ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΝΕΑ: Το αντιτορπιλικό Βέλος υπέστη ζημιές από τους ανέμους που το παρέσυραν. Το θρυλικό πλοίο λειτουργεί ως μουσείο και βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη…
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
«Πληγωμένο» άφησε πίσω του το ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος», η επέλαση της χθεσινής κακοκαιρίας, που έπληξε τη Θεσσαλονίκη με θυελλώδεις βορειοδυτικούς ανέμους. Το αγκυροβολημένο στη Νέα Παραλία πλοίο, που λειτουργεί ως μουσείο, παραδόθηκε στο έλεος των ανέμων, που κατάφεραν να σπάσουν τους κάβους των προστατευτικών μπαλονιών του, με αποτέλεσμα αυτό να βολοδέρνει πάνω στον ντόκο.
Όπως αναφέρθηκε από το γραφείο Επικοινωνίας και Ενημέρωσης του ΥΝΑΝΠ, το πλοίο συγκρατήθηκε από δύο ρυμουλκά που έπλευσαν στο σημείο, ενώ η εκτίμηση του μεγέθους των ζημιών που υπέστη αναμένεται να ολοκληρωθεί το μεσημέρι.
Ο ποιητής και πεζογράφος Μανώλης Ξεξάκης έκανε γνωστό το γεγονός με σχετική ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι “έσπασαν οι κάβοι των μπαλονιών, ο καπετάνιος έβγαλε τους ναύτες στην παραλία, ο ίδιος έμεινε απάνω, και το βαπόρι κοπανιόταν στο ντόκο ανηλεώς.
Έσπασε το ξύλινο κράσπεδο, έσπευσε ναυαγοσωστικό που το έδεσε καλύτερα σε ποντισμένη σημαδούρα, συν που το κρατούσε κάποιες ώρες για να μην το πλαγιάσει το γεμάτο 7άρι με ριπές 77 Km/h ”.
Το αντιτορπιλικό Βέλος ΙΙ ήταν πλοίο του πολεμικού Ναυτικού το οποίο το 1973 κατά την διάρκεια εκπαιδευτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ αποστάτησε και ζήτησε άσυλο στην Ιταλία και συγκεκριμένα στο Φιουμιτσίνο ως αποτέλεσμα του αποτυχημένου Κινήματος του Ναυτικού.
Κυβερνήτης του πλοίου ήταν ο Νικόλαος Παππάς ο οποίος μαζί με έξι αξιωματικούς και εικοσιπέντε υπαξιωματικούς ζήτησαν πολιτικό άσυλο και παρέμειναν εκεί ως πολιτικοί εξόριστοι. Η κίνηση αυτή επέφερε πλήγμα στην Χούντα των Συνταγματαρχών.
Όταν εισέβαλαν οι Τούρκοι στην Κύπρο το αντιτορπιλικό Βέλος έσπευσε να βοηθήσει στην άμυνα του νησιού. Σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα αγκυροβολημένο στην παραλία της Θεσσαλονίκης.