ – ΕΥΛΟΓΙΑ: 11 νέες εστίες σε 15 ημέρες, μονάδες χωρίς εισόδημα – Τι γίνεται με τις αποζημιώσεις και τις ζωοτροφές

    63 shares
    Share 25 Tweet 16
  • Το στοίχημα Μητσοτάκη

    62 shares
    Share 25 Tweet 16
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΗΡΕΙΑΣ – ΕΑΣ: ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΕΩΣ 9.614 ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ – Νέα διαδικασία από Νοέμβριο και 9 παραδείγματα

    61 shares
    Share 24 Tweet 15
  • Μητσοτάκης: Μείωση ΦΠΑ στο 13% για τα προϊόντα περιόδου – Επίθεση στον Τσίπρα – Τι είπε για τις ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ

    59 shares
    Share 24 Tweet 15
  • Μητσοτάκης: Να απαντήσει ο Τσίπρας γιατί κράτησε τη Βουλή ανοιχτή το 2019, ποια γραμμάτια εξαργύρωσε με αυτή την επιλογή

    59 shares
    Share 24 Tweet 15
  • ΑΣΕΠ – ΔΥΠΑ: 3.262 ΜΟΝΙΜΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ 41 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ – Ποιοι κάνουν αιτήσεις, ποιοι παίρνουν επιδόματα και οι κρίσιμες ημερομηνίες

    58 shares
    Share 23 Tweet 15
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τσίπρας καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου – Cookies – Newsletter
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch