ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΝΕΑ: «Ένας πόλεμος με την Ελλάδα και την Τουρκία είναι πολύ πιθανός, όχι εξαιτίας της Αθήνας, αλλά επειδή ο Ερντογάν θέλει απεγνωσμένα να αποσπάσει την προσοχή από την εσωτερική αποτυχία και τη χρεοκοπία», υποστηρίζει στο άρθρο του o Michael Rubin, στο 19fortyfive, με τίτλο «Μπορεί η Ελλάδα και η Τουρκία να πάνε σε πόλεμο; Η απάντηση είναι ναι».
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Ο κατάλογος των χωρών που υποφέρουν από την τουρκική επιθετικότητα είναι μακρύς, όπως υποστηρίζει ο Rubin. Η Τουρκία κατέχει το ένα τρίτο της Κύπρου. Έχει χρησιμοποιήσει τα F-16 και τις Ειδικές Δυνάμεις κατά των Αρμενίων. Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία βομβαρδίζει το Ιράκ κάθε βράδυ και έχει δημιουργήσει 68 μικρές και μεγάλες βάσεις στο έδαφός του. Η Τουρκία καθαρίζει εθνοτικά ολόκληρες συνοικίες στη βόρεια Συρία. Οι «αρπαγές» των χωρικών υδάτων ξεπερνούν ακόμα και τις επεκτατικές διεκδικήσεις της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα και όχι μόνο.
Όπως παραδέχονται πολλοί αξιωματούχοι της Δύσης, αλλά και ο αρθρογράφος, οι συνεχόμενες απειλές και προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν κρούουν τον «κώδωνα του κινδύνου».
Η ένταση μεταξύ των δύο μελών του ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Τουρκία, δεν είναι κάτι καινούργιο και υπήρχε για δεκαετίες πριν τον Ερντογάν. Τρεις παράγοντες, ωστόσο, κάνουν τη σημερινή κρίση διαφορετική, υποστηρίζει ο Rubin
Η «εκδίκηση» του Ερντογάν
Αρχικά, o Eρντογάν είναι ανοιχτά ρεβανσιστής και θέλει να «εκδικηθεί» την Ελλάδα για την Συνθήκη της Λωζάννης, που θεωρεί ότι αδίκησε την Τουρκία, περιορίζοντας τα σύνορά της με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.
Η γειτονική χώρα σχυρίζεται ψευδώς ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις συμφωνίες αποστρατικοποίησης των νησιών και υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τους ανήκουν. Επιπλέον, τουρκικά μαχητικά παραβιάζουν τακτικά τον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών όπως το Καστελλόριζο.
Οι δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χειροτερεύουν τα πράγματα, καθώς δεν έχουν ξεκάθαρο μήνυμα υποστήριξης προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τον αρθρογράφο. «Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, θα πρέπει να καταστήσει σαφές, ότι η ηθική ισοδυναμία και τα ψέματα δεν αποτελούν βάση για ειρήνη και δικαιοσύνη».
Η Τουρκία στο χείλος της χρεοκοπίας
Δεύτερον, η οικονομία της Τουρκίας καταρρέει. Σήμερα, ο πληθωρισμός ξεπερνά το 80%, η τουρκική λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 80% της αξίας της τα τελευταία πέντε χρόνια και ο Ερντογάν και η οικογένειά του έχουν γίνει ανεξήγητα δισεκατομμυριούχοι. Καθώς ο Ερντογάν έχει ασκήσει δικτατορικό έλεγχο επί της Τουρκίας και έχει εκδιώξει οποιαδήποτε αποτελεσματική αντιπολίτευση, δεν μπορεί να αποφύγει την ευθύνη για τη δεινή κατάσταση της Τουρκίας. Αντίθετα, επιδιώκει μια κρίση για να αποσπάσει την προσοχή.
Οι εκλογές που πλησιάζουν περιπλέκουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Ακόμα και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που υποστηρίζουν τις καλές σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, βλέποντας πόσο επικίνδυνη και προβληματική είναι η συμπεριφορά του Ερντογάν, ελπίζουν ότι δεν θα συνεχίσει να είναι στην εξουσία.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Michael Rubin, υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα με αυτήν την «αισιόδοξη» σκέψη. Αν ο Ερντογάν καταλάβει ότι οδεύει προς μία ήττα στις εκλογές του 2023, θα δημιουργήσει επι τούτου μία κρίση και εκμεταλλευόμενος την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» θα παραμείνει επ’αορίστου στην εξουσία.
Για τον Ερντογάν, ένας πόλεμος με την Ελλάδα θα ήταν η τέλεια αφορμή.
Η προβληματική αντιμετώπιση των ΗΠΑ
Η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιμετώπισε με λάθους χειρισμούς την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Παρ’όλο που ο Μπάιντεν μετά την εκλογή του φάνηκε να υιοθετεί μια πιο «σκληρή στάση» απέναντι στην Τουρκία, η κυβέρνησή του πρόσφερε «απλόχερα» την υποστήριξή της για την προμήθεια και τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών αεροσκαφών F-16.
«Ίσως πίστευαν ότι αυτό θα καθησυχάσει τον Ερντογάν μετά την απώλεια του F-35 και θα ενθάρρυνε την Τουρκία να βοηθήσει την Ουκρανία. Ωστόσο, είχε το αντίθετο αποτέλεσμα: ο Ερντογάν ερμήνευσε την κίνηση του Μπάιντεν τόσο ως πράσινο φως για να εντείνει τις επιθέσεις στους γείτονές του, όπως την Ελλάδα, την Συρία και το Ιράκ, όσο και ως σήμα ότι θα μπορούσε να αγοράσει επιπλέον πυραύλους S-400 από τη Ρωσία χωρίς συνέπειες».
Όπως έχει γίνει φανερό από την αρχή του πολέμου, η Τουρκία παίζει «σε διπλό ταμπλό» με την Ουκρανία και τη Ρωσία, κάνοντας ότι μπορεί για να βοηθήσει τη Μόσχα να «ξεφύγει» από τις διπλωματικές και οικονομικές συνέπειες των πράξεών της.
«Είναι πολύ πιθανό να γίνει πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών», σχολιάζει ο Rubin, εγείροντας τα ερωτήματα για το τί μπορούν να κάνουν οι ΗΠΑ για να αποτρέψουν μια πιθανή σύρραξη, να υποστηρίξουν την Ελλάδα και να «περιορίσουν» τον επεκτατισμό και την προκλητικότητα της Τουρκίας.