Συνταγές για τέλεια από Μπαρμπαρίγου, , , και Λουκάκο
Είναι το παραδοσιακό πιάτο των γιορτών και γευστικό μας έθιμο.

Η δεν λείπει από το χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν και αν την φετινή χρόνια έχετε στα σχέδιά σας να μπείτε σε διαδικασία για να την ετοιμάσετε και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας, σας έχουμε συγκεντρώσει διαφορετικές εκδοχές της με την υπογραφή αγαπημένων σας Ελλήνων chefs!

Γέμιση γαλοπούλας 1) H γεμιστή γαλοπούλα του Ακη Πετρετζίκη

Για τη γαλοπούλα

1 γαλοπούλα
1 κρεμμύδι
1 πράσινο μήλο
θυμάρι
3 σκελίδες σκόρδο
αλάτι, πιπέρι
100 γρ. βούτυρο
Για τη μαρινάδα

4 λίτρα νερό
2 λεμόνια κομμένο στη μέση
4 φύλλα δάφνης
1 μάτσο μαϊντανό
2 κ. σούπας ξερό θυμάρι ή μισό μάτσο φρέσκο
5 κουταλιές της σούπας μέλι
200 γρ. αλάτι χοντρό ή το μισό ή λιγότερο ψιλό
8 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα τους σπασμένες
4 κουταλιές της σούπας κόκκοι πιπέρι μαύρο
Για τη γέμιση

1 χούφτα βερίκοκα ξερά
1 χούφτα κάστανα βρασμένα
1 χούφτα ξηρούς καρπούς
3 μεγάλα κρεμμύδια
150 γρ βούτυρο χωρισμένο
2 σκ. σκόρδο
θυμάρι
μερικά ξερά μυρωδικά
500 γρ ψωμί του τοστ σε τρίμμα
100 γρ νερό ή ζωμό λαχανικών
αλάτι πιπέρι
λίγο σέλερι, ένα μήλο πράσινο, ξηροί καρποί (προαιρετικά)
Για την κράνμπερι σως

1 κονσέρβα σάλτσα έτοιμη
λίγα καρύδια
Για τη σάλτσα ψωμιού
400 γρ. γάλα
3 γαρύφαλλα
1 φύλλο δάφνης
200 ml κρέμα γάλακτος
150 γρ. τριμμένο ψωμί τοστ
15 γρ. βούτυρο
μοσχοκάρυδο
Για τις πατάτες (αν θέλουμε)
πατατούλες μικρές
βούτυρο
αλάτι
πιπέρι
μυρωδικά
Εκτέλεση:

Για τη γαλοπούλα

Αφήνουμε να ξεπαγώσει η γαλοπούλα για 2-3 μέρες.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το αλάτι και τα υπόλοιπα υλικά της μαρινάδας. Τα φέρνουμε σε βρασμό, αφαιρούμε από τη φωτιά, κρυώνουμε το υγρό και βουτάμε μέσα τη γαλοπούλα για 1 μέρα στο ψυγείο.
Στραγγίζουμε, στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και αφήνουμε ξεσκέπαστη τη γαλοπούλα στο ψυγείο για ένα βράδυ για να γίνει πιο τραγανή η πέτσα της.
Βάζουμε το μήλο και το κρεμμύδι κομμένα στα 4 στην κοιλιά της. Αλατοπιπερώνουμε, αλείφουμε με βούτυρο και τυλίγουμε σε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Βάζουμε πάνω σε σχάρα, από κάτω ταψάκι με νερό και ψήνουμε στους 170 βαθμούς. Το τελευταίο μισάωρο αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να κάνει καλή κρούστα.
Για τη γέμιση

Σωτάρουμε το κρεμμύδι πολύ πολύ καλά μαζί με σκόρδο και αλατοπίπερο και θυμάρι στο μισό βούτυρο . Προσθέτουμε το ψωμί, και το υπόλοιπο βούτυρο και σοτάρουμε καλά το ψωμί για να πάρει καλό χρώμα. Αυτό μπορεί και να πάρει και μιά ώρα…
Ύστερα προσθέτουμε τα μυρωδικά και τα υπόλοιπα υλικά σε μικρά κομμάτια, αλλά δεν ανακατεύουμε πολύ για να μην γίνει σαν κόλα. Βάζουμε σε πιατέλα.
Για την κράνμπερι σως

Απλά ζεσταίνουμε τη σάλτσα και προσθέτουμε λίγα καρύδια.

Για τη σάλτσα ψωμιού

Βάζουμε το γάλα με το γαρύφαλλo και τη δάφνη να βράσει.
Αφαιρούμε από τη φωτιά,
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να πάρει το γάλα τα αρώματα των μυρωδικών για 15 λεπτά.
Σουρώνουμε και πετάμε τα μυρωδικά.
Ζεσταίνουμε ξανά το γάλα, προσθέτουμε την κρέμα και τα ψίχουλα και σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο.
Για τις πατάτες

Βράζουμε για 5 λεπτά.
Σοτάρουμε καλά στο βούτυρο και ψήνουμε στο φούρνο με αλατοπίπερο και μυρωδικά
Πηγή φωτογραφίας και συνταγής: http://akispetretzikis.com

Γέμιση γαλοπούλας 2) Η γεμιστή γαλοπούλα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Υλικά

1 (περίπου 4 κιλά) γαλοπούλα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Για το ζωμό
λαιμός και φτερούγες γαλοπούλας
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι κομμένο στα 4
1 κλωνάρι σέλερι
1 κλωνάρι μαϊντανός
1 φύλλο πράσο
1 καρότο
1 δαφνόφυλλο
Για τη σάλτσα ψητού

όλα τα υγρά του ψησίματος (που έμειναν στο ταψί)
3 κ.σ. αλεύρι
1 φλ. τσαγιού μαυροδάφνη
1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
1 λίτρο ζωμός
1 κλαδάκι δεντρολίβανο
Για τη γέμιση

1/4 φλ. ελαιόλαδο τα εντόσθια (συκώτι
καρδιά κ.λπ.)
300 γραμμ. χοιρινός κιμάς
μία φορά περασμένος
300 γραμμ. μοσχαρίσιος κιμάς
μία φορά περασμένος
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλ. τσαγιού κονιάκ
15 δαμάσκηνα κομμένα στα δύο
15 κάστανα βρασμένα
κομμένα στα δύο
2 μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε καρέ
1/2 φλ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
1/2 φλ. κουκουνάρι καβουρντισμένο
1/2 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
2 φλ. τσαγιού κυβάκια από μπαγιάτικο ψωμί
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις μεμβράνες από τα εντόσθια. Τα πλένουμε και τα ψιλοκόβουμε. Αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο τα καρεδάκια ψωμιού και τα ψήνουμε για 6΄-7΄ στους 200οC, να ροδίσουν. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τον κιμά και τα εντόσθια για 6΄-7΄. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4΄-5΄. Σβήνουμε με το κονιάκ. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, δαμάσκηνα, κάστανα, ψωμί, μήλα, καρύδι, κουκουνάρι, ξύσμα, και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Για το ζωμό: Στο ελαιόλαδο ροδίζουμε ελαφρά το λαιμό και τις φτερούγες. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε, να λαδωθούν. Προσθέτουμε 1 λίτρο νερό και αφού πάρει βράση ξαφρίζουμε και σιγοβράζουμε για 1 ώρα. Σουρώνουμε το ζωμό. Ξεκοκαλίζουμε όσο μπορούμε το λαιμό και ρίχνουμε το κρέας του στο ζωμό. Τον διατηρούμε ζεστό.

Για τη γαλοπούλα:Ζητάμε από τον κρεοπώλη να αφαιρέσει το λαιμό και τις άκρες από τις φτερούγες (για το ζωμό). Αφήνουμε το πουλερικό σε θερμοκρασία δωματίου (από το ψυγείο) για 45΄. Αφαιρούμε με το χέρι όσο περισσότερο λίπος μπορούμε από την κοιλιά (από το άνοιγμα). Τραβάμε το δέρμα του λαιμού και το στερεώνουμε, αφού το γυρίσουμε προς τα πάνω, με οδοντογλυφίδα ή το ράβουμε για να κλείσει από πάνω. Αλατοπιπερώνουμε την κοιλιά και γεμίζουμε με τη γέμιση με το χέρι ή κουτάλι. Ράβουμε ή δένουμε τη γαλοπούλα ώστε τα πόδια και οι φτερούγες να είναι κολλημένα στο σώμα. Αφενός για να κρατήσει ωραίο σχήμα με το ψήσιμο και αφετέρου για να συγκρατήσουμε τους χυμούς και την υγρασία στο εσωτερικό της. Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο (2 κ.σ.) στις παλάμες και αλείφουμε εξωτερικά. Αλατοπιπερώνουμε. Την τοποθετούμε σε ρηχό ταψί με το στήθος προς τα πάνω, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 220οC σε αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, και ψήνουμε για 40΄, να ροδίσει. (Όταν ψήνουμε σε δυνατό φούρνο το δέρμα και το κρέας ψήνονται σχηματίζοντας προστατευτικό στρώμα και έτσι οι χυμοί του κρέατος μεταφέρουν τη θερμότητα στο εσωτερικό ώστε να ολοκληρωθεί το ψήσιμο σωστά.) Μετά από 45΄ χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160οC. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 3 ώρες. Για να μη στεγνώσει το κρέας και μας αρπάξει το δέρμα, αλείφουμε τακτικά με πινέλο κατά τη διάρκεια του ψησίματος με τα υγρά του ταψιού, κάθε 20΄. Αν αρχίσει να αρπάζει το στήθος, σκεπάζουμε με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο. Για να σιγουρευτούμε ότι είναι έτοιμη, μπήγουμε σουβλί στο μπούτι. Αν το υγρό που τρέχει είναι ροζέ αχνό, σημαίνει ότι θέλει επιπλέον ψήσιμο. Αν βγαίνει διάφανο, είναι έτοιμη. Εάν χρησιμοποιήσουμε θερμόμετρο ψησίματος, το μπήγουμε στο μπούτι (μακριά από το κόκαλο, γιατί αυτό αναπτύσσει μεγαλύτερη θερμοκρασία από το ψαχνό) και αν δείξει 82οC τότε είναι έτοιμη. Τη βγάζουμε από το φούρνο, την καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο για 20΄, να ανακτήσει τους χυμούς της, που με το ψήσιμο βγαίνουν με τη μορφή φυσαλίδων στην επιφάνεια. Γέρνουμε το ταψί και αφαιρούμε όσο περισσότερο λίπος μπορούμε με κουτάλι. Τα υπολείμματα του ταψιού είναι πολύ νόστιμα σε γεύση. Βάζουμε το ταψί στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Αφήνουμε να ψηθεί το αλεύρι για 3΄-4΄, ανακατεύοντας με σύρμα. Προσθέτουμε το κρασί και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για να αποφύγουμε το σβόλιασμα της σάλτσας. Τέλος προσθέτουμε και το ζωμό -ζεστό πάντα- ανακατεύοντας με σύρμα. Βράζουμε τη σάλτσα, προσθέτουμε και τυχόν υγρά από την πιατέλα που φυλάμε τη γαλοπούλα για να ενισχύσουμε τη σάλτσα. Αρωματίζουμε με το δεντρολίβανο και αλατοπιπερώνουμε. Σιγοβράζουμε 8΄-10΄, μέχρι να πυκνώσει. Σουρώνουμε τη σάλτσα και τη διατηρούμε ζεστή. Σερβίρουμε τη γαλοπούλα ολόκληρη, με τη σάλτσα σε σαλτσιέρα. Συνοδεύουμε με 2-3 διαφορετικές γαρνιτούρες.

Προσοχή: Ποτέ δεν γεμίζουμε τη γαλοπούλα ή άλλο κρέας παρά μόνο όταν πρόκειται να μπει κατευθείαν στο φούρνο.

Πηγή φωτογραφίας και συνταγής: http://www.argiro.gr/

Γέμιση γαλοπούλας  3) Γαλοπούλα γεμιστή με κράνμπερι, λουκάνικο, μπαχαρικά και καρύδια από τον Γιάννη Λουκάκο

Για τη γαλοπούλα

1 γαλοπούλα ολόκληρη, περίπου 3,5 κιλά
60 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. κρεμμύδι, κομμένο σε μέτρια καρέ
230 γρ. καρότο, κομμένο σε μέτρια καρέ
180 γρ. πράσο, κομμένο σε μέτρια καρέ
300 γρ. κρασί λευκό
15 γρ. θυμάρι φρέσκο, κλωνάρια
300 γρ. ζωμό κοτόπουλο
15 γρ. κορν φλάουρ
αλάτι
πιπέρι μαύρο
Για τη γέμιση

40 γρ. ελαιόλαδο
200 γρ. λουκάνικο, ψιλοκομμένο
100 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
80 γρ. σέλερι, ψιλοκομμένο
5 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
90 γρ. κράνμπερι αποξηραμένα, ψιλοκομμένα
3 γρ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
5 γρ. μαραθόσπορο, τριμμένο
5 γρ. κόλιανδρος, τριμμένος
200 γρ. ψωμί τοστ, τριμμένο
15 γρ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
αλάτι
2 γρ. πιπέρι μαύρο
75 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
10 γρ. πορτοκάλι, ξύσμα
60 γρ. αβγό
Για τη σάλτσα

30 γρ. αλεύρι
30 γρ. βούτυρο
150 γρ. κρασί λευκό
ζωμός από το ταψί
450 γρ. ζωμός κοτόπουλο
50 γρ. κρέμα γάλακτος
5 γρ. αλάτι
Εκτέλεση

Για τη γαλοπούλα

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 90°C.
Σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας τη γαλοπούλα. Ανοίγουμε το λαιμό και γεμίζουμε με τη γέμιση. Αλείφουμε ολόκληρη τη γαλοπούλα με το βούτυρο, αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά μέσα και έξω και τοποθετούμε σε ταψί στο οποίο έχουμε ήδη βάλει το καρότο, το σέλερι, το πράσο, το κρεμμύδι, το κρασί και το θυμάρι.
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε μέχρι η εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος στο πιο χοντρό σημείο του στήθους φτάσει τους 60°C. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Σουρώνουμε το ζωμό από το ταψί και αφήνουμε στην άκρη για τη σάλτσα και πετάμε τα λαχανικά. Αλείφουμε καλά με ελαιόλαδο και βάζουμε ξανά σε προθερμασμένο φούρνο στους 250°C μέχρι να αποκτήσει ωραίο χρώμα εξωτερικά και η θερμοκρασία στο στήθος να φτάσει τους 70°C στην ένωση του μπουτιού με το σώμα.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε τη γαλοπούλα να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά προτού την κόψουμε για να σερβίρουμε.
Για τη γέμιση

Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε το λουκάνικο και σοτάρουμε πολύ καλά μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σέλερι και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Αλατίζουμε, προσθέτουμε το σκόρδο και μόλις μυρίσει αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά. Αλατίζουμε αν χρειάζεται.
Για τη σάλτσα

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και περιμένουμε μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τους ζωμούς. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα για να ομογενοποιηθεί το μείγμα, φέρνουμε σε βρασμό και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά, αφαιρώντας τον αφρό και το λίπος καθ’ όλη τη διάρκεια. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά ακόμα. Αλατίζουμε και σουρώνουμε σε λεπτή σήτα. Για τη γαλοπούλα
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 90°C.
Σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας τη γαλοπούλα. Ανοίγουμε το λαιμό και γεμίζουμε με τη γέμιση. Αλείφουμε ολόκληρη τη γαλοπούλα με το βούτυρο, αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά μέσα και έξω και τοποθετούμε σε ταψί στο οποίο έχουμε ήδη βάλει το καρότο, το σέλερι, το πράσο, το κρεμμύδι, το κρασί και το θυμάρι.
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε μέχρι η εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος στο πιο χοντρό σημείο του στήθους φτάσει τους 60°C. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Σουρώνουμε το ζωμό από το ταψί και αφήνουμε στην άκρη για τη σάλτσα και πετάμε τα λαχανικά. Αλείφουμε καλά με ελαιόλαδο και βάζουμε ξανά σε προθερμασμένο φούρνο στους 250°C μέχρι να αποκτήσει ωραίο χρώμα εξωτερικά και η θερμοκρασία στο στήθος να φτάσει τους 70°C στην ένωση του μπουτιού με το σώμα.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε τη γαλοπούλα να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά προτού την κόψουμε για να σερβίρουμε.


Για τη γέμιση

Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε το λουκάνικο και σοτάρουμε πολύ καλά μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σέλερι και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Αλατίζουμε, προσθέτουμε το σκόρδο και μόλις μυρίσει αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά. Αλατίζουμε αν χρειάζεται.
Για τη σάλτσα

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και περιμένουμε μέχρι να λιώσει.
Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τους ζωμούς.
Ανακατεύουμε καλά με σύρμα για να ομογενοποιηθεί το μείγμα, φέρνουμε σε βρασμό και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά, αφαιρώντας τον αφρό και το λίπος καθ’ όλη τη διάρκεια.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά ακόμα. Αλατίζουμε και σουρώνουμε σε λεπτή σήτα.
Πηγή φωτογραφίας και συνταγής: http://www.yiannislucacos.gr

4) Ψητή γαλοπούλα με γέμιση μπέικον από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο

Υλικά

Μία γαλοπούλα 5.5 κιλά
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Σάλτσα που θα συνοδεύει το σερβίρισμα της γαλοπούλας
Γέμιση με Μπέικον
50 γρ. Ψιλοκομμένο βούτυρο
1 ψιλοκομμένο πράσο
2 λιωμένες σκελίδες σκόρδο
4 ψιλοκομμένες φέτες μπέικον
½ φλιτζάνι δαμάσκηνα, ψιλοκομμένα
½ κούπα ψιλοκομμένα καρύδια
2 κ.σ. τεμαχισμένα φρέσκα φύλλα φασκόμηλου
2 φλιτζάνια φρέσκα φρυγανιά
Εκτέλεση

Η Γέμιση

Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε το πράσο και το σκόρδο και το ανακατεύουμε για 3 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το μπέικον και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 5 λεπτά ή μόλις δούμε ότι το πράσο έχει μαλακώσει.
Μεταφέρουμε το μείγμα μας σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, τα καρύδια, το φασκόμηλο και την τριμμένη φρυγανιά.
Προετοιμασία & Γέμιση της Γαλοπούλας

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C/160°C με αέρα.
Βγάζουμε το λαιμό της γαλοπούλας και τη βάζουμε τη γαλοπούλα σε κρύο νερό, ξεπλένοντάς τη πολύ καλά.
Παίρνουμε μία στεγνή πετσέτα ή χαρτί κουζίνας και «στεγνώνουμε» τις εξωτερικές της επιφάνειες και την κοιλότητά της.
Αρχίζουμε να γεμίζουμε την κοιλότητα του λαιμού της γαλοπούλας με τη γέμισή μας.
«Κλείνουμε» με οδοντογλυφίδες τη γαλοπούλα, διασφαλίζοντας ότι δεν θα φύγει η γέμιση
Ενώνουμε τα πόδια της με σπάγκο
Ψήσιμο Γαλοπούλας

Τοποθετούμε τη γαλοπούλα στη σχάρα ενός ταψιού, αφού πρώτα την έχουμε απαλείψει με λάδι.
Ρίχνουμε 1 ½ κούπα κρύο νερό στο ταψί
Απαλείφουμε με λάδι τη γαλοπούλα και την πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι
Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο, αφού πρώτα το έχουμε απαλείψει με λάδι
Ψήνουμε τη γαλοπούλα για 2 ώρες. Αφού περάσουν οι δύο ώρες, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο
Ξαναβάζουμε τη γαλοπούλα στο φούρνο και την αφήνουμε για 40 με 50 λεπτά ή μέχρι η γαλοπούλα «ροδίσει» και οι χυμοί της απελευθερώνονται, όταν την τρυπήσουμε με ένα μαχαίρι
Καλύπτουμε τη γαλοπούλα χαλαρά με αλουμινόχαρτο και την αφήνουμε έτσι για 10 λεπτά.
Αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες και τον σπάγκο και είναι έτοιμη για σερβίρισμα με τη σάλτσα που έχουμε επιλέξει να τη συνοδεύσει
Πηγή φωτογραφίας: Shutterstock – Πηγή συνταγής: http://www.dimitrisskarmoutsos.gr/

5) Γαλοπούλα γεμιστή από τον Ηλία Μαμαλάκη

Υλικά:

1 γαλοπούλα 3-4 κιλά
700 γραμ μοσχαρίσιο κιμά
2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
1 φλιτζ του καφέ ελαιόλαδο
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
1 κλαράκι κανέλα
4-5 κόκκους μπαχάρι
3-4 γαρίφαλα
2 δαφνόφυλλα
1 φλιτζ του καφέ κονιάκ
20 κάστανα καθαρισμένα
2 κουτ σούπας κουκουνάρι
2 κουτ σούπας σταφίδες μαύρες
1 κουτ σούπας ξανθιές σταφίδες
Αλάτι, πιπέρι
Για το άλειμμα της γαλοπούλας
4 κουτ σούπας βούτυρο
3 κουτ σούπας κέτσαπ
1 κουτ σούπας μέλι
1 κουτ σούπας σόγια σος
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση

Όταν πάρετε την γαλοπούλα σας πλύντε τη καλά με κρύο νερό, σκουπίστε την και αλατοπιπερώστε την και εξωτερικά και εσωτερικά. Βάλτε τη μέσα στο ταψί που θα ψηθεί και αρχίστε να ετοιμάζετε τη γέμιση.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα 2 τριμμένα κρεμμύδια. Ρίχνετε μέσα τον κιμά και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας συνέχεια.
Ρίχνετε μέσα το κουκουνάρι, τις μαύρες σταφίδες, τις ξανθιές σταφίδες καθώς και τα καθαρισμένα κάστανα. Βάζετε μέσα το κλαράκι της κανέλας, το μπαχάρι, τα γαρίφαλα και τα δαφνόφυλλα. Ανακατεύετε καλά και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μοσχομυρίσει ο τόπος.
Σβήνετε με το λευκό κρασί. Αλατοπιπερώνετε και αφήνετε τη γέμιση να ψηθεί για περίπου 5-10 λεπτά. Ρίχνετε μέσα το κονιάκ και αφήνετε να πάρει μια καλή βράση. Σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει.
Ετοιμάζετε το άλειμμα της γαλοπούλας. Σε ένα μικρό μπρικάκι ζεσταίνετε το βούτυρο να λειώσει, το βάζετε στο μπλεντεράκι μαζί με την κέτσαπ, το μέλι, λίγο αλάτι και πιπέρι. Τα κτυπάτε καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα. Το βάζετε σε ένα μπολ.
Ετοιμάζεστε να γεμίσετε τη γαλοπούλα. Η γέμισή σας είναι πλέον κρύα. Με ένα μεγάλο κουτάλι γεμίζετε τη κοιλίτσα της γαλοπούλας πιέζοντας τη γέμιση να στοιβαχτεί καλά μέσα.
Τέλος όταν τελειώσετε το γέμισμα έχετε 2 λύσεις ή να ράψετε το στομαχάκι με μια γερή κλωστή και βελόνα ή εάν βαριέστε να βουλώσετε τη τρυπούλα με ένα ξινόμηλο το οποίο θα δώσει και το άρωμά του. Κατόπιν με το μίγμα που έχετε ετοιμάσει για το άλειμμα αλείψτε όλη τη γαλοπούλα προσεκτικά.
Σκεπάστε το ταψί με ένα αλουμινόχαρτο και βάλτε τη γαλοπούλα στο φούρνο στους 180ο και ξεκινήστε το ψήσιμο. Να θυμάστε ότι μια γαλοπούλα γύρω στα 3-4 κιλά θέλει ψήσιμο περίπου 3-3 ½ ώρες. Αφήστε λοιπόν τη γαλοπούλα σκεπασμένη για τουλάχιστον 1 ½ ώρα. Κατόπιν αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο, αλείφτε τη με το υπόλοιπο μίγμα και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλη 1 ½ ώρα και μέχρι η γαλοπούλα να ροδίσει από παντού.
Μόλις τελειώσει το ψήσιμο κλείνετε το φούρνο, ανοίγετε τη πόρτα του και τη διατηρείτε ζεστή μέσα μέχρι το σερβίρισμα. Τη σερβίρετε σε πιατέλα ολόκληρη για να τη κόψετε στο τραπέζι αφού πρώτα αδειάσετε τη γέμιση σε ένα μεγάλο μπολ. Σε ένα δεύτερο μικρότερο μπολ βάζετε τη σάλτσα που έχει μείνει στο ταψί.

Πηγή φωτογραφίας: Shuttestock Πηγή συνταγής:eliasmamalakis.gr