Καιρός
Με πολικές θερμοκρασίες να εμφανίζονται στην Ελλάδα αυτές τις μέρες, η ανάγκη να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία του σώματος μας σε φυσιολογικά επίπεδα παραμένει επιτακτική.
Προστατεύστε τα άκρα σας
Ίσως να έχετε αναρωτηθεί γιατί τα πόδια και τα χέρια σας κρυώνουν περισσότερο; Αυτό συμβαίνει για τρεις λόγους: Πρώτον γιατί τα άκρα βρίσκονται πιο μακριά από την καρδιά που τροφοδοτεί το σώμα με αίμα. Δεύτερον γιατί υπάρχει μικρή ποσότητα λίπους και έτσι δεν έχουν τα άκρα τη μέγιστη προστασία από το κρύο και τρίτον γιατί συνήθως τα άκρα δεν προστατεύονται επαρκώς από τα ρούχα με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένα στο κρύο.
Ανακαλύψτε τη διατροφή που μπορεί να σας ζεστάνει
Για την καλύτερη αντιμετώπιση του κρύου πρέπει να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες (ρύζι, μακαρόνια) με σκοπό να μπορέσει ο οργανισμός να έχει την απαιτούμενη ενέργεια που θα του επιτρέψει να διατηρήσει τη θερμοκρασία του.
[irp posts=”99107″ name=”Καιρός τώρα: Που θα χιονίσει-Τι καιρό θα κάνει σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, νησιά, Θράκη, Θεσσαλία”]
Ορισμένες άλλες τροφές ιδανικές για το κρύο είναι:
-Δαμάσκηνα, σταφίδες, αποξηραμένα σύκα: Δίνουν ενέργεια στον οργανισμό
-Τραχανάς, σούπες: Περιέχουν άμυλο και μπορούν να «εφοδιάσουν» τον οργανισμό με ενέργεια
-Κόκκινες φακές: Περιέχουν σίδηρο και πρωτεΐνες που είναι απαραίτητα στον οργανισμό τις κρύες μέρες.
– Πιπεριές, πιπέρι και γενικά καυτερά φαγητά
Τέλος δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο(ξηροί καρποί) ή σε βιταμίνη C (πορτοκάλια) καθώς δρουν προστατευτικά σε πιθανό κρυολόγημα.
Μην φοράτε μάλλινο σκούφο
Το 30% της απώλειας της σωματικής θερμότητας συμβαίνει από το κεφάλι, γι’ αυτό και μία από τις πάγιες συμβουλές των ειδικών για την προστασία από το κρύο είναι να φοράμε έναν σκούφο. Ωστόσο, ο δρ Άντριου Καμιλέρι, χειρουργός-ωτορινολαρυγγολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Νότιου Μάντσεστερ, συνιστά ο σκούφος αυτός να μην είναι μάλλινος.
«Ο ιδανικός σκούφος του χειμώνα πρέπει να αποτελείται από συνθετικό υλικό, όπως το φλις, και όχι από φυσικό, όπως το μαλλί», λέει. «Τα συνθετικά υλικά παρέχουν καλύτερη μόνωση του κεφαλιού από το κρύο, καθώς “παγιδεύουν” τον αέρα ανάμεσα στον σκούφο και στο κεφάλι, με αποτέλεσμα ο παγιδευμένος αέρας να δρα ως πρόσθετη μόνωση». Φροντίστε, επίσης, ο σκούφος σας να καλύπτει και τα αυτιά σας, τα οποία είναι λεπτά και με μεγάλη επιφάνεια, με αποτέλεσμα να διευκολύνουν την απώλεια θερμότητας.
Να αναπνέετε από το μύτη
Όταν βρίσκεστε σε υπαίθριους χώρους, φροντίστε να αναπνέετε από τη μύτη και όχι από το στόμα. Όπως εξηγεί ο δρ Καμιλέρι, η μύτη και τα ιγμόρια διηθούν και ζεσταίνουν τον αέρα που πηγαίνει προς τους πνεύμονες και έτσι νιώθουμε ζεστασιά. Όταν, όμως, αναπνέουμε από το στόμα, μηχανισμός θέρμανσης του αέρα δεν υπάρχει.
Μην βάζετε τα χέρια στις τσέπες
Αν και το ένστικτο μας ωθεί να βάζουμε τα χέρια στις τσέπες όταν περπατάμε σε υπαίθριους χώρους το χειμώνα, ο κ. Τιμ Χάτσφουλ, από τη Βρετανική Χειροπρακτική Εταιρεία (BCA) λέει πως αυτό δεν μας βοηθάει καθόλου να ζεσταθούμε.
«Όταν τα χέρια ταλαντεύονται ελεύθερα στα πλάγια του σώματος, οι μύες γυμνάζονται, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η ροή αίματος σε αυτά και να παράγεται σωματική θερμότητα», εξηγεί.
Φροντίστε λοιπόν να φοράτε γάντια, ούτως ώστε να μην χρειάζεται να έχετε τα χέρια στις τσέπες.
Αποφύγετε το αλκοόλ
Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, το αλκοόλ όχι μόνον δεν θερμαίνει τον οργανισμό, αλλά προκαλεί διαστολή των αγγείων, λέει η κυρία Σταματάκη. Έτσι, «λίγη ώρα έπειτα από την κατανάλωσή του αρχίζει η αποβολή θερμότητας από τον οργανισμό και έτσι κρυώνουμε περισσότερο», προσθέτει.