ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-Τρέχουν οι εξελίξεις με τα Σκόπια και την καταπάτηση της συμφωνίας των Πρεσπών . Ο αντίκτυπος άρχισε ήδη να διαφαίνεται ..! Στο σχέδιο και η Εκκλησία της χώρας.
Αντιμέτωπη με την πραγματικότητα στην οποία θα οδηγήσει η προσπάθεια υπονόμευσης της βασικής διάταξης της Συμφωνίας των Πρεσπών για την καθιέρωση της επίσημης συνταγματικής ονομασίας «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» βρίσκεται η ηγεσία της γειτονικής χώρας που προέκυψε από τη νίκη του VMRO-DPMNE στις πρόσφατες εκλογές, καθώς οι πονηριές παράκαμψης αυτής της υποχρέωσης οδηγούν στο μπλοκάρισμα της ευρωπαϊκής της πορείας.
Μια πορεία που είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα ώστε να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει και να πλησιάσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που είναι κρίσιμοι και για την επιβίωσή της.
Τα παιχνίδια της νέας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας για το όνομα άρχισαν ήδη να τροφοδοτούν τους εθνικιστικούς κύκλους, με πρώτη την Εκκλησία, βασικό φορέα του αλυτρωτισμού, που τώρα υπαναχωρεί από τη συνεννόηση που υπήρχε για αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της αφού αλλάξει το όνομα «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία».
Οι προειδοποιήσεις της Αθήνας σε ανώτατο επίπεδο, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει ότι αν δεν υπάρξει πλήρης και πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών θα κλείσει ο ευρωπαϊκός δρόμος της χώρας, δεν είναι απλώς μια πολιτική δήλωση, αλλά στηρίζεται πλήρως στα ευρωπαϊκά κείμενα που αφορούν τη Βόρεια Μακεδονία.
Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία αποφασίστηκε στις 25 Μαρτίου 2020 από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, απόφαση που εγκρίθηκε και από τη Σύνοδο Κορυφής και αναφέρει ρητά: «Το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι είναι σημαντικό να επιτευχθούν απτά αποτελέσματα και να εφαρμοστούν καλή τη πίστη διμερείς συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων της Συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα και της Συνθήκης για Σχέσεις Καλής Γειτονίας με τη Βουλγαρία στο πλαίσιο της διαδικασίας διεύρυνσης». Τον Ιούλιο του 2022 συνεκλήθη η Διακυβερνητική Διάσκεψη και από τότε έχει αρχίσει η διαδικασία του screening για όλα τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Τελευταία Νέα για τη Βόρεια Μακεδονία και την Ελλάδα (έως 27 Μαΐου 2024)
Εντάσεις για το όνομα:
- Η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει το συνταγματικό όνομα “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” σε ομιλία της, προκαλώντας την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης.
- Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η στάση της Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα “δείχνει πόσο καλά έκαναν” οι Έλληνες πολιτικοί που δεν ψήφισαν την Συμφωνία των Πρεσπών το 2018.
- Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας κατηγόρησε την Ελλάδα για “επιθετική ρητορική” κάτι που προκαλεί η ίδια με την αθέτηση της συμφωνίας.
Οικονομία:
- Η ακρίβεια πλήττει και τις δύο χώρες, με τους πολίτες να δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος ζωής.
- Στη Βόρεια Μακεδονία( Σκόπια), τα προϊόντα στα Σκόπια είναι έως 20% φθηνότερα σε σχέση με την Ελλάδα.
- Η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, όπως η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά.
Ενέργεια:
- Οι δύο χώρες συνεργάζονται για την ανάπτυξη κοινών έργων ενέργειας, όπως ο αγωγός φυσικού αερίου TAP.
- Η Ελλάδα επιδιώκει την ενεργειακή της αυτονομία, μειώνοντας την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.
- Η Βόρεια Μακεδονία αναζητά εναλλακτικές πηγές ενέργειας για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της.
Ευρωπαϊκή Ένωση:
- Η Βόρεια Μακεδονία ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ τον Μάρτιο του 2020, ενώ η Ελλάδα αποτελεί μέλος της ΕΕ από το 1981.
- Η πορεία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ παραμένει πλέον αβέβαιη εως πολύ δύσκολη!
- Η Ελλάδα στηρίζει την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Κάτι το οποίο καταπάτησε !