ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΑΓΩΤΟ: Στο Άγιο Όρος, η μαγειρική τέχνη έχει βαθιές ρίζες, συνδυάζοντας την απλότητα με την αγνότητα των υλικών. Μια από τις πιο δροσιστικές και υγιεινές λιχουδιές που προσφέρει η Αγιορείτικη κουζίνα είναι το παγωτό χωρίς ζάχαρη σας παρουσιάζει το tilegrafimanews.gr
Ακολουθεί μια συνταγή για ένα εύκολο και νόστιμο παγωτό, ιδανικό για ζεστές μέρες:
Υλικά:
- 500ml γάλα αμυγδάλου (ή γάλα σόγιας ή καρύδας)
- 4 κρόκοι αυγών
- 2 κουταλιές σούπας μέλι ή σιρόπι στέβια
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)
- Φρούτα δάσους ή ξηρούς καρπούς για γαρνιτούρα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Ζεσταίνουμε το γάλα: Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία ατμού (χωρίς να βράσει).
- Αναμειγνύουμε τα υλικά: Σε ένα μπολ, χτυπάμε τους κρόκους αυγών με το μέλι ή το σιρόπι στέβια και το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σιγά σιγά, προσθέτουμε το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Ψήνουμε: Επιστρέφουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς,μέχρι να πήξει η κρέμα και να αφήσει ίχνη στο πάτο της κατσαρόλας (περίπου 10-15 λεπτά).
- Ψύχουμε: Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει εντελώς στο ψυγείο, για τουλάχιστον 2 ώρες.
- Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος (προαιρετικά): Μόλις η κρέμα έχει κρυώσει, προαιρετικά, προσθέτουμε την χτυπημένη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε απαλά.
- Παγώνουμε: Ρίχνουμε το μείγμα σε παγοποιητή και το βάζουμε στην κατάψυξη για 4-6 ώρες, ανακατεύοντας κάθε ώρα περίπου για να αποφύγουμε την δημιουργία κρυστάλλων πάγου.
- Σερβίρουμε: Αφού παγώσει, σκουπίζουμε το παγωτό με μια σπάτουλα παγωτού και το σερβίρουμε αμέσως με φρούτα δάσους ή ξηρούς καρπούς για γαρνιτούρα.
Συμβουλές:
- Για πιο έντονη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα ή ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού.
- Αντί για σιρόπι στέβια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 1-2 κουταλιές της σούπας έτοιμο σιρόπι αγαύης.
- Για πιο κρεμώδες παγωτό, μπορείτε να προσθέσετε 1/4 φλιτζάνι κρέμα καρύδας πριν από την κατάψυξη.
- Αφήστε το παγωτό να μαλακώσει για 5-10 λεπτά πριν από το σερβίρισμα.
Διατροφική Αξία:
Αυτό το παγωτό χωρίς ζάχαρη αποτελεί μια υγιεινή και δροσιστική επιλογή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.