ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Καζάνι που βράζει είναι οι τοπικές κοινωνίες κυρίως στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου όπου ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων έχει ξεπεράσει τις 12.000.
Δήμοι και τοπικοί φορείς οι οποίοι στο παρελθόν αποτέλεσαν τους ισχυρότερους συμμάχους της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού όπως η δημοτική αρχή Χίου,μετά από πολύμηνες ολιγωρίες και έλλειψη προγραμματισμού από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής,ασκούν έντονη κριτική στην κυβέρνηση και ζητούν την παρέμβαση του Πρωθυπουργού. Την ίδια στιγμή ο αρμόδιος υπουργός Γ. Μουζάλας διευρενά την πιθανότητα μεταφοράς μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου στην Κρήτη και τρώει πορτα απο τους δήμαρχους της μεγαλονήσου.
Το Εργατικό Κέντρο Χίου με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό ζητά άμεση εξεύρεση λύσης για τη στέγαση των προσφύγων που βρίσκονται στη Χίο. Στην επιστολή αυτή το Εργατικό Κέντρο α αφέρει στον Πρωθυπουργό: «Αναμένουμε τις ενέργειές σας προκειμένου να δοθεί άμεση και οριστική λύση στο ζήτημα αυτό και να μετεγκατασταθούν οι πρόσφυγες σε δομές κατάλληλες που θα πληρούν όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές προκειμένου να αποφευχθούν οι περσινές δραματικές εικόνες καθώς επίσης και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έκδοσης όλων των απαραίτητων εγγράφων ώστε να μπορέσουν να ταξιδέψουν στις χώρες που επιθυμούν ή στις χώρες που πρέπει».
Στην Λέσβο οι τοπικοί φορείς σε συνεργασία με τον Δήμαρχο του νησιού Σ. Γαληνό σε έκτακτη σύσκεψη κατέγραψαντην ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης της Λέσβου, με τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Ο αρμόδιος υπουργός Γ. Μουζάλας επισκέφτηκε την Κρήτη και μιλώντας με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης ζήτησε να φιλοξενηθούν 2.000 μετανάστες στο νησί οι οποίοι θα θα μεταφερθούν από τα νησιά του Αιγαίου. Ζήτησε επίσης τις προτάσεις των δημάρχων για υποψήφιους χώρους δημιουργίας χώρων υποδοχής. Μετά απο λίγες ημέρες στα τέλη Αυγούστου σε συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης οι δήμαρχοι υπό την πίεση τουριστικών παραγόντων του νησιού αποφάσισαν να μην οροτε7νουν χώρους για την κατασκευή δομών υποδοχής εάν πρωτα ο υπουργός δεν ξεκαθαρίσει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για το προσφυγικό.
Σκληρό μπρα ντε φερ για τη βίζα
Την ίδια ώρα συνεχίζεται το μπρα ντε φερ ΕΕ-Τουρκίας για τη βίζα με την Αγκυρα να απειλεί ότι εάν δεν της δοθεί θα παγώσει την συμφωνία για το προσφυγικό. Οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 συναντήθηκαν χθες στην Μπρατισλάβα στέλνοντας εκ νέου μήνυμα στην Τουρκία.
«Το βασικό μήνυμα στο οποίο συμφωνούμε είναι, κατ΄αρχάς, είναι μία ισχυρή δέσμευση για διάλογο, τουλάχιστον να μιλάμε ο ένας για τον άλλον και ακόμη περισσότερο να μιλάμε ο ένας με τον άλλο, να ακούμε ο ένας τον άλλον και να κατανοούμε την ευρωπαϊκή και την τουρκική κοινή γνώμη », δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την άτυπη σύνοδο των 28 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Στο ίδιο πνεύμα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ως προς το γεγονός ότι οι δεσμεύσεις οι οποίες έχουν αναληφθεί κατά το παρελθόν πρέπει να γίνουν σεβαστές, «είτε πρόκειται για τους όρους κατάργησης της βίζας, των τελωνειακών περιορισμών, τη διαχείριση της προσφυγικής ροής, αλλά και στον οικονομικό τομέα», εξήγησε η Μογκερίνι.
«Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι λίγη κατανόηση», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μπρατισλάβα. «Η ΕΕ και η Τουρκία πρέπει να συνεχίσουν την προσήλωση προς μία θετική ατζέντα και να συνεχίσουν τη συνεργασία μας με επίκεντρο τις κοινές πολιτικές μας αξίες». Ενα από τα βασικά σημεία διαφωνίας είναι η αντιτρομοκρατική νομοθεσία της Τουρκίας, την τροποποίηση της οποίας ζητεί η Ευρωπαϊκή Ενωση πριν από την κατάργηση του καθεστώτος της βίζας για τους τούρκους πολίτες. «Χωρίς φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος της βίζας, η Τουρκία δεν θα λάβει μέρος σε νέους μηχανισμούς» για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης», απάντησε ο Ομέρ Τσελίκ. Οσο για τον αντιτρομοκρατικό νόμο, δεν θα αλλάξει όσο παραμένουν οι τρομοκρατικές απειλές, ξεκαθάρισε.