Τετάρτη, 27 Αυγούστου, 2025
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική HOT NEWS

Περιορισμός φοροδιαφυγής και αυξήσεις μισθών οι δυο κύριες πηγές αύξησης των εσόδων του προϋπολογισμού το 2024

TechTeam από TechTeam
04/05/2024 14:03
σε HOT NEWS, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
A A
56
SHARES
120
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ισχυρή στήριξη στον κρατικό προϋπολογισμό αναμένεται να δώσουν τα αυξημένα φορολογικά έσοδα τα οποία θα προέλθουν χωρίς την επιβολή επιπλέον φόρων αλλά θα στηριχθούν σε δύο συγκεκριμένες παραμέτρους. Η πρώτη έχει να κάνει με τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, για την οποία σημαντικό εργαλείο εκτιμάται ότι μπορεί να αποδειχθεί η διασύνδεση POS και ταμειακών μηχανών, όπως επίσης και τα μεγαλύτερα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος, που θα φέρουν οι αυξήσεις στο εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων, η αύξηση του κατώτατου μισθού όπως επίσης και το νέο σύστημα υπολογισμού του εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Επίσης, ένα επιπρόσθετο στοιχείο είναι η συνεισφορά στην αύξηση των δημοσίων εσόδων, από την επιπλέον ανάπτυξη της οικονομίας, η οποία μολονότι θα είναι οριακά χαμηλότερη εξαιτίας του πληθωρισμού, εντούτοις θα τρέξει με ρυθμούς υψηλότερους από αυτούς της Ευρωζώνης.

Η τάση αυτή επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που έδωσε πριν λίγες ημέρες στην δημοσιότητα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο 3μηνο του έτους, καθώς φαίνεται ξεκάθαρα ότι η μοναδική πηγή που υπέρ-αποδίδει είναι αυτή του φόρου εισοδήματος, με την μερίδα του λέοντος να προέρχεται από τις επιχειρήσεις.

Σημαντικό είναι επίσης και το γεγονός ότι τα έσοδα από τον ΦΠΑ παραμένουν σε θετικό έδαφος, παρά το ότι πέρυσι είχαν δημιουργήσει υψηλή βάση, κάτι που αποδίδεται αφενός στην ανάπτυξης της οικονομίας και αφετέρου στην εκτεταμένη χρήση πλαστικού χρήματος.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η Alpha Bank στο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων, «το 2024 αναμένεται να συνεχίσει την τάση ανόδου των κρατικών εσόδων στην Ελλάδα, με εκτιμώμενο ποσό ύψους 63 δισ. ευρώ. Κύριος παράγοντας αυτής της αύξησης αναμένεται να είναι οι φόροι επί αγαθών και υπηρεσιών, καθώς και οι φόροι εισοδήματος».

Ιδιαίτερα αναφορά γίνεται από την Alpha Bank στην ενίσχυση του εισοδημάτων, μέσα από την οποία έμμεσο όφελος θα είναι για τον προϋπολογισμό ο επιπλέον φόρος εισοδήματος.

Συγκεκριμένα τονίζεται ότι «στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2024, προβλέπονται παρεμβάσεις με στόχο την ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών. Αυτές περιλαμβάνουν νέα αυξημένη ανώτατη καθαρή αμοιβή, αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και την άρση του παγώματος των μισθών για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον, προβλέπεται αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά και αυξήσεις στις συντάξεις».

Ιδιαίτερο βάρος αποδίδεται στον περιορισμό της φοροδιαφυγής μέσα από τις παρεμβάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τη βελτίωση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας των ελέγχων. Όπως μάλιστα σημειώνεται από το Οικονομικό Δελτίο «αυτό συμπεριλαμβάνει τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των τερματικών σημείων πώλησης με τις φορολογικές αρχές και τον περιορισμό της χρήσης μετρητών σε συναλλαγές ακινήτων. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι η παραοικονομία στην Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά, κάτι που ενισχύει την οικονομική σταθερότητα και τη δημοσιονομική αξιοπιστία της χώρας».

Οι θετικές εξελίξεις αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023, που διαμορφώθηκε στο 1,9% του ΑΕΠ υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις του Προϋπολογισμού που έκαναν λόγο για πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική. Σύμφωνα με τους αναλυτές αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, η οποία προήλθε από την ανοδική τάση σε θέματα ιδιωτικής κατανάλωσης, απασχόλησης, εισοδημάτων και επιπέδου τιμών. Επίσης, η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών συνέβαλε στην αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Αναλυτικά, η αύξηση των κρατικών εσόδων το 2023 οφείλεται κυρίως, στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, που έφτασαν τα 61,6 δισ. ευρώ, και ιδιαίτερα στους άμεσους φόρους εισοδήματος.

Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία του 2024

Η τάση αύξησης των φορολογικών εσόδων από όλες τις επιμέρους κατηγορίες, αλλά κυρίως από τον φόρο εισοδήματος, επιβεβαιώνεται πλήρως για τα επίσημα στοιχεία του 3μηνου.

* Τα έσοδα από την κατηγορία «Φόροι» ανήλθαν σε 14,844 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 598 εκατ. ευρώ ή 4,2% σε σχέση με τον στόχο που έχει οριστεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού για το 2024. Συγκεκριμένα, για τους κυριότερους φόρους αυτής της κατηγορίας παρατηρούμε τα εξής:

1. Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 5,876 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 16 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.

2. Τα έσοδα των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ) ανήλθαν σε 1,532 δις. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 5 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.

3. Τα έσοδα από τους φόρους ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 260 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 19 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.

4. Τα έσοδα από τους φόρους εισοδήματος ανήλθαν σε 5,105 δις. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 563 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τον στόχο. Από αυτό το ποσό, ο Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων αυξήθηκε κατά 66 εκατ. ευρώ και ο Φόρος Εισοδήματος Νομικών Προσώπων αυξήθηκε κατά 451 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.

Ετικέτες: οικονομίαΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 7,9 δισ. ευρώ στο 7μηνο – Στα 40,43 δισ. ευρώ τα φοροέσοδα

26/08/2025 | 11:31
Featured

Ερχονται φορολογικές ελαφρύνσεις  – Στήριξη σε πάνω από 3,5 εκατ. πολίτες

25/08/2025 | 21:11
Featured

Γερμανία: Ο Μερτς παραδέχεται τα προβλήματα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

24/08/2025 | 12:00
Featured

«Ύμνοι» Handelsblatt για την Ελλάδα: Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ ζηλεύουν τις επιτυχίες της

23/08/2025 | 17:00
Load More
Επόμενο Άρθρο

Άγιο Φως 2024


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ! Οπλοστάσιο σε κάδο στην Καισαριανή: Χειροβομβίδα, βλήματα όλμου και θρησκευτικές εικόνες – Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ.

    183 shares
    Share 73 Tweet 46
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ- ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΩΤΕΡΑ: Ποιοι πρέπει να κάνουν αίτηση σύνταξης στα 60 και ποιοι όχι – Όλες οι τελευταίες εξελίξεις για τους συνταξιούχους

    180 shares
    Share 72 Tweet 45
  • Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί τη Ρωσία με κυρώσεις: «Θα είναι οικονομικός πόλεμος και όχι παγκόσμιος»

    177 shares
    Share 71 Tweet 44
  • Μονή Σινά: Μοναχοί επιχειρούν να εισέλθουν βίαια στο μοναστήρι – Στο στόχαστρο ο Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός

    173 shares
    Share 69 Tweet 43
  • ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΝΕΑ: Αναδρομικά  2025: Ποιοι θα δουν ποσά έως 8.500€ και τι ισχύει για όλους τους αποστράτους και ταμεία

    145 shares
    Share 58 Tweet 36
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Πληρωμές και αποζημιώσεις ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ: Τι θα εισπράξουν αγρότες και κτηνοτρόφοι το επόμενο διάστημα

    108 shares
    Share 43 Tweet 27
  • ΔΕΛΤΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ: Βασική, επικουρική, αναδρομικά έως 3.751€: 10 παραδείγματα με προσωπική διαφορά και ΕΑΣ για τις συντάξεις 

    196 shares
    Share 78 Tweet 49
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • About Us
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι και προϋποθέσεις για την ανάρτηση σχολίων
  • Όροι χρήσης
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch