Προειδοποίηση προς τους πολίτες για απατεώνες που στέλνουν σε  προκειμένου να αποσπάσουν τα προσωπικά δεδομένα χρηστών απευθύνει η .

Σύμφωνα με την Δίωξη πρόκειται για δύο διαφορετικές περιπτώσεις με τον ίδιο στόχο.

Στην πρώτη επιτήδειοι στέλνουν μηνύματα με τα οποία προτρέπουν τους παραλήπτες να επιβεβαιώσουν τα προσωπικά στοιχεία πρόσβασης στις διαδικτυακές τραπεζικές υπηρεσίες e-banking.
Τα μηνύματα αυτά περιέχουν υπερσυνδέσμους (link) τους οποίους οι αστυνομικοί της ΔΗΕ καλούν τους πολίτες να μην χρησιμοποιούν.

Σε διαφορετική περίπτωση οι κωδικοί αλιεύονται από τους δράστες, οι οποίοι στη συνέχεια αποκτούν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων και προβαίνουν στη μεταφορά χρηματικών ποσών σε λογαριασμούς τρίτων.

φαίνεται ότι προέρχονται από το υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για ειδοποίηση επιστροφής φόρου.

Αυτό που θα πρέπει να προκαλέσει το συναγερμό στον παραλήπτη καθώς τα συγκεκριμένα SMS είναι εξαιρετικά αληθοφανή και φέρουν το λογότυπο της ΓΓΠΣ είναι αν στη συνέχεια του ζητηθεί να καταχωρίσει σε ειδική φόρμα ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό τηλεφώνου, αριθμό τραπεζικού λογαριασμού, ΑΦΜ, αριθμό πιστωτικής κάρτας κ.ά.

Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
– Τηλεφωνικά: 111 88

– Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: CYBERKID